Hlavní obsah

Sexuální půst: Jak se podepíše na vašem těle i duši?

Foto: Thinkstock

Přestal s vámi chtít spát nebo jste zůstaly samy? Sexuální půst nevěstí nic dobrého ani pro vaše zdravíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli jste zvyklí na pravidelný sex, a teď nic! Pro tělo i pro duši je to velký šok! Víte, co všechno vám hrozí? Jak se nedostatek sexu podepíše na vaší duši a těle? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Může se to stát každému. Třeba po rozchodu s partnerem, s nímž jste žili mnoho let, nebo při mnohaletém vztahu, který už pro jednoho ztrácí erotické kouzlo. Nejenže jste přišli o lásku, vzájemnost, vztah, ale také o pravidelný přísun endorfinu neboli hormonu štěstí, který se uvolňuje při sexu. A někteří lidé to nemusejí snášet vůbec dobře.

Sexuální půst? Pro někoho peklo

Každý má samozřejmě jiné potřeby, takže i absence sexu se na každém projeví trochu jinak. Někomu nemusí chybět vůbec, jiný už po pár dnech málem vyletí z kůže. Navíc v době bezprostředně po rozchodu lidé většinou myslí na zcela jiné věci než na erotické hrátky, takže nepříjemnosti se objeví až po delší době. „Je to zcela individuální, ale je pravda, že určitý čas je sexuální abstinence odsunuta až za ty větší a bolavější šrámy na duši,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Faktem ale je, že dříve či později se u řady lidí alespoň nějaké projevy toho, že tělo a duše po milování prahne, objeví.

Foto: Thinkstock

Samota člověka tíží a sexuální půst mu nepřidáFoto: Thinkstock

Vše začíná v hlavě

Prvním „napadeným“ bývá mozek, respektive psychika. „Vše, co není ve zdravé rovnováze, se vždy projeví na vaší psychice, a u nedostatku sexu to snad platí dvojnásob,“ říká Lucie Horníková. Mezi nejčastější příznaky toho, že už byste TO vážně potřebovali, patří následující:

  • Nervozita
  • Vznětlivost (v krajním případě až agrese, nejčastěji ta slovní)
  • Špatná nálada (v extrémních případech až depresivní stavy)
  • Ztráta či pokles sebevědomí

Platí i další obecné pravidlo, že to, co trápí duši, se po čase projeví i na těle. Lidé trpící nedostatkem sexu bývají například velmi často obézní. „Nepříjemné myšlenky a pocity se lidé vždy snaží nějak zahnat, nahradit to, co jim schází, něčím jiným. A dost často to bývá jídlo, tedy velké přejídání,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá. Podobně sahají lidé třeba i po alkoholu.

A mýtus není ani tvrzení, že za bolest hlavy může absence sexu. „U citlivějších lidí, jejichž potřeba sexu je vyšší, může dojít i k vegetativním projevům, jako je třeba bolest hlavy či žaludeční problémy. Může za to hlavně psychické napětí, ale i mírná hormonální nerovnost,“ potvrzuje Petr Weiss.

Foto: Thinkstock

Nervozita nebo nespavost mohou být jen začátkem kumulujících se psychických problémůFoto: Thinkstock

Konec půstu není vítězství

Období bez sexu skončilo a vy máte konečně vhodného partnera pro milostné hrátky? Bohužel ani to nemusí znamenat konec problémů. Pokud váš sexuální půst trval hodně dlouho (například v řádu několika let), nemáte vyhráno. „Po obnovení sexuálního života mohou mít muži problém s erekcí, ženy pak třeba s dosahováním orgasmu. A opět za vše může hlavně psychika,“ tvrdí Petr Weiss. Většina lidí se totiž dopředu obává, zda nezklamou, jestli to třeba nezapomněli a podobně.

Podle Weisse lze všem výše zmiňovaným nepříjemnostem předejít, nebo je alespoň výrazně zmírnit, velmi snadným způsobem. „Je to jednoduché, stačí pravidelná masturbace. Z fyziologického hlediska je to záležitost rovnocenná sexu,“ tvrdí Petr Weiss. A také je dobré si neustále připomínat, že na nedostatek sexu ještě nikdy nikdo neumřel.

Měli jste někdy málo sexu? Pociťovali jste to na sobě, nebo vás to příliš netrápilo?

Reklama

Načítám