Hlavní obsah

7 mýtů o rakovině prsu: Malá ňadra, nízké riziko? Omyl!

Foto: Thinkstock

Nevěřte pověrám, které rakovinu prsu provázejíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může zvýšit riziko rakoviny prsu časté používání antiperspirantů nebo podprsenka s kosticemi? Povíme vám, co si o takových a dalších mýtech o rakovině prsu myslí odborníci.

Článek

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Právě proto kolem ní zřejmě vzniklo mnoho mýtů, které ve valné většině ženy ale jen zbytečně děsí. Dnes vám představíme sedm z nich.

1. Podprsenky s kosticemi zvyšují riziko nemoci

NE. Podprsenka by rozhodně neměla nikde tlačit natolik, aby vám to bylo nepříjemné, nebo se dokonce tvořily otlaky, ale nikdy se nepotvrdilo, že by mohly kostice a jejich tlak zvyšovat riziko onemocnění. „Kostice se opírá o kůži v místě, kde není prsní žláza, nemá vliv na vznik nemoci,“ říká primářka Breast Unit Praque Mamma centrum Háje MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.

2. Riskujete, pokud často používáte deodoranty a antiperspiranty

NE. Kdysi byly zveřejněny výsledky anglické studie, které tuto souvislost naznačovaly – šlo o sloučeniny hliníku, které v antiperspirantech jsou. „Od té doby však žádné studie tyto závěry nepotvrdily. Souvislost mezi užíváním antiperspirantu a vznikem rakoviny tedy nevidím,“ vysvětluje Miroslava Skovajsová.

Foto: Thinkstock

Antiperspiranty podle výzkumů riziko rakoviny prsu nezvyšujíFoto: Thinkstock

3. Pokud se v rodině rakovina prsu již vyskytla, stoprocentně onemocním také

NE, ale…„Pokud vyšetření prokáže mutaci některého z BRCA genů, neznamená to, že musíte nádorem onemocnět, ale jste oproti běžné populaci ve velmi zvýšeném riziku. Celoživotní riziko rozvoje karcinomu prsu je pro ženy v naší populaci okolo 8 %, ale pro ženu s mutací BRCA genu je kolem 85 % a v případě onemocnění je až 60% riziko vzniku sekundárního nádoru prsu. Velmi vysoké je také celoživotní riziko vzniku karcinomu vaječníků – 60% u mutace genu BRCA1 a 20% u mutace genu BRCA2. Ženy i muži s mutací BRCA genu mají i zvýšené riziko rozvoje jiných nádorů, například tlustého střeva, žaludku, žlučníku a melanomu, u mužů karcinomu prostaty,“ říká primářka GHC GENETICS Ltd. MUDr. Monika Koudová.

4. Malá prsa, malé riziko, velká prsa, větší riziko

NE. Ani malá prsa neznamenají, že riziko onemocnění neexistuje – ostatně, onemocnět mohou i muži. Ženy s velkým poprsím se tedy nemusí rozhodně bát víc. Velká prsa mohou být jen hůř „čitelná“ při samovyšetření či vyšetření, ale rozhodně nejsou náchylnější.

5. Každá bulka v prsu znamená, že mám rakovinu

NE. „Většina bulek v prsní žláze je nezhoubných. Pokud nějakou objevíte, pak nepanikařte, ale objednejte se k lékaři a svou obavu s ním konzultujte. Jestliže máte pocit, že váš pocit nebere vážně, třeba kvůli věku, pak se objednejte na preventivní sono či mamograf,“ radí Miroslava Skovajsová. Stejné je to v případě cyst v prsní tkáni – ani ty nejsou příznakem či předzvěstí rakoviny.

Foto: Thinkstock

Nebojte se, že by větší prsa znamenala i větší riziko rakovinyFoto: Thinkstock

6. Úraz prsu vyvolává rakovinu

NE. Není to tak, že byste se uhodila do prsu a následkem toho vznikl nádor. Může to být ale tak, že se po úrazu víc zajímáte o svá prsa a můžete díky tomu nějaký útvar odhalit. „Souvislost je opačná. Patologické ložisko mívá křehké cévy, které mohou při úrazu začít krvácet, a tak na již existující problém upozorní,“ říká Miroslava Skovajsová.

7. Baculatější ženy jsou před rakovinou prsu více chráněny

NE. Tuková tkáň je zdrojem estrogenu, hormonu, který se podílí, spolu s dalšími faktory, na vzniku rakoviny prsu. Ženy s vyššími zásobami tuku jsou tedy ohroženější, ale samozřejmě záleží i na dalších faktorech. Je tedy rozhodně lepší udržovat si rozumnou váhu.

Jaké mýty o rakovině prsu straší vás? Napište nám o nich!

Reklama

Načítám