Hlavní obsah

Víme, jak přežít doma horko

Foto: Velux

Na správné zastínění by měli dbát nejen majitelé podkrovních bytůFoto: Velux

Reklama

A je to tady! Teploty se už na mnoha místech přehouply přes třicet stupňů a mnozí majitelé podkrovních bytů či paneláků přestávají klidně spát. Důvod? V ložnici mají horko, v němž se jen těžko usíná. A také je zřejmě trápí myšlenka, co budou dělat v červenci, až bude takových dnů několik za sebou. Důležité je vyvarovat se těchto chyb!

Článek

Klimatizace – také vás napadne, že je to jediné řešení, jak se v létě doma neupéct? Nikoli, zpravidla jde spíš o zbytečně utracené peníze. Opravdu potřeba je jen několik dnů v roce, zbytek se bez ní obejdete. Tedy pokud nebudete dělat chyby a porušovat tato pravidla.

1. Správné větrání je základ

Největších chybou je nechat pootevřené okno po celý den s tím, že odpoledne přece bude na východě či severu chládek, a tak se byt ochladí. Omyl! Teploty uváděné v předpovědích počasí, tedy i ty tropické třicítky, se měří ve stínu. Studený vzduch tedy nebude proudit do místností ani skrz okna orientovaná na tyto strany. Zavřete je!

Nezapomínejte také, že se liší i způsob větrání v zimě a v létě. Zatímco v zimě se doporučuje otevřít okno několikrát za den na zhruba pět minut, v létě je pravidlo jiné. Okno otevírejte nejlépe před východem nebo po západu slunce, a to na 25 až 30 minut. Dobré je vždy otevřít všechna okna, aby došlo ke komínovému nebo příčnému provětrávání, které přinese dokonalou a také rychlou výměnu vzduchu. Máte-li střešní okna, otevřete i ta. Po uplynutí doporučené doby je zavřete, a nejlépe ještě chraňte zvenku, aby se sluneční paprsky vůbec nedostaly ke sklu. Důvod se dozvíte zde.

Foto: VeluxV létě pozor na okna otevřená celý den na ventilačku 2. Dejte dům do stínu

Ideální by bylo zahalit přes léto celý dům do stínu, třeba ze vzrostlých stromů. Jenže to by člověk nemohl využívat cenné jarní a podzimní paprsky, které místnosti vyhřívají zadarmo. Co s tím? Vytvořte si přes léto stín umělý, například pomocí slunolamů, pergol či markýz. Slunolamy jsou pevné konstrukce skládající se ze svislých či vodorovných lamel, které chrání stavbu před slunečními paprsky. Kromě toho jsou i výrazným prvkem na fasádě.

Pergoly chrání před sluncem nejen dům, ale i vás, když pod nimi sedíte. Ale pozor, při špatném navržení mohou stínit pořád, a zbytečně se ošidíte o jarní a podzimní slunce a jeho teplo. Nechte proto na odborníkovi, aby vypočítal jejich správné umístění. Výška a instalace pak budou takové, aby chránily jen před vysokým letním sluncem.

Foto: MaronMarkýza před okny zachytí až 90 procent slunečních paprsků 3. Markýzy pomohou i u bytů

Nejlevněji vás pak přijdou látkové markýzy, které dokážou snížit množství slunečních paprsků až o devadesát procent, a to jak u rodinných domů, tak třeba na lodžiích a balkonech bytů. „I když existuje několik typů, k domům a bytům jsou nejvhodnější výsuvné, kdy se látka natáčí na konzoli,“ popisuje Jiří Melka z firmy Maron a pokračuje: „Ty menší s velikostí zhruba dva a půl krát dva metry lze ovládat ručně pomocí kliky, u těch větších s délkou kolem čtyř metrů doporučujeme raději elektromotor. Anebo si objednat kulturistu, protože jsou už dost těžké."

Zvolíte-li k ovládání elektromotor, lze je pak doplnit například čidlem větru, které automaticky nechá markýzu zatáhnout, jakmile začne foukat, aby se nezničila.

Foto: MaronMarkýzy jsou vhodné také k zastínění bytových balkonů a lodžií4. Když máte jen okna

Že si o markýze můžete v paneláku nechat tak akorát zdát, protože ji nemáte kam umístit? I zde existuje pomoc. Způsobů předokenního zastínění je několik: „Nejúčinnější řešení proti přehřívání bytu i podkroví představují předokenní rolety, které dokážou zachytit až devadesát pět procent tepla ze slunečních paprsků ještě před dopadem na sklo,“ popisuje Jaroslava Gregorová ze společnosti VELUX Česká republika. Předokenní roleta navíc chrání okno před poškozením i před nechtěnými pohledy zvenčí a dokáže i snížit hluk o tři decibely. Další variantou je venkovní roleta, která díky síťované struktuře nebrání výhledu z okna ven a zachytí až devadesát procent slunečního tepla. To platí jak pro klasická okna, tak pro ta podkrovní, kde právě přehrávání patří k nejčastějším chybám.

Foto: MaronK ochraně oken použijte předokenní hliníkové nebo levnější SunStop rolety 5. Pozor na mobilní klimatizaci

Že vám předešlé rady nemusejí dělat starosti, protože jste objevili mobilní klimatizaci za pět tisíc korun a její pořízení považujete za rozumnou investici? Pak možná budete zklamaní. První, co vás zarazí, je velká hlučnost – kompresor, který je součástí přístroje, máte přímo v místnosti. U klasických klimatizací je venku na fasádě.

Mnohem větší problém však činí mobilním klimatizacím odvod horkého vzduchu. Výrobci doporučují vysunout hadici otevřeným oknem ven. Když to uděláte, zjistíte, že tím otevřeným oknem přichází do místnosti více tepla, než stačí klimatizace ochladit. Systém se tak stává neúčinný. Možností je sice udělat díru do stěny, ale to se zase vystavujete nebezpečí, že vám tudy bude v zimě foukat – s vděkem pak můžete vzpomínat, jak to bylo krásné, když venku panovaly tropy.

Foto: Velux

Kvalitní venkovní rolety jsou účinnější než klimatizaceFoto: Velux

Ano, tropy jsou krásné, když se budete držet těchto pravidel. Potom si můžete dávkovat teplo tak, jak chcete vy! Příjemné léto!

Reklama

Související témata:

Načítám