Hlavní obsah

S dětmi na dovolenou: Tohle patří do lékárničky

Foto: thinkstock

Užijte si dovolenou s dětmi, správně vybavená lékárnička je nutnostíFoto: thinkstock

Reklama

Dovolená s dětmi, obzvláště těmi malými, je nevyzpytatelná. Ani nevíte jak, a mohou se objevit teploty, alergie, zvracení či průjmy. Většinou nejde o nic vážného, ale chce to mít u sebe jakousi krabičku první pomoci. Jak má ale vypadat správná lékárnička pro dítě? Tohle jsou věci, které by v ní neměly chybět!

Článek

Vybavení dětské lékárničky rozhodně nepodceňujte, může nastat chvíle, kdy vám v podstatě zachrání dovolenou. Protože většina zdravotních problémů, se kterými se vaše děti mohou o prázdninách potýkat, jsou maličkosti. Lze je velmi rychle zažehnat, jen musíte mít čím. Na tohle proto určitě nezapomeňte!

1. Do boje proti teplotám

Může to být jen teplota z rozrušení, z přehršle nových zážitků, nebo reakce na sluníčko či malá viróza. Každopádně by ale ve vaší dovolenkové lékárničce pro dítě neměl chybět teploměr, protože je potřeba vědět, zda má vaše dítko jen lehce přes 37 stupňů (tudíž není třeba panikařit, třeba se z toho vyspí), nebo mu teplota stoupla přes 38 stupňů, a je na místě podat léky na její snížení. „Je dobré s sebou mít více druhů léků podle věku dítěte. Takže určitě nějaký sirup pro ty nejmenší, jinak doporučuji hlavně čípky na snížení teploty, které se podávají v případě, že dítě zvrací,“ radí dětská lékařka Leona Tylingorová.

V lékárnách těchto přípravků seženete celou řadu, nejčastěji lékaři doporučují Panadaol, Paralen či Nurofen, a to jak ve formě sirupů a suspenzí, tak i čípků.

2. Průjmy

Je to jedna z nejběžnějších potíží, se kterými se děti na dovolené potýkají. Průjmy se mohou objevit třeba jen jako reakce na jinou stravu, ale také z toho, že prostě není možné zabránit tomu, aby si malé dítě loklo vody z bazénu či moře. To všechno v kombinaci se sluníčkem a novým prostředím jednoduše může u dětí vyvolat průjem. K jeho zastavení můžete použít buď klasické černé uhlí, ale třeba i Smectu. „U průjmů či zvracení ale hrozí dehydratace, proto doporučuji podávat také nějaké rehydratační roztoky, například Kulíšek,“ dodává pediatr Tomáš Honzík.

Foto: thinkstock

Voda, sluníčko, to všechno může u dětí vyvolat zdravotní problémyFoto: thinkstock

3. Alergické reakce a podráždění

Sluníčko, chlorovaná či slaná voda, ale také komáří či vosí píchnutí. „Určitě bych do lékárničky přibalila nějaké léky na alergickou reakci, volně je k dostání například Fenistil gel, ale třeba i malé balení Zyrtecu či Zodacu,“ říká Leona Tylingorová.

Ta navíc radí do lékárničky přibalit i nějaké oční kapky či mast pro případ infekce.

4. Proti kašli a rýmě

Nechce se tomu věřit, ale i u moře v teple může vaše dítě prochladnout, případně chytit nějakou drobnou virózu. Proto byste měli v lékárničce určitě mít dětské kapky do nosu a také něco na kašel, a to jak na usnadnění vykašlávání (Mucosolvan, Sinecosin, Bromhexin), tak i na zklidnění suchého dráždivého kašle (Solmucol, Sinecod).

5. Odřeniny a spáleniny

Odřeniny, rozbitá kolena či drobná poranění. Žádný velký problém, ovšem chce to mít u sebe nějakou dezinfekci (Peroxid vodíku, Betadine, Jodisol, Septonex), případně mast podporující hojení (Traumaplant, Betadine mast či kalciovou mast). Samozřejmostí je dostatek náplastí (různé velikosti, ideálně voděvzdorné), obvazů a podobně.

V případě spálenin od sluníčka pomůže cokoli s výtažky Aloe vera, případně klasický Panthenol.

Zapomněli jsme podle vás na něco? Máte nějaké osvědčené tipy na prázdninová bebíčka vašich dětí?

Reklama

Načítám