Hlavní obsah

Trpíte sexsomnií?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sexsomnie je vlastně náměsíčnostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Když vás po ránu manžel probudí slovy „Bylo to hezké, miláčku", a vy nevíte, o čem mluví, může to znamenat, že jste právě prožili sex ve spánku - sexsomnii. Jde o syndrom, který se děje v tzv. parasomnii - náměsíčnosti.

Článek

Sexuální chování ve spánku - sexsomnie - může variovat od pouhého sténání přes masturbaci až ke skutečnému styku. Odborníci zatím ještě zcela nerozumí tomu, proč se lidé trpící sexsomnií chovají tak, jak se chovají. Předpokládají však, že jejich tělo špatně vyhodnotí stav bdění a stav spánku a oni pokračují v běžných činnostech, na které jsou navyklí. Zatím o sexsomnii víme jen to, že se děje ve spánkové fázi zvané delta. To je fáze klidného hlubokého spánku se svalovou hypotonií a obtížnou probuditelností. První zmínka o tom, že sexsomnie je typem parasomnie (náměsíčnosti), byla zveřejněna v roce 1996 třemi vědci z univerzity v Torontu. Zjistili, že až desetina populace trpí tímto syndromem.

Neprožitý sex

Člověk, který je postižen touto chorobou, si sex opravdu neužije. Vůbec netuší, co se stalo. Možná má jen hřejivý pocit a dobrou náladu. „Tito lidé jsou podobní medvědovi v zimním spánku. Když je probudíte, mohou být veselí, ale taky zmatení a agresivní. Ve svém stavu se pohybují na rozhraní dvou světů. Nespí, ani nejsou úplně vzhůru," říká doktor Carlos H. Schenck, profesor psychiatrie na univerzitě v Minnesotě.. „Po vyskočení z postele si totiž nic nepamatují, pokud jim to nesdělí partner.''

Sexsomnie - výhoda či nevýhoda?

Jistá žena ze Spojených států má manžela, který sexsomnií trpí, a přiznává, že to jejich vztah díky tomu o mnoho víc okoření. Prý je při milování něžnější a ohleduplnější. Hlavně se jí nemůže stát, že by po sexu usnul. Přesto existují páry, u nichž je tato nemoc spíše příčinou konfliktů. Některým vadí myšlenka, že dosahují orgasmu v podstatě mimoděk, aniž by to mohli jakkoli vědomě ovlivnit. Další je problém u partnerů, kteří si nepřejí být v noci buzeni.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sexsomnie může být i velice nepříjemnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vězeň vlastního těla

Lidé postižení sexsomnií si mohou zadělat i na pěkný průšvih. Vzhledem k tomu, že nejsou při plném vědomí, je možné, že se dopustí nevhodných nebo dokonce trestných sexuálních aktů. Sexuolog Martin Holý pro nás má ale uklidňující zprávu: „Pokud by se prokázalo, že šlo o sexsomnii, byl by dotyčný člověk velmi pravděpodobně zbaven viny."

Jak se vyrovnat se sexsomnií?

  • Uvědomte si, že nejste jediní, kdo má tento problém.
  • Pokud vás partner bude obtěžovat přes váš odpor, vzbuďte ho!
  • Jestli vám problém začne přerůstat přes hlavu, zajděte k odborníkovi.
  • Sexsomnie má i své dobré stránky - sex může být něžný.

Reklama

Načítám