Hlavní obsah

Rukavice - nezbytný módní doplněk

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rukavicemi dolaďte osobitý stylFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním posláním rukavic je zahřát naše ruce v zimním období, ale není to nuda? Rukavice jsou totiž skvělý módní doplněk, který může zároveň doladit náš osobitý styl.

Článek

Historie

Každá příležitost vyžaduje ten správný oděv. Například v 50. letech dvacátého století se každá dáma musela oblékat podle tzv. oděvního řádu, který jasně definoval, co k čemu ladí. A s rukavicemi, to byl kumšt - na ranní nákup byly vhodné šedé kožené rukavice, na oběd v restauraci bylo patřičné si navléci béžový pár, k odpoledním šatům se nosívaly středně hnědé rukavice a večery vyžadovaly tříčtvrteční černé hedvábné rukavice. Vybíralo se podle materiálu, ale i barvy, střihu a velikosti. Ženy si proto nechávaly rukavice šít na míru.

A rukavičkáři se činili. Výroba jedněch rukavic trvala mnoho hodin a žena musela zkoušet a zkoušet. Ale dílo stálo za to. Když si poté žena rukavice navlékla, sedly vždy jako druhá kůže, nikde nebyl žádný varhánek a ani zlomek milimetru nepřebýval. Měly však jednu vadu, nedalo se v nich ohýbat prsty. Herečka Marlene Dietrich by o tom mohla vyprávět, dokonce si nechala udělat odlitek své ruky, na kterém její rukavičkář model zkoušel. Dnešní rukavice ale tuto vadu již nemají - novodobé výrobky jsou elegantní, hřejivé a především plně funkční.

Jak vzniká rukavice

Zima je tu, vytáhneme ze skříně rukavice a vyrazíme do ulic. Ale máte představu, kolik řemeslné práce se za nimi skrývá? Rukavičkářství náleží k nejpracnějším řemeslům. Má velmi dlouhou tradici, ale skutečně kvalitních firem je již dnes málo. Ale pojďme k výrobě rukavice samotné. Na počátku výroby je samozřejmě výběr materiálu. Poté, co rukavičkář vybere tu správnou kůži, podélně a příčně ji vypne přes hranu stolu. Změří šířku ruky a vybere daný střih, jenž se obkreslí na kůži.

Foto: dolly.ninemsn.com.au

Paris rukavice ladí k šatůmFoto: dolly.ninemsn.com.au

Ostrými nůžkami pak vystřihne partie palce, potom postranní díly pro jednotlivé prsty. Podle předem označených dílů na prostřihovacím lisu zhotoví další a na rub rukavic našije gumu nebo pružnou pásku. Hotovou partii všije do prostřiženého otvoru. To vyžaduje nesmírnou zručnost.

Až nyní přichází na řadu náročná ruční práce - šití. Na každé rukavici je až 2000 drobounkých stehů. Hotový svršek se přetáhne přes hotovou podšívku a obojí se přichytí k sobě. Aby se vyhladily povrchové nerovnosti, natáhne se rukavice na horkou formu a přežehlí a nakonec naleští. Poté se už vaše ruce můžou hřát v dokonalých a překrásných rukavicích, které bývají nadčasové a svou kvalitou nezničitelné.

Dnes

V dnešní době je výběr rukavic skutečně široký. Nemáte rádi kožené rukavice? Nevadí, vyberte si třeba model vlněný.

Inspirujte se naší nabídkou - máme zde rukavice například od módní značky Dolce, Forzieri, Fendi či Roberto Cavalli.

Reklama

Související témata:

Načítám