Hlavní obsah

Máte před rozvodem? Tohle si ohlídejte!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavně, abychom to měli rychle za sebou. Právě to je přání většiny těch, kteří se chtějí rozvést. Co je tedy třeba udělat, aby to opravdu netrvalo moc dlouho a byli jste spokojeni vy i děti? Poradíme vám, na co rozhodně nezapomenout!

Článek

Základem je domluva obou manželů tak, aby mohl proběhnout takzvaný nesporný rozvod. Ten vyžaduje splnění několika podmínek: že se k návrhu na rozvod připojíte oba, že se dohodnete na úpravě poměrů ve vztahu k dítěti a soud vám tuto dohodu schválí, že se domluvíte na úpravě majetkových poměrů, bydlení a výživného. V takovém případě vám soud žádost schválí poměrně rychle. A to je právě také situace, kdy se zřejmě obejdete bez právníka – anebo si vystačíte jen s konzultací u něj. V případě, že se nedomluvíte, zvažte, zda si ho nenajmout.

Sporný rozvod

Nevypadá to na shodu? Pak je ve hře sporný rozvod a několik soudních stání, která mohou zabrat měsíce, někdy až roky. Počítejte s tím, že může dojít nejen na vaše vysvětlování, ale třeba i na svědectví starších dětí či návštěvu sociálky u vás doma.

Sporný rozvod začíná jednáním o dětech. V rámci toho bude řeč i o výživném. „Existuje tabulka, která určuje orientační výživné podle procenta z čistých příjmů rodičů, ale je to jen metodická pomůcka. Vždy je ale lepší se domluvit mimosoudně,“ říká Ing. Petr Sýkora, čestný předseda Asociace neúplných rodin.

Na alimenty má dítě nárok do chvíle, než se osamostatní a začne pracovat, tedy po dobu, kdy studuje a připravuje se na budoucí povolání. Zákon o rodině nestanovuje žádný věk, kterým placení výživného končí, často zmiňovaných 26 let platí jen pro výplatu dávek sociální podpory. Pozor by si ale měli dát „věční studenti“, protože studium musí být řádné a úspěšné, aby tento předpoklad splnilo.

Foto: Freeograph, Shutterstock.com

Když už musí dojít k rozvodu, pak ideálně tak, aby tím netrpěly dětiFoto: Freeograph, Shutterstock.com

Rozdělte si majetek

Ve fázi, kdy máte za sebou dohodu o dětech, nastupuje také velmi nelehká část – rozdělení společného jmění manželů. I když o něm můžete jednat už během rozvodového řízení, máte na něj poměrně dlouhou dobu – tři roky od rozvodu. Jestliže se po tuto dobu nedohodnete, dělí se nemovitosti, zůstatek účtu i úvěry rovným dílem, movité věci pak připadnou tomu, kdo je používá.

Do společného jmění manželů patří vše, co každý z vás nabyl během manželství. Výjimkou je dědictví a to, co jste vlastnili ještě před svatbou, stejně jako věci, které užívá výhradně jeden z vás – modelovým příkladem je jeho holicí strojek na vousy. Komplikovanější jsou případy, kdy se jeden z partnerů nastěhoval k druhému do jeho bytu či domu, ale ten posléze spolu jako manželé rekonstruovali a investovali do něj již společné peníze. Pak je zapotřebí vyplatit partnera i z oné proinvestované částky.

Ideální je mít jasno na základě předmanželské smlouvy nebo se dokázat domluvit. Dohodu je nutné „hodit na papír“, tedy popsat, co komu připadne do výlučného vlastnictví. Tento dokument oba podepíšete, necháte si podpisy ověřit a je hotovo. Jestliže se dohodnout nedovedete, pak se spor dostane k soudu.

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Nemůžete se dohodnout? Pak bude věc řešit soudFoto: Elnur, Shutterstock.com

Pozor na cizí dluhy!

Dohodnout se musíte i o rozdělení společných účtů, úvěrů nebo hypoték. U běžných nebo spořicích účtů si zkontrolujte nastavení dispozičních oprávnění u partnera, včetně limitů pro elektronické bankovnictví a karty. „Jestliže jste uzavřeli dohodu o vypořádání společného jmění, musíte požádat věřitele, aby jednoho z partnerů vyvázala z úvěrového vztahu. Bez toho zůstáváte dlužníky oba, a jestliže dojde k nesplácení a třeba i následné exekuci, bude dluh vymáhán na obou,“ varuje Patrik Madle, tiskový mluvčí Československé obchodní banky.

Přenechat závazky pouze na jednom z partnerů ale může mít háček. „Zásadní je, aby měl dlužník dostatečné příjmy na to, aby úvěr splácel sám,“ varuje Petra Kopecká z Raiffeisenbank. Ale málokdo myslí na to, že by po rozvodu zůstal například na hypotéku sám. „Každý, kdo má úvěr na bydlení, by měl být schopen odkládat si stranou alespoň polovinu hypoteční splátky. Měli byste si tvořit rezervu alespoň dva a víc tisíc měsíčně, bez toho se můžete v budoucnu, třeba kvůli rozvodu, dostat do potíží,“ radí Pavel Ryba z Golden GateCz. Bohužel ani pojištění neschopnosti splácet hypotéku vám nedává záruku, že v případě nemoci nebo jiného problému za vás bude peníze splácet banka nebo pojišťovna.

Do dluhů patří půjčky, které jste si vzali společně. Ale pozor i na ty, se kterými partner do vztahu přišel. „Ověřte si podle čísla smlouvy dobu, kdy byla sjednána. Pokud před sňatkem, pak dluh není součástí vypořádání. Stačí ale, aby byla refinancována nebo měněna za trvání manželství, a už do něj patří,” vysvětluje konzultant poradenské společnosti Partners Financial Services Jiří Kubík.

Výjimkou při rozdělování dluhů jsou například ty na daních a pokutách nebo dluhy, které si jeden z partnerů nadělal bez vědomí toho druhého, ale nešly do rodiny a jejích potřeb.

Máte zkušenost s rozvodem? Co bylo nejhorší?

Související témata:

Načítám