Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

S přicházejícím slunečným a teplým počasím roste chuť na rychlá a lehká jídla. Ochutnejte lososa pečeného v síťce z listového těsta s limetkami, špenátem a šťouchanými brambory!

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 150 g lososa
    4
  • 50 g listového těsta
    1
  • 1 ks limetky
  • 100 g listového špenátu
  • 200 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička sezamových semínek
    11
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Postup

01.

Očištěné brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte na másle.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Doměkka uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte je s rozehřátým máslem a přimíchejte do nich orestovanou jarní cibulku.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Kopr nasekejte najemno a omytou limetku nakrájejte na plátky.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Lososový steak bez kůže a kostí osolte hrubou solí, opepřete, posypte nasekaným koprem a poklaďte na něj asi 3 plátky limetky.

05.

Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na 1,5 cm široké a zhruba 20 cm dlouhé proužky. Proužky naskládejte s rozestupy vedle sebe a položte na ně připravený lososový steak. Proužky přeložte křížem přes lososa a konce zahněte dospodu, aby nebyly vidět.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovým semínkem. Pekáček (nebo celokovovou pánev) zlehka potřete olivovým olejem a asi na 5–7 minut vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

07.

Česnek nakrájejte na plátky a vložte ho na pánev s kouskem másla a lžící olivového oleje. Přidejte oprané listy špenátu, osolte, opepřete a restujte, dokud nejsou měkké.

Vymazanou formičkou vytvořte na talíři komínek ze šťouchaných brambor, na ně dejte kopeček špenátu a opřete upečený steak v listovém těstě. Lehce přelijte rozpuštěným máslem a dodekorujte snítkou kopru.

Související témata:

Načítám