Hlavní obsah

Rustikální pečená paštika s játry

Hodnocení:
(31)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Na přípravě domácí pečené paštiky je nejtěžší čekání – na výsledek si musíte počkat do druhého dne. Trpělivost se ale vyplatí. Lahodná paštika s jemnou játrovou chutí je jídlo, které z vás udělá nejoblíbenějšího hostitele, a když ji přinesete jako dárek, stanete se nejvítanějším hostem na všech večírcích.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Budete potřebovat
  • 500 g vepřové plece
  • 250 g vepřové slaniny
  • 250 g drůbežích jater
  • 3 lžíce strouhanky
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 hrst pistácií
  • 2 lžičky paštikového koření
  • 1 lžička soli
  • 300 g krájené anglické slaniny
Článek

Postup

Krok 1: Umelte najemno vepřovou plec a slaninu. Místo slaniny můžete použít kousek hřbetního sádla nebo tučný bok. Vyložte formu na biskupský chlebíček plátky anglické slaniny tak, aby byla celá pokrytá a plátky se částečně překrývaly.

Krok 2: Dobře promíchejte strouhanku, smetanu a vajíčka. Přidejte sůl, koření, najemno nasekanou petrželku a tymián a nechte chvíli odstát.

Krok 3: Očistěte játra, nahrubo nasekejte cibuli a česnek a všechno společně rozmixujte. Ve velké míse dobře promíchejte mleté maso, strouhankovou a játrovou směs. Nakonec vmíchejte hrst pistácií a naplňte formu. Vršek paštiky také pokryjte plátky anglické slaniny.

Krok 4: Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Z papíru na pečení vystřihněte obdélník o trochu větší, než je vrch formy, a paštiku přikryjte. Vrchní část formy ještě pokryjte alobalem a dobře utěsněte. Paštiku vložte do většího hrnce s víkem (můžete ji něčím podložit – já používám bambusové špízy) a kolem nalijte vroucí vodu tak, aby sahala přibližně do poloviny formy. Přikryjte a pečte dvě hodiny.

Krok 5: Po dvou hodinách vyjměte formu z vodní lázně – povrch bude nafouknutý. Odolejte pokušení zkoumat výsledek, povrch rovnoměrně zatižte prkénkem (můžete na něj postavit i dvě plné plechovky) a nechte vychladnout. Zhruba po dvou hodinách se povrch srovná. Z pevnějšího kartonu vystřihněte obdélník velký tak, aby vyplnil otvor na formě. Z paštiky odstraňte alobal a paštiku znovu zatižte: položte na ni karton a přidejte zátěž – plechovku nebo i čistý větší kámen – a nechte v lednici do druhého dne. Tímhle postupem docílíte, že paštika bude pevná a kompaktní a bude mít krásný tvar.

Krok 6: Před podáváním formu s paštikou ponořte na pár sekund do horké vody – tenhle krok nevynechejte, abyste v poslední chvíli dílo neponičili. Paštiku vyklopte a podávejte nakrájenou na plátky s kyselými okurkami, hořčicí a cibulí nebo se lžící brusinkového džemu.

Tipy: Kvůli dvěma lžičkám paštikového koření nemusíte kupovat celý balíček – namíchejte si svoje vlastní. Já míchám 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček černého pepře, 5 hřebíčků, muškátový květ i oříšek a zázvor. Pevné koření mixuji starým mlýnkem na kafe, použít lze i hmoždíř, směs ale poté prosejte přes husté sítko.

Pistácie můžete vyměnit za mandle nebo hrst sušených brusinek.

Děláváte domácí paštiku, nebo dáváte přednost kupované?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama