Hlavní obsah

Rekonstrukce půdy: Tohle peklo vás čeká!

Foto: Thinkstock

Podkrovní romantika se může změnit v boj o zdravíFoto: Thinkstock

Reklama

V podkrovním bytě není nic obyčejné. Atypické rozměry, dřevěné trámy, šikmé stropy – to všechno jsou prvky, které místu dávají punc výjimečnosti. Ale je tu ještě druhá stránka – nevítané návštěvy holubů, nutná asanace půdy nebo složitá stavba výtahu. Na jaké zádrhele můžete narazit při rekonstrukci a kdy to je o zdraví?

Článek

Představa holubiček, cukrujících na parapetu vašeho hnízdečka vysoko nad městem, je sice romantická, ale holubi pro vás mohou znamenat také nepřítele číslo jedna. Ještě dávno před tím, než se nastěhujete.

Paraziti, bakterie, alergie

Na půdách určených k rekonstrukci často leží několikatunové hromady trusu a mrtvá těla holubů. „Obojí je jak zdrojem silných alergenů a desítek onemocnění přenosných na člověka, například salmonelózy, tak nositelem nebezpečných parazitů,“ varuje praktický lékař Pavel Šach. Počítejte s tím, že budete muset nechat provést na vlastní náklady asanaci půdy. Pracovníci specializované firmy vyklidí kontaminovaný trus, prostor dezinfikují, potom uklidí, vyčistí a znovu dezinfikují. Dezinfekce a dezinsekce půdy činžovního domu vyjde přibližně na 10 000 korun (mírné znečištění) až 40 000 korun (extrémní znečištění).

Foto: Thinkstock

Zobáky mají nabroušené a výkaly nezdravéFoto: Thinkstock

Úklid po holubech rozhodně svěřte odborníkům, protože po špatně odvedené práci mohou v malých otvorech a škvírách přežít klíšťáci holubí – asi centimetr velcí parazité, kteří sají krev především v noci, a to velmi intenzivně. „V místě vpichu pak vznikají svědící fialovohnědé skvrny, které přetrvávají ještě několik týdnů a mohou začít hnisat,“ varuje lékař Pavel Šach. Klíšťáci jsou schopni i o hladu přežít až několik let, i když už holubi na půdě nesídlí, a mohou tak potrápit i obyvatele nových podkrovních bytů, kteří asanaci podcenili.

Plašiče pomohou jen na chvíli

Ale ani když už se nastěhujete, nemusí být od dotěrného ptactva klid. Členitá střecha nebo terasa může mít i zákoutí, které se opeřencům tak zalíbí, že si v něm začnou stavět hnízdo. Dočasně pomáhají nejrůznější plašiče – například několik zavěšených CD, které se i při slabém větru hýbou a blýskají a ptáky odrazují –, ale holubi si na všelijaké strašáky a finty většinou po čase zvyknou. Pokud už nic jiného nepomůže, nezbude vám než instalovat na kritické místo síť nebo systém bodců a hrotů. Zasíťování terasy nebo světlíku vyjde zhruba na 3000 až 5000 korun, bodce pak stojí od 250 korun za metr včetně instalace. Hroty lze zakoupit i v hobbymarketech a e-shopech.

Foto: Vytahy-voto.cz

Těch pár pater se brzy pronese, proto je lepší vyhledat dostupné podkrovíFoto: Vytahy-voto.cz

To je výška. A těch schodů!

V podkroví narazíte ještě na jeden velký problém. Téměř horolezecký výstup do pátého patra vám možná v prvotní euforii nenadělá vrásky, ale kočárek i velký nákup se brzy pronesou. Můžete si ale na půdu zavést výtah? „Stavba výtahů je povinná v domech, které mají více než čtyři nadzemní podlaží. Běžná je ale situace, kdy se rekonstruuje půda ve čtyřpatrovém domě bez výtahu. V takovémto případě vlastník budoucího podkrovního bytu nemá povinnost výtah postavit,“ vysvětluje stavební manažer Zdeněk Hošek a dodává, že pokud se přesto rozhodnete výtah zbudovat, musíte si nechat autorizovaným inženýrem připravit projektovou dokumentaci. Stavební úřad pak osloví všechny účastníky stavebního řízení, aby se k ní vyjádřili. Se stavbou výtahu musí souhlasit hasiči, plynaři, správci elektro rozvodů, vodovodu a kanalizace, v některých případech i památkáři a vždy sousedé.

Sousedé mohou uškodit i pomoci ušetřit

„Pokud se jakákoli z těchto stran vyjádří negativně – sousedé to mohou udělat i bez udání důvodu – úřad vám stavební povolení neudělí,“ upozorňuje Zdeněk Hošek. Pokud od úřadů dostanete zelenou, můžete se začít poohlížet po firmě, specializované na výtahy. Počítejte s tím, že veškeré náklady, celkově v řádu statisíců uhradíte vy, pokud se se sousedy nedohodnete jinak. „Členové družstva nebo společenství vlastníků se například mohou rozhodnout, že nabyvatel půdy sice vybuduje výtah za své, ale půda mu bude prodána levněji, protože výtah bude sloužit všem obyvatelům,“ vysvětluje Zdeněk Hošek.

Rekonstrukce půdy je běh na dlouhou trať. Když se do ní ale pustíte a vypořádáte se s nevítanými hosty i úředním šimlem, bude vám odměnou originální bydlení ve výjimečném bytě, vysoce převyšujícím běžný standard!

Reklama

Související témata:

Načítám