Hlavní obsah

Milostná předehra jako prevence rakoviny? Víme, kam a jak sáhnout

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prevence rakoviny a intimní hrátky? Jestli to považujete za naprosto neslučitelná témata, tak se pletete. Naopak – právě pravidelné mazlení vám může zachránit život.

Článek

Co mají společného láskyplné dotyky a prevence rakoviny? Možná napovíme, když ze statistik vytáhneme údaj, že u skoro třiceti procent žen s nádorem prsu to byli právě jejich partneři, kdo přišel na to, že něco není v pořádku, a včasným odhalením přispěli k uzdravení. Proč to tedy pánům neoplatit a nepomoci jim s jejich prevencí?

Prsa a koule

Provokativní název #prsakoule a heslo „Sahám si na ně každý měsíc“ provází kampaň neziskové organizace Loono. Je zaměřená hlavně na mladé, kteří si ne vždy uvědomují, že prevence je nejlepší metoda, jak včas odhalit, a tím pádem přežít rakovinu. A to je chyba.

Vážnou nemoc zažila na vlastní kůži zakladatelka Loono Kateřina Vacková. „Ve 22 letech mi diagnostikovali nádor vaječníku. Pamatuji se, že jsem tím byla zaskočená, nechápala jsem, proč se to muselo stát právě mně a právě v tak mladém věku. Ale přišlo se na to včas a i díky tomu jsem nemoc překonala – a řekla jsem si, že naučím i ostatní, jak by mělo vypadat samovyšetření,“ říká. Nabízí tím i dalším lidem možnost přijít za lékaři včas a zvětšit si tak šanci na uzdravení – což v případě rakoviny prsu i varlat vážně platí.

Foto: Loono

Foto: Loono

Jak se osahat

V rámci kampaně Loono dostávají zájemci možnost naučit se „osahávat“ na velmi věrohodných modelech ze speciální gumy, která je na omak od pokožky téměř nerozeznatelná. A je dobré, když se osmělíte a zvládnete si doslova a do písmene osahat nejen to „své“, ale naučíte se vyšetřovat i partnera. Proč si pravidelně nezahrát na doktora a v rámci mazlení se alespoň jednou za měsíc nevěnovat tělu partnera i trochu jinak, než jste zvyklí?

Jak vyšetřit prsa

Muži se jistě rádi ujmou vyšetření prsou a troufáme si říct, že ani partnerkám to nebude proti mysli. Je jen zapotřebí trochu soustředění, které při této činnosti může ubývat a utíkat jinam. Jak by tedy mělo vypadat „preventivní mazlení“?

Zvolte si v měsíci den, kdy prsa překontrolujete – ideální je pátý až desátý den menstruačního cyklu, ale klidně i jakýkoli jiný. Protože muži na prsa sahají často, dovedou odhalit, když je něco najednou jinak – při prevenci je třeba všímat si veškerých změn: tvaru, velikosti, kůže na prsou i na bradavkách (zde sledujte i případný výtok). Ňadra by se měla prohmatávat krouživými pohyby, třemi prsty naplocho, nejdřív povrchově, potom trošku do hloubky – a celá, od středu do podpaží a až ke klíční kosti. Větší prsa je potřeba vyšetřit nejen vsedě či vestoje, ale třeba i vleže na boku, kdy se prsní tkáň rozloží jinak a lépe se dostanete do skrytějších částí. Je nutné dávat pozor na bulky a nerovnosti. Aby to bylo příjemné, lze prsa potřít masážním olejíčkem nebo se do vyšetření pustit při společné koupeli či sprše.

Co když něco podezřelého objevíte? Není třeba panikařit, ale na druhé straně není ani proč otálet s návštěvou gynekologa. „Při objednání je důležité říct, proč potřebujete konzultaci, a trvat na co nejrychlejším datu návštěvy. Nemělo by to trvat déle než čtrnáct dní,“ říká MUDr. Petra Steyerová ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává: „Samovyšetření je hlavně u mladých žen důležitější než jakékoli preventivní vyšetření prsu pomocí přístrojů.“

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jestli se bojíte nemocí, můžete své intimní chvíle obohatit hledáním nádorů na sobě i na partneroviFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jak vyšetřit koule

Jak by reagoval váš partner, kdybyste mu nabídla, že mu vyšetříte varlata? Patří mezi ty, kteří to budou považovat za dobrý nápad a přivítají váš zájem o jeho intimní partie, nebo dopředu tušíte odmítnutí? V prvním případě se do toho pusťte statečně – jen velmi citlivě, aby to byla chvilka příjemná a pro muže nebolestivá. Proto je ideální nechat to na chvíli ve sprše nebo těsně po ní. V druhém případě se pokuste nenápadně zabrousit do příslušných míst v rámci předehry a uvidíte, kam až vás pustí.

Na co je třeba dávat pozor? Opět na změny ve tvaru, velikosti, na kůži. Varlata prohmatejte jedno po druhém: palce dopředu, ukazováček a prostředníček dozadu, odshora dolů a odzdola nahoru. Hledejte nerovnosti a bulky. Když se něco podezřelého objeví, pak je vhodné zajít co nejdřív k lékaři – tentokrát obvodnímu anebo k urologovi (není potřeba doporučení).

Má to smysl

To, že má samovyšetření smysl, dokládají případy těch, kteří už v rámci kampaně bulku objevili – ať již u sebe, nebo u svého partnera. Samovyšetření tak prokazatelně zachránilo život mladíka Adama, jehož přítelkyně si na něm chtěla vyzkoušet znalosti z workshopu kampaně a odhalila mu na varlatech bulku. Jen díky včasné diagnóze, operaci a léčbě je zdráv a mohli se zasnoubit. Dobrý konec měl i příběh vnučky – ta pod dojmem získaných informací učila samovyšetření babičku, která si také nahmatala „něco“ v prsu… A to jsou jen dva příklady ze zhruba tří desítek, které se v rámci kampaně podařilo odhalit.

Saháte si na ně pravidelně? Napište nám!

Související témata:

Načítám