Hlavní obsah

Signály, že pracujete více, než byste měli

Foto: Profimedia

Jak poznáte, že jste přepracovaní? Podle indicií, které vám popíše náš článekFoto: Profimedia

V současné rychlé době má snad každý pocit, že má moc práce a stále nestíhá. V lehké míře se to dá zvládat a krom sem tam špatné nálady vám nic nehrozí. Jak ale poznat, že jste přepracovaní?

Článek

Každý člověk má trochu jiná psychická nastavení a jinou kapacitu zvládat požadavky profesního i osobního života. Určitě jste poznali lidi, kteří pracují od rána do noci sedm dní v týdnu, a přesto jsou v pohodě.

Jedná se o jedince, které právě práce nabíjí energií. Nejde jen o to, že je jejich práce baví, to může i vás, a přesto jí máte někdy plné zuby, spíš by se dalo říct, že je to jejich hlavní životní priorita.

Pokud ale máte ambice zahrnout do svého života více aktivit než jen ty profesní, je jasné, že příliš mnoho práce, která jako by neměla konce, vás vyčerpává. Jak ale poznat, že tohle už je moc? Že jste přepracovaní a měli byste začít brzdit?

Tohle jsou poznávací signály.

1. Vytočí vás i maličkost

Jasný znak přepracovanosti je nepřiměřená, a hlavně přetrvávající podrážděnost. „Reagujete i na méně výrazné stresory velmi silně. Určitě je to silnější reakce než obvykle. Třeba se najednou přistihnete u toho, jak křičíte na dítě, ačkoli jindy podobné situace zvládáte v klidu,“ popisuje psycholog a lektor rozvoje osobnosti Mgr. Michal Petr.

2. Nejste společenští

Normálně máte rádi být ve společnosti a bavit se s ostatními lidmi. Teď se ale zdá, že vás každý pokus o společenskou konverzaci vyčerpává. Nemáte náladu si s nikým moc povídat, myšlenky máte úplně někde jinde. A ze všeho nejraději proto trávíte čas někde schovaní a sami.

Foto: Profimedia

Lidé ve vašem okolí vás často rozčilují, když máte práce až nad hlavuFoto: Profimedia

3. Máte problémy se soustředěním

„Věci vám jakoby vypadávají z rukou. Snažíte se toho dělat více naráz, ale nějak to nejde, nezvládáte to. Primárně jde o nepříjemný pocit, že je toho moc, až příliš – příliš tlaku, příliš úkolů, málo času či obavy, že nemáte schopnost na daný úkol,“ uvádí psycholog Michal Petr. V důsledku těchto pocitů se samozřejmě i snižuje schopnost koncentrace, a tím i pracovní produktivita. Což opět vede k dalším výčitkám a pocitům beznaděje. Je to takový začarovaný kruh.

4. Nemáte z věcí dobrý pocit

Pokud trvale pracujete přes hranice svých možností, často už ani nezvládáte vypnout. „Nedokážete nechat práci v práci. Nezřídka si ji berete domů, abyste vše stihli, což vytvoří další zátěž pro organismus, který má pak problémy spočinout a nabrat sil. Je to nadměrná aktivita, která vede k další aktivitě, ale chybí pocit uspokojení, pocit z dobře udělané práce,“ popisuje psycholog Michal Petr.

Foto: Profimedia

Běžným důsledkem přepracovanosti jsou i problémy jako bolesti hlavy nebo časté infekční nemociFoto: Profimedia

5. Necítíte se dobře fyzicky

„Psychika je vždy úzce propojena s tělem, a pokud je jedno neúnosně přetěžováno, odrazí se to na tom druhém,“ říká psycholožka a koučka Mgr. Jitka Nesnídalová. Běžné projevy přílišné psychické zátěže jsou bolesti hlavy, pocity vyčerpání, nespavost, ale i nadměrná potřeba spánku, snížená imunita, a tím taky i časté nemoci.

„Tělo je moudrá studnice poznání. Vždy si najde cestu k tomu, aby vás na něco skutečně důležitého upozornilo. Je proto důležité věnovat mu pozornost,” podotýká Jitka Nesnídalová.

Cítíte se přepracovaní?

Reklama

Související témata:
Přepracování