Hlavní obsah

Ryby, sex a sudoku: Tři věci, které vás můžou zachránit před Alzheimerem

Foto: Thinkstock

Alzheimerova nemoc. Řekneme vám, jak jí lze předcházet...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vás ta představa děsí? Zmatená osoba, která bloudí po ulici v papučích, neví, jak se jmenuje, a svému zeti říká „a kterýpak vy jste?“ Pokud nechcete onemocnět Alzheimerovou chorobou, čtěte dál!

Článek

Bohužel, recept na zázračnou léčbu Alzheimerovy nemoci zatím žádný odborník nabídnout neumí. Až ji některý objeví, Nobelova cena ho nejspíš nemine. Přesto existují věci, které pro sebe můžete udělat. Jistotu, že neonemocníte, vám nedají – určitě ale zlepší vaše šance, že se to stane co možná nejpozději nebo vůbec.

Vezměte mozek do posilovny

Věděli jste, že k ubývání mozkových buněk a narušování spojení mezi nimi začíná docházet celých dvacet let před tím, než se objeví první příznaky nemoci? To znamená, že byste na trénink mozku měli začít myslet ještě v době, kdy si připadáte naprosto fit. „Obraz nemoci je výrazně jiný u vzdělaného člověka, který hodně čte, má své koníčky a aktivně se zajímá o mnoho věcí, než u někoho, kdo volný čas prosedí u televize,“ potvrzuje doktorka Vanda Franková z psychiatrické léčebny Dobřany.

Psychiatrička obzvlášť doporučuje činnosti, při kterých se učíte nové věci (třeba dokonalejší počítačový program na úpravu fotografií), společenské hry náročné na pozornost a přemýšlení (scrabble, šachy, složitější karetní hry) nebo oblíbené sudoku. Tento chytrý hlavolam je podle doktorky Frankové mnohem lepší než luštění křížovek, které se brzy začnou opakovat. „Hlavně ale nezůstávejte u té nejjednodušší úrovně,“ vzkazuje lékařka.

Foto: Thinkstock

Paměť se dle odborníků nejlépe trénuje luštěním sudokuFoto: Thinkstock

Krmte mozek hodnotnou stravou

„Důležitý je dostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny, vlákniny a rybího masa, tedy potravin, které obsahují látky klíčové pro správnou funkci mozku,“ radí MUDr. Slavomír Pietrucha, odborník na Alzheimerovu nemoc. A dodává: „Vyvarovat byste se měli alkoholu a tabáku, jejichž konzumace mozkové synapse ničí. Neprospívá jim ani živočišný tuk a cukry.“

Neurony chrání také vitamin E – polovinu doporučené denní dávky získáte schroupáním dvaceti mandlí. Vydatným zdrojem vitaminu E jsou i rostlinné oleje, obilné klíčky nebo sytě zbarvená zelenina, například růžičková kapusta nebo špenát. Pozor, vitamin E je rozpustný v tucích, takže zeleninu vždy kombinujte například s olivovým olejem. O dalších potravinách, které udělají dobře vašemu zdraví, si přečtěte tady.

Foto: Thinkstock

Čerstvá zelenina a potraviny bohaté na vitamin E jsou klíčové pro správnou funkci mozkuFoto: Thinkstock

Dopřejte mozku dostatek kyslíku

„Tělesná aktivita zrychlí váš krevní oběh, a tím zlepší i prokrvení a výživu mozku. Základem je vybrat si něco, co vás opravdu baví, ať už je to chůze, tanec nebo cvičení,“ vysvětluje doktorka Franková. Vzhledem k tomu, že sex je bezesporu jednou z nejpříjemnějších fyzických aktivit, je to jasná volba! Pokud ovšem k tomuhle „cvičení“ zrovna nemáte vhodného partnera, zkuste ho nahradit cestováním a pěší turistikou – spojuje v sobě hned několik preventivních faktorů. Ideálně s kamarádkou nebo se skupinou přátel.

Podchytit nemoc včas

„To je přece ta...no víš která! Jak hrála v tom...“ Stává se vám to často? A co nákup, donesete všechno, nebo většinou nějaká drobnost chybí? Rozlišit počínající onemocnění od roztržitosti není vůbec snadné. A možná vás taková myšlenka dokonce uráží. Ve skutečnosti jde ale o hodně. Pomocí léků je dnes možné Alzheimerovu nemoc výrazně zpomalit, nebo dokonce na mnoho let zastavit. Zachytíte-li ji v nejranějších stadiích, s trochou štěstí na horší stadia vůbec nedojde.

Jak jste na tom s pamětí vy? Trénujete ji? A jak?

Reklama

Načítám