Hlavní obsah

Rustikální pečená paštika s játry

Hodnocení:
(58)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Na přípravě domácí pečené paštiky je nejtěžší čekání – na výsledek si musíte počkat do druhého dne. Trpělivost se ale vyplatí. Lahodná paštika s jemnou játrovou chutí je jídlo, které z vás udělá nejoblíbenějšího hostitele, a když ji přinesete jako dárek, stanete se nejvítanějším hostem na všech večírcích.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Budete potřebovat
  • 500 g vepřové plece
  • 250 g vepřové slaniny
  • 250 g drůbežích jater
  • 3 lžíce strouhanky
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 hrst pistácií
  • 2 lžičky paštikového koření
  • 1 lžička soli
  • 300 g krájené anglické slaniny
Článek

Postup

Krok 1: Umelte najemno vepřovou plec a slaninu. Místo slaniny můžete použít kousek hřbetního sádla nebo tučný bok. Vyložte formu na biskupský chlebíček plátky anglické slaniny tak, aby byla celá pokrytá a plátky se částečně překrývaly.

Krok 2: Dobře promíchejte strouhanku, smetanu a vajíčka. Přidejte sůl, koření, najemno nasekanou petrželku a tymián a nechte chvíli odstát.

Krok 3: Očistěte játra, nahrubo nasekejte cibuli a česnek a všechno společně rozmixujte. Ve velké míse dobře promíchejte mleté maso, strouhankovou a játrovou směs. Nakonec vmíchejte hrst pistácií a naplňte formu. Vršek paštiky také pokryjte plátky anglické slaniny.

Krok 4: Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Z papíru na pečení vystřihněte obdélník o trochu větší, než je vrch formy, a paštiku přikryjte. Vrchní část formy ještě pokryjte alobalem a dobře utěsněte. Paštiku vložte do většího hrnce s víkem (můžete ji něčím podložit – já používám bambusové špízy) a kolem nalijte vroucí vodu tak, aby sahala přibližně do poloviny formy. Přikryjte a pečte dvě hodiny.

Krok 5: Po dvou hodinách vyjměte formu z vodní lázně – povrch bude nafouknutý. Odolejte pokušení zkoumat výsledek, povrch rovnoměrně zatižte prkénkem (můžete na něj postavit i dvě plné plechovky) a nechte vychladnout. Zhruba po dvou hodinách se povrch srovná. Z pevnějšího kartonu vystřihněte obdélník velký tak, aby vyplnil otvor na formě. Z paštiky odstraňte alobal a paštiku znovu zatižte: položte na ni karton a přidejte zátěž – plechovku nebo i čistý větší kámen – a nechte v lednici do druhého dne. Tímhle postupem docílíte, že paštika bude pevná a kompaktní a bude mít krásný tvar.

Krok 6: Před podáváním formu s paštikou ponořte na pár sekund do horké vody – tenhle krok nevynechejte, abyste v poslední chvíli dílo neponičili. Paštiku vyklopte a podávejte nakrájenou na plátky s kyselými okurkami, hořčicí a cibulí nebo se lžící brusinkového džemu.

Tipy: Kvůli dvěma lžičkám paštikového koření nemusíte kupovat celý balíček – namíchejte si svoje vlastní. Já míchám 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček černého pepře, 5 hřebíčků, muškátový květ i oříšek a zázvor. Pevné koření mixuji starým mlýnkem na kafe, použít lze i hmoždíř, směs ale poté prosejte přes husté sítko.

Pistácie můžete vyměnit za mandle nebo hrst sušených brusinek.

Děláváte domácí paštiku, nebo dáváte přednost kupované?

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 6. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.