Hlavní obsah

Rodinný dům: Krásný ráj, kam sousedi nevidí!

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Dřevěná terasa kolem domu se líbí každémuFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oranžové a černé obkladové desky, dřevěná modřínová prkna a jen minimum oken – rodinný dům na Vysočině zvenku působí tak trochu jako nedobytná tvrz. Ovšem ocitnete-li se na druhé straně, nevěříte vlastním očím: velké prosklené místnosti přecházejí v terasu, na ni navazuje zahrada a bazén. A nikdo je neuvidí. Vy máte nyní ojedinělou příležitost!

Článek

Být architektem může být někdy pěkně těžké. Zvlášť když vás požádá majitel pozemku v blízkosti hlavní silnice, kde proudí auto za autem, že by zde chtěl vytvořit krásný dům se spoustou prosklených ploch, kde si užije klid, ticho, zeleň a soukromí. Že to jde, se nyní můžete přesvědčit sami!

Neprůhledná zeď skrývá ráj

Oddělit dům od rušné ulice a dopřát zde majitelům maximum soukromí – to byl prvotní úkol architekta Zdeňka Rýznera ze studia OK Plan Architects. Za dva roky rodina bydlela. „Návrh a plány se všemi legislativními a schvalovacími procesy u podobných projektů trvají téměř půl až tři čtvrtě roku. Samotná realizace pak v tomto konkrétním případě probíhala rok a čtyři měsíce,“ doplňuje Zdeněk Rýzner.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Ze strany do ulice vypadá dům jako nepřístupná tvrzFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Naštěstí se silnice nacházela na severní straně parcely, a tak bylo možné umístit do této části zázemí domu, kterému stačí pouze malá okna. Kromě garáže a potřebných technických místností se zde nachází i prádelna a šatna a také sauna s odpočinkovou zónou. Ti, kdo se raději zapotí jinak, mají k dispozici společenskou místnost s kulečníkem. Díky velkým proskleným oknům, které z ulice nejsou vidět, neboť je ukrývá a klid zde zajišťuje atrium,  ji lze za hezkého počasí zcela otevřít.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Z kruhové pracovny na střeše je výhled nejen do zahradyFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Stavba je umístěná ve svahu, a tak se majitelům nabízel dostatečný prostor na druhé straně, kde mohly vzniknout dostatečně osvětlené a otevřené obytné místnosti.

Tady se omítka se na fasádě nenosí

Ačkoli se stavělo z tradičních materiálů, jako jsou cihly, minerální vata na zateplení a stropy ze železobetonu, z ulice je „představené“ malé atrium z oranžových polykarbonátových desek. Fasádu zde tvoří černé laminátové desky a částečně i modřínová prkna.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Jižní strana byla přímo ideální k umístění bazénuFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Uvnitř atria vznikl prostor na zahradu v japonském stylu a přes krytou terasu odtud dojdete i na hlavní zahradu s terasou a bazénem na druhé straně domu. Ani zde nenajdete klasickou omítku. „Prakticky celou jižní fasádu prvního nadzemního patra tvoří prosklené stěny v hliníkových profilech nadstandardních rozměrů tři krát dva a půl metru. V létě se dají maximálně otevřít, a tím se propojí interiér s exteriérem, v zimě zase majitelé ocení jejich vynikající tepelněizolační vlastnosti, které brání úniku tepla z místností,“ říká Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast zastupující značku Schüco, od níž prosklení pochází.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Krytým atriem se dostanete z ulice na zahraduFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Jeden ostrůvek nestačí

Místnosti mají výhled na jižní stranu, dům nabízí celkovou obytnou plochu 250 metrů čtverečních. Na ně architekt Zdeněk Rýzner umístil kuchyň s obývacím pokojem a další čtyři ložnice. Interiérové zařízení odpovídá tomu, že zde dochází k maximálnímu propojení se zahradou. A to především ve zvolených materiálech a barvách. Podlahy včetně koupelny jsou dřevěné, barvy kopírují odstíny ze zahrady – neutrální bílou, hnědou či šedou tak doplňují například hráškově zelené židle v jídelně.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Kuchyň v bílém lesku vyplnila celou jednu stěnuFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Velký obytný prostor přímo lákal k tomu, zvolit sem ostrůvkovou kuchyň, i když v tomto prostoru jsou ostrůvky dokonce dva. Kuchyňská linka je zčásti vestavěná ke stěně. Přičemž vestavěná je to správné slovo, protože vyplňuje celý prostor zleva doprava a odshora nahoru. Z boku ho lemují vysoké skříňky s integrovanou chladničkou a mrazničkou na jedné straně a nad sebou umístěné trouby a kávovar na druhé. Uprostřed zbylo dost místa na varnou a pracovní plochu i úložné prostory, které najdete i pod stropem. Ani centimetr zde nepřišel nazmar.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Do druhého ostrůvku v obýváku umístil architekt krbFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Mycí centrum – tedy dřez a myčka – je v ostrůvku. Aby na ně nebylo vidět z obývacího pokoje, kryje ho zvýšená bočnice, sloužící zároveň jako odkládací plocha nebo malý domácí bar.

V místnosti je však vidět ještě jeden „ostrůvek“ v obývací části, jsou v něm zasazena krbová kamna.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

V interieru najdete neutrální odstíny od bílé přes šedou a hnědou až po černouFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Pracovna pana kapitána

Zajímavým prvkem a ozdobou celého domu je pracovna, která se nachází „na střeše“ tohoto patra. Má kruhový tvar a je vytvořená jen z lehké ocelové konstrukce, zatepleného polykarbonátů stříbrné barvy a opět velkých oken Schüco. Terasa kolem ní je osázena zelenými rostlinami. Pracovna majiteli poskytuje nejen originální tvůrčí prostředí, ale i krásný výhled jak do okolí, tak na velkou zahradu s polozastíněnou terasou a bazénem s opalovací plochou. O tom, že je dům promyšlený do posledního detailu, svědčí to, že terasu a opalovací plochu kolem bazénu tvoří palubky z modřínu, které jsou použité i na fasádě směrem do ulice.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Výrazným prvkem celé stavby jsou velké prosklené plochy v hliníkových rámechFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

V celém bytě včetně koupelny leží na podlahách dřevoFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Dům na Vysočině je jeden z několika zajímavých, které u nás v posledních letech vznikly. Zde jsou další: Rekonstrukce domu za tři miliony, Jak se bydlí v domě bez schodů? a Dům, kde se nemusíte zouvat.

Foto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

V koupelně je podlaha sladěná i s obkladem vanyFoto: Iveta Kopicová pro OK Plan a Schüco

Očekávali byste, jaká krása se skrývá za nepropustnou zdí do ulice? A líbilo by se vám více u bazénu, nebo byste si raději užívali výhled z pracovny majitele?

Reklama

Související témata:

Načítám