Hlavní obsah

Losos v záclonce

Hodnocení:
(2)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

S přicházejícím slunečným a teplým počasím roste chuť na rychlá a lehká jídla. Jedním z takových receptů je určitě ten dnešní od šéfkuchaře Radka Roubíčka z restaurace Port 62 v Praze. Ochutnejte jeho lososa pečeného v síťce z listového těsta s limetkami, špenátem a šťouchanými brambory!

Ingredience pro:
1 porci
Jídlo
  • 150 g steaku z lososa
  • 50 g listového těsta
  • 1 limetka
  • 100 g listového špenátu
  • 200 g brambor
  • hrubozrnná sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • máslo
  • olivový olej
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • 1 vejce
  • 1 lžička sezamových semínek
Článek
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Postup

Krok 1: Očištěné brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte na másle.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: Doměkka uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte je s rozehřátým máslem a přimíchejte do nich orestovanou jarní cibulku.

Foto: Petr Makovička

Krok 3: Kopr nasekejte najemno a omytou limetku nakrájejte na plátky.

Foto: Petr Makovička

Krok 4: Lososový steak bez kůže a kostí osolte hrubou solí, opepřete, posypte nasekaným koprem a poklaďte na něj asi 3 plátky limetky.

Krok 5: Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na 1,5 cm široké a zhruba 20 cm dlouhé proužky. Proužky naskládejte s rozestupy vedle sebe a položte na ně připravený lososový steak. Proužky přeložte křížem přes lososa a konce zahněte dospodu, aby nebyly vidět.

Foto: Petr Makovička

Krok 6: Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovým semínkem. Pekáček (nebo celokovovou pánev) zlehka potřete olivovým olejem a asi na 5–7 minut vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Foto: Petr Makovička

Krok 7: Česnek nakrájejte na plátky a vložte ho na pánev s kouskem másla a lžící olivového oleje. Přidejte oprané listy špenátu, osolte, opepřete a restujte, dokud nejsou měkké.

Vymazanou formičkou vytvořte na talíři komínek ze šťouchaných brambor, na ně dejte kopeček špenátu a opřete upečený steak v listovém těstě. Lehce přelijte rozpuštěným máslem a dodekorujte snítkou kopru.

ynezorPumanzeSaNyknalC