Hlavní obsah

Rozvod je na spadnutí. Ale co vás doopravdy čeká po něm?

Foto: Phovoir, shutterstock.com

Rozvod není jen psychická bolest, souvisí s ním i řada ryze praktických problémůFoto: Phovoir, shutterstock.com

Někdy je rozvod jediným řešením dlouhodobých vztahových problémů. Přesto sebou přináší řadu psychických i ryze praktických nepříjemností. A na ty je dobré být připravená!

Článek

Možná vám vaše vztahové problémy připadají tak děsivé, že máte pocit, že nic horšího nemůže přijít. I po rozvodu (či při něm) vás čekají ale nepříjemnosti. Tyhle psychické i vyloženě praktické trable budete muset vyřešit.

Nízké sebevědomí

Řada žen má po rozvodu výčitky a pocit, že za vše mohou jen ony. „Často na sebe berou veškerou vinu za rozpad manželství. Vyčítají si, že to nezvládly, mají pocit, že když jsou najednou single, jsou divné, některé mají dokonce strach, že jiného partnera nenajdou, že už je nikdo nebude chtít. A tím jim logicky klesá sebevědomí,“ popisuje vztahová koučka Hana Lustíková.

Tady je potřeba si neustále připomínat, že na vztah jsou vždy dva, tudíž i za jeho rozpad mohou vždy oba dva. Dobrým krokem je také zkusit bez emocí (až se trochu zklidníte) celou věc pragmaticky rozebrat. Pochopit, co bylo špatně. Zjistíte totiž, že to určitě nebyla všechno jen vaše chyba.

Foto: AndreyCherkasov, shutterstock.com

Rozhodnutí ukončit manželství je velmi zásadní životní krokFoto: AndreyCherkasov, shutterstock.com

Pocity samoty

Najednou je po všem a vy jste samy. A to vás děsí. „Ženy jsou často naplněny jen partnerstvím, rodinou a péčí o děti, na sebe zapomínají. Ve chvíli, kdy o partnera přijdou, zjistí, že neví, jak čas vyplnit,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

Berte to ale jako pozitivum. Máte jedinečnou možnost věnovat se sobě, dělat, co vás baví. Najděte si nové přátele, vrhněte se do nových aktivit, užívejte si!

Negativní emoce

Rozpad manželství bolí a někdy se tahle bolest přemění v ryze negativní emoce. Cítíte zlost, vztek, žárlivost, nenávist a podobně. „Tyhle pocity jsou velmi nebezpečné. Podvědomí takové emoce poslouchá a potom si velmi často najdete partnera, který hraje stejnou hru jako ten předešlý,“ vysvětluje Hana Lustíková.

Tady platí jednoduché pravidlo – všechno špatné pryč. Všechny tyto negativní emoce musíte ventilovat, mluvit o nich, zpracovat je a sobě i partnerovi odpustit. A klidně s pomocí odborníka!

Jiné bydlení

Pokud jste to vy, kdo opouští starý domov a stěhuje se, připravte se na to, že je to větší změna, než se možná zdá. Je to vlastně fyzický důkaz toho, že je konec, je to okamžik, kdy to na vás všechno může silně dopadnout.

Zkuste to brát jako výzvu, užijte si to! Vyrábíte si nový život, pořizujete jen to, co se líbí vám, je to všechno jen vaše volba.

Foto: stefanolunardi, shutterstock.com

Stěhujete se od manžela? Zkuste to brát jako nový začátekFoto: stefanolunardi, shutterstock.com

Finance

Dělení majetku po rozvodu nebývá snadné a bohužel platí, že čím víc toho máte, tím horší to bývá. Buďte připravené! Dobře si promyslete, jak by to podle vás mělo být, jakých kompromisů jste schopná, o co chcete bojovat, o co ne. Buďte silné a jděte si za svým, ale nepřistupujte k majetku jako k prostředku, jak se muži pomstít. Rozhodně není od věci požádat o pomoc právníky, kteří vám pomohou vidět věci pragmatičtěji.

Děti

Jedna věc je dohodnout se na způsobu péče o děti, i s tím ale mohou pomoci právníci a úřady. Na co se ale musíte doopravdy připravit, jsou otázky vašich ratolestí. Budou vás totiž bolet, ale musíte na ně odpovídat!

„Je důležité jim vše úměrně k jejich věku vysvětlit, nejlépe popsat situaci tak, jak skutečně je. Musíte je ujistit, že vy i jejich otec je stále milujete, nic z toho není jejich chyba. V tomto ohledu jsou děti totiž velmi citlivé a mají tendence přebírat vinu za rozpad rodiny na sebe,“ říká Hana Wolf.

Máte za sebou rozvod? Jak jste si s těmito problémy poradily?

Reklama