Hlavní obsah

Kousek pralesa u vás doma

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

U nás je nejoblíbenější popínavkou scindapsusFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Rostliny, které se dokáží obtáčet a plazit vzhůru za sluncem po opoře, nám dávají možnost vytvořit si zahradu snů na jakémkoli místě - rozlehlém i maličkém, tmavém i světlém, u výstavní vily i dřevěné roubenky, na balkoně, na dvorku... A věděli jste, že jedna popínavka vás svým květem potěší i v zimě?

Článek

Popínavé rostliny jsou stále málo využívané. Přitom jejich vlastnosti jsou skvělé - v létě tvoří kvetoucí podloubí, pergoly jako z francouzských filmů, romantická zákoutí, nebo vchody lemované omamně vonícími růžemi. A využít je můžeme u jakýchkoli staveb: krásné ještě podtrhnou, méně vzhledné mohou zakrýt.

Vertikální zeleň

Skvělou stálezelenou pokrývku vytvoří porost břečťanu. Daří se mu nejvíce na severních, vlhčích a chladnějších stěnách, kde by jiné druhy neobstály. Stěny nejen zkrášlí tmavozeleným listy, ale také je izoluje, neboť ani v zimě listy neopadávají. Vyniká na světlých zdech, velmi však ladí i ke kamenným či cihlovým. Mezi další oblíbenější fasády popínající rostliny patří přísavník trojcípý, neboť se rozrůstá rychle a jeho dekorativní, jasně zelené listy, se na podzim zbarvují do fantastických tónů. Podobně jako břečťan nepotřebuje až na úplný počátek žádnou oporu. Na zimu jeho listy opadávají a na stěně se objeví jemná grafika plazivých větví. Břečťan a přísavník můžeme i zkombinovat - břečťan je vhodný jako podklad, přísavník jako jeho „ozdoba" - v létě jasněji zelená než tmavý břečťan, na podzim zářivě červená.

Foto: archiv firem

Plamének zdobí stěnu krásnými květyFoto: archiv firem

O omítku se obávat nemusíme: celistvý povrch přísavné destičky těchto popívaných rostlin nenaruší, maximálně mohou rozšířit již stávající trhliny.

Břečťan, přísavník, podražec a další bujně rostoucí druhy můžeme využít také k proměně jakéhokoli plotu na „živý".

Květinové záclony

Mnoho popínavých rostlin nádherně kvete. Okno či vchod lemované popínavou růží má půvab a šmrnc, který upoutá a potěší každé oko. Proč tedy nepozvat do svého domu trochu romantiky...

Na stěnách jim stačí připravit treláž - kovovou či laťkovou mřížku, která může být již sama o sobě dekorativní. Jako základ podloubí lze zakoupit kompletní kovové konstrukce. Popínavé růže mají desítky odrůd, nemusíme ale zůstat pouze u nich. Výrazné květy fantastických barev a vzorů mají také plaménky, zimolezy, trubač či akebie. V pozdním létě a na podzim je atraktivní vinná réva, hrozny lákají nejen na pohled. Na chráněných místech však dozrává i ovoce, od nějž bychom to možná nečekali - kiwi, tedy aktinidie čínská.

Foto: autorka

K nejoblíbenějším popínavým rostlinám patří růžeFoto: autorka

Jedinečné místo mezi okrasnými liánami má i vistárie čínská, jež je pro svá modrá až půl metru dlouhá květenství nazývána modrým deštěm. Časem doroste v mohutnou dřevinu, která potřebuje stabilní konstrukci - ideální je například na pergoly.

Většině výrazně kvetoucích popínavých rostlin se daří na slunných a chráněných stanovištích - ideální jsou jižně a východně orientované zdi.

Zimní překvapení

Mnohé popínavé rostliny kvetou na jaře, plaménky a růže dle odrůdy i v létě. Na podzim ještě rozkvétají zimolezy, trubač, a nastává také doba ozdobných plodů.

Jedna rostlina však dokáže kvést i uprostřed zimy. Jde o jasmín nahokvětý, jehož dlouhé, žluté a omamně vonící květy rozkvétají od únoru do března a v teplých zimách dokonce již v prosinci. Snesou přitom i několikastupňový mráz! Jasmínu se daří především v teplejších oblastech. Na chráněném místě u jižní zdi ale uspějeme i v krajích, které jsou chladnější než „kraje vinné révy". Tato květina, u nás stále poměrně vzácná, ale v poslední době stále populárnější, je na rozdíl od bíle kvetoucích pustorylů opravdu „pravým" jasmínem.

A jakou popínavku máte doma vy?

Reklama

Načítám