Hlavní obsah

Rok 2011: Takhle se bude bydlet!

Foto: RAKO

Rok 2011: Velký návrat k přírodě!Foto: RAKO

Reklama

Nový rok je skoro tady a s ním přicházejí i nové trendy v bydlení. Pokud se chystáte zařizovat nebo rekonstruovat byt či dům, nemusíte čekat na představení novinek až do ledna. My už je totiž známe!

Článek

Obývák, kuchyň, koupelna… i když se místnosti liší svým zařízením a tedy i designéři a architekti v každé z nich preferují něco jiného, u všech lze zaznamenat jeden výrazný posun – už neplatí, že by každý rok bylo in něco úplně jiného! Nakoupit a za rok vyhodit už si nedovolují ani ti největší boháči. Krize, která prý v bydlení a nábytkářství končí, naučila svět jedno: sázet na tradiční a kvalitní věci, jejichž životnost je mnohem delší než dvanáct měsíců. A to se projevuje i v trendech na rok 2011.

Foto: BoConcept

Hitem se stanou výrazné barvyFoto: BoConcept

Nábytek a kuchyně

Chcete-li kupovat nový nábytek do obývacího pokoje či kuchyně, zapomeňte, že by nové série – například jako loni – okouzlovaly barevností. „Letos designéři vsadili na jakýsi návrat k tradicím, a to jak v barvách, tak materiálech, kdy se opět firmy vrací k těm přírodním a osvědčeným,“ popisuje Miloslav Kolařík z firmy Decoland a hned upřesňuje, co si pod tím představit: „Sedacímu nábytku například vládne kůže v barvě koňaku, opět se sází na dřevo, kožešiny, pletené vzory a někdy i folklorní prvky, které představují ,návrat ke kořenům'.“

Že firmám moc nevěříte, protože loni preferovaly barvy a nyní se k nim nevracejí, takže je možné, že příští rok opět změní názor? Ale barvy zcela nezmizely. Sice je jich na nábytku méně, ale jsou buď natolik výrazné, že je nepřehlédnete, nebo designéři naopak používají mírně tlumené odstíny, které se stávají ozdobou elegantních kolekcí. Inspirují se tak ve skandinávském nábytku šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

Důležitá jsou kromě vzhledu i funkčnost a hlavně variabilita nábytku. Proto mezi novinkami najdete například pohovky či stolky, které si lze pozměnit podle svých potřeb. Z pohovky tak bez pracného skládání vytvoříte postel nebo dvě křesla, stolky slouží jako odkládací plochy i skřínky. A protože po krizi se lidem stále nechce moc utrácet, je poslední novinka více než příjemná – důležitá je i dostupnost a už dávno neplatí, že více funkcí je za více peněz. Naopak!

Látky a barvy

Fialovou, které byla spolu s modrou barvou letošního roku, střídá citronově žlutá. Jak ji kombinovat a kam se hodí, se dočtete zde.

Návrat k tradici a určitou návaznost objevíte i v trendech v bytovém textilu. Ty budou představené na Mezinárodním veletrhu bytového textilu a textilu pro veřejný sektor Heimtextil, který se koná od 12. do 15. ledna ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Letos se prezentují hned čtyři skupiny trendů a například hned první z nich, nazvaný jako Sobriety, tedy střízlivost, se hlásí k trvalým hodnotám, preferuje kvalitu, dlouhou životnost a nadčasovost,“ vysvětluje Heike Meub ze společnosti Messe Frankfurt. Tomuto stylu odpovídají i neutrální barvy, které se neokoukají, klasické a kvalitní látky nebo pleteniny.

Že byste si rádi něco podobného pořídili, ale máte závěsy, záclony, přehozy, koberce i polštářky nakoupené? Pak je pro vás ideální druhý styl, který nese označení Mix Mash. Nabízí kombinace barev, včetně tolik oblíbené citronově žluté a fialové, a ty dává dohromady s tradičními odstíny a materiály, a to včetně etna, orientu a podobně. Třetí trend nese označení Utility – užitečnost – ten reaguje na současné ekonomické potíže a tak preferuje jednoduchost, dostupnost a užitečnost věcí. Poslední mezi trendy je Wilderness, který se vrací k přírodě, jemuž odpovídá i použití přírodních materiálů a barev.

Foto: BoConcept

Sedacímu nábytku povládne kůže v barvě koňakuFoto: BoConcept

Obklady a dlažba

Také v obkladech a dlažbách najdete určitou kontinuitu s tím, co bylo trendy v roce minulém i předminulém. Tedy zapomeňte nadále na to, že byste si svou kuchyň nebo koupenu zdobily ozdobnými lištami, bombaty či listely. Tyto klasické dekorace pomalu mizí. Přesto keramika není a nebude nudná. Prostor zdobí samotný povrch obkladů. „Současné obklady a dlažba jdou upravovat například tryskáním, vypadají jako mokrá stěrka, stále oblíbené jsou metalické, tedy jakoby kovové povrchy,“ vyjmenovává některé z trendů Marek Vráblík, šéfdesignér značky RAKO a pokračuje: „Dlaždice pak vypadají naprosto dokonale ve velkém formátu a s minimální spárou, která neruší vzhled.“

Pokud se vám zdá taková plocha nudná, můžete si vytvořit zajímavé dekorace kombinací různých formátů. Tedy když kombinujete velké či menší dlaždice stejného typu. U některých povrchů stačí pootočit dlaždice o 90 stupňů, světlo se od nich bude odrážet jinak a vytvoří zajímavý dekor.

Stále bude platit, že obklady a dlažby na sebe vezmou podobu jiných materiálů, od dřeva přes textilní až kobercové povrchy. „V trendech se však objevují i méně obvyklé a velmi zajímavé experimenty, například použití různých typů povrchů, kdy může být jedna stěna hladká a druhá plastická, vytvořená z obkladů připomínajících střepy dlaždic.“

Foto: RAKO

Keramické obklady i nadále přebírají vzhled jiných materiálů, například kamenůFoto: RAKO

Koupelna

Koupelna se neliší od předešlých místností a také tady platí, že zde nebude jeden jediný trend, ale hned tři. Trendy budou opět prezentovány ve Frankfurtu nad Mohanem, tentokrát na březnovém ISH 2011, největším světovém veletrhu se sanitární technikou a vybavením koupelen. Ale už teď firmy přiznávají, co bude in. První trend se zaměřuje na „zelenou“ koupelnu a dbá především na úspory vody a ekologický design – kromě úsporných baterií a toalet je pro něj typické používaní přírodních a recyklovatelných materiálů, jako jsou například měď, ocel, dřevo, sklo a samozřejmě keramika.

Druhý proud se nazývá snadná koupelna a klade důraz na jednoduchý přístup do koupelny, a to nejen ve vysokém věku. „V příštím roce proto očekávám větší zájem o sprchové kouty, které budou přibývat na úkor van. Ovšem nikoli na úkor pohodlí, protože se budou neustále zvětšovat a půjde o nízké vaničky s hloubkou do čtyř centimetrů,“ popisuje Jaroslav Řehůřek ze společnosti Kaldewei.

Třetí trend najdete pod jménem koupelnový interiér a soustředí se na prostorové řešení koupelen. Zde lze zaznamenat, pokud to tedy místo dovolí, větší oblibu volně stojících van i sprchových koutů. Pokud se přestanou krčit u stěny či v koutu, působí celý prostor mnohem luxusněji a zajímavěji.

A jaké trendy budete přišít rok ve svém bydlení preferovat vy? Zkuste mezi své priority zařadit i klid a pohodu!

Reklama

Načítám