Hlavní obsah

Domácí králičí paštika

Hodnocení:
(47)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Milujete paštiky, ale nechcete se smířit s tím, že byste si kupovali výrobky plné éček, náhražek a tuku? Připravte si ji jednoduše doma – jen z masa, jater a voňavého koření!

Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
Paštika
  • 1 čerstvý rozmarýn
  • pepř
  • sůl
  • 250 ml bílého vína
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 800 g králičích jater
  • 1400 g králíka
Vývar
  • 1 cibule
  • 1/4 celeru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 6 kuliček celého nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tymiánu
Na dokončení
  • 200 g anglické slaniny
  • máslo
  • sádlo
Článek

Postup

Krok 1: Vykuchaného králíka rozdělte na menší části a spolu s jednou cibulí, dvěma mrkvemi, petrželí, kouskem celeru a stroužky česneku zalijte vodou a polovinou vína tak, aby vše bylo ponořeno. Přidejte celé kuličky nového koření a pepře, bobkové listy, tymián, větvičku čerstvého rozmarýnu a lžičku soli. Vařte tak dlouho, až jde maso dobře od kosti.

Krok 2: Slijte (zbyde vám i výborný vývar), maso oberte a najemno pomelte.

Foto: Mona Martinů

Maso i játra namelte najemno

Krok 3: Mezitím, co se králík vaří, na sádle zpěňte cibulku, přidejte nasekaný česnek, rozmarýn a očištěná játra. Nechte zatáhnout a podlijte zbylým vínem. Pořádně osolte, opepřete a 5 až 10 minut restujte, aby byla játra uvařená, ale ne přesušená.

Foto: Mona Martinů

Cibulku a játra opečte na rozpáleném sádle, ovoňte rozmarýnem a česnekem a poduste s bílým vínem

Krok 4: Játra i se šťávou a cibulkou také namelte a smíchejte s masem. Podle chuti osolte a opepřete. Formu na srnčí hřbet vyložte slaninou, uhlaďte do ní směs a pečte při 200 °C ve vodní lázni asi hodinu.

Foto: Mona Martinů

A tady jsou další recepty, nejen na paštiky, ale i na zavařování zeleniny a ovoce.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama