Hlavní obsah

Šikovná kuchyň: Co jí nesmí chybět?

Foto: Oresi

Kuchyň musí být nejen krásná, ale i praktickáFoto: Oresi

Reklama

Kuchyň, nebo posilovna: víte, v čem je rozdíl? Po hodině strávené jak vařením, tak v tělocvičně vás začnou bolet nohy, záda, budete unavení a ztahaní. Zatímco po návštěvě fitka je to správný pocit, u přípravy pokrmů jde o věc zcela nežádoucí, kterou snadno změníte. Zařiďte si praktickou kuchyň!

Článek

Špatné uspořádání pracovišť, nedostatek pracovních i úložných ploch, těžko přístupné zásuvky – to jsou jen některé chyby, které dokážou znepříjemnit práci i v té sebekrásnější a sebemodernější kuchyni a být také důvodem, abyste ji vyměnili. Pokud ale dodržíte těchto deset rad, bude se vám dobře vařit i za deset či dvacet let.

1. Dostatek pracovní plochy

Málo pracovní plochy patří k nejčastějším a největším chybám v mnohých kuchyních. Zpravidla za to nemohou ani architekti, ani majitelé, ale velikost kuchyní. Přitom platí, že jedna z pracovních ploch v kuchyni by měla mít minimálně 120 centimetrů. Pokud to prostor dovoluje, dopřejte si další z každé strany varného centra a u myčky a dřezu. Nejenže se tak v kuchyni méně naběháte, ale do vaření se budou moci zapojit i další členové rodiny, místo na to bude.

2. I hrnce potřebují bydlet

V kuchyni ovšem potřebujete nejen pracovní, ale i úložný prostor. Hrnce, pekáče, poklice, prkýnka a další pomůcky na vaření je třeba mít stále při ruce. Ukliďte je proto do skříněk a zásuvek co nejblíže varného centra. Rozdíl poznáte brzo. Když budete potřebovat něco zamíchat, stačí otevřít zásuvku, vyndat měchačku a není třeba dělat ani jeden krok navíc.

Foto: Oresi

Plnovýsuvné zásuvky umístěte co nejblíž varnému centruFoto: Oresi

3. Plnovýsuvné kontejnery nabídnou dobrý přehled o všem

Pro jednoduché vaření potřebujete mít nádobí nejen kousek od varné desky, ale také musí být snadno přístupné. A to určitě neplatí pro klasické police. Když hledáte něco v zadní části, musíte nejprve vše vpředu vyndat. „To se u plnovýsuvných zásuvek nestane. Mají v boku ukrytou speciální kovovou konstrukci, která dovolí celý šuplík vytáhnout ven a vše v něm uložené je tak dokonale přístupné a přehledné,“ popisuje Jan Sladký z firmy Oresi a pokračuje: „Do zásuvek lze navíc instalovat také různé vymezovače, které ohraničují prostor pro každý kus nádobí nebo potravin a pomáhají tak lépe uvnitř udržet pořádek.“ Chcete-li vědět více, koukněte se sem!

4. Výsuvné police pomohou i ve spíži

Stejné pravidlo pak platí i pro ukládání potravin. I zde jsou mnohem praktičtější než klasické skříňky výsuvné police a systémy, díky nimž máte dobrý přístup k věcem uloženým v zadní části. Na výběr máte dva typy: buď vyjíždějí celé skříňky, nebo jen jednotlivé police.

Foto: Oresi

Výsuvné koše nabízejí přehled o uložených potravináchFoto: Oresi

5. Nezapomeňte ani na drobnosti!

K vaření potřebujete nejen hrnce a nože, ale také různá dochucovadla, sůl octy. I na ně existují speciální skříňky, umístěné přímo v ostrůvku u varné desky. „Je dobře, že se tyto prvky vyrábějí i v České republice. Trvanlivost českých produktů z této oblasti je na úplně jiné úrovni, než neznačkové exporty ze vzdálených končin. My například nabízíme takzvaná carga, což jsou plnovýsuvné moduly na kořenky, dochucovadla nebo nápoje od vynikajícího českého výrobce," dodává Jan Sladký z Oresi.

6. Už žádnou ránu při vaření

Součástí praktické kuchyně by měly být tlumiče dojezdu u dvířek a zásuvek. Novější tlumiče s doživotní zárukou se montují přímo na panty. Když skříňku zavíráte, pant se sám dovírá a píst tlumiče pak pracuje do protipohybu. Tak tlumí pohyb a dvířka nebouchnou.

7. Za troubu bezpečnější a praktičtější

Nejen bezpečné a praktické, ale také krásné a zajímavé je takzvané věžové uspořádání klasické a mikrovlnné trouby nad sebe do výšky očí. „Hodně často ho po mně chtějí rodiče malých dětí, protože ty na troubu ve výšce nedosáhnou, horké je neotevřou a neopaří se," nabízí jeden argument designérka Kamila Douděrová z firmy Kamidesign a přidává i plusy pro dospělé: „Výhody poznáte velmi rychle – když podléváte maso, máte ho při ruce a nemusíte se k němu sklánět. Mnohem jednodušší je i jeho vyndavání." Méně námahy vás stojí, kdy těžký a horký hrnec jen přesunete o pár centimetrů, nebo když ho musíte nejprve zvednout nahoru a pak teprve položit na podložku na pracovní desce.

Foto: Oresi

Trouby umístěné nad sebou ocení nejen v rodinách s dětmiFoto: Oresi

8. Za jednodušší úklid

Hlavně díky své praktičnosti se stále více lidí vzdává klasických obkladů na stěnu za pracovní deskou a volí sem jiné materiály, které se obejdou beze spár. Právě v nich se špína a nečistoty nejvíc drží a nejhůř čistí. Mnozí proto volí na obložení této stěny stejný materiál, jako se používá na pracovní desku, sklo nebo velkoformátové obklady s kalibrovanou hranou. A dělají dobře, spáry zde totiž nenajdete.

9. Světelná dna u výklopných skříněk

Světla není nikdy dost a v kuchyni to platí dvojnásobně. Na krájení, vaření i čtení receptů potřebujete dobře vidět. Jenže jedna zářivka nebo dvě světla na digestoř to nezachrání. „Mnohé firmy proto nabízejí výklopné skříňky se světelným dnem, které dostatečně osvětlí celou pracovní plochu a při tom vzhledově neruší,“ dodává Jan Sladký.

Foto: Oresi

Osvětlená dna nahradí zářivky pod skříňkamiFoto: Oresi

10. Ať ztichnou spotřebiče

Spotřebiče, které při práci téměř neslyšíte, jsou důležité hlavně v domácnostech, kde mají propojenou kuchyň s obývacím prostorem. Nebo snad byste večer raději poslouchali místo televize vrčící chladničku a mrazničku, nebo šplouchající myčku, která vydává hluk jako mořský příliv? Mnozí odborníci doporučují kupovat spotřebiče rovnou s kuchyní. Prodejce, který pro vás navrhl novou kuchyň, nejlépe poradí, jaké spotřebiče v ní budou správně sloužit a vyhovovat kontextu vašeho bydlení.

Pokud plánujete novou kuchyň, nezapomínejte, že dokonalý dojem tvoří detaily a často jsou důležitější než celek. Proto je nepodceňujte!

Reklama

Související témata:

Načítám