Hlavní obsah

Sklenky, které vás budou bavit!

Foto: Moser

Krása českého skla opět lákáFoto: Moser

Reklama

Krásné, originální a obdivované – takové je české sklo. Že je to dávná minulost, protože teď se píše hlavně o tom, jak krachuje jedna sklárna za druhou? Omyl! Na letošním největším veletrhu spotřebního zboží Ambiente v německém Frankfurtu tuzemské sklárny opět zaujaly krásou svého skla a diktovaly světové trendy. Koukněte se také!

Článek

Vybere si každý – tak by se dala stručně shrnout nabídka českých sklářských firem a také trendy v nápojovém a užitném skle. Společnosti se více než na strojově vyráběné hladké sklo, které umí ve světě leckdo, zaměřují na to, co má v tuzemsku dlouhou tradici a historii – ručně vyráběné kusy malované či zdobené různými technikami. A zájem je poslední dva roky velký, což českým sklárnám velmi pomáhá. Stejně jako spolupráce s předními domácími i světovými návrháři, jako jsou Jiří Pelcl, Rony Plesl, studio Olgoj Chorchoj nebo Jean-Marie Massau. A nejen díky nim zařívá české sklo svůj návrat na výsluní.

Foto: Crystalex

Jemný dekor zdobí sklo z kolekce MaximaFoto: Crystalex

Foto: Moravské sklárny Květná

Kolekce Somelier s probarvenými nožičkami byla natolik oblíbená, že se letos dočkala svého rozšířeníFoto: Moravské sklárny Květná

Foto: Crystalex

Klasický tvar skla Victoria od designérky Aleny Holišové, které také bylo představené na Ambiente, zdobí kolorovaná spodní částFoto: Crystalex

Zdobnost není jen výsada Východu

Zájem návštěvníků o české sklo byl celkově na Ambiente veliký, podle země původu se ale tradičně liší kolekce, u nichž se lidé zastavovali.

„I když stále platí to dělení, že lidé z Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu a také arabských států obdivovali hlavně dekorované kolekce a západní Evropa preferovala hladké sklo, rozdíly mezi oběma skupinami se už trochu stírají, a například v Německu byl velký zájem o jemně dekorované kolekce,“ říká Petr Kaplánek ze společnosti Crystalex, která na největší veletrh spotřebního zboží připravila pět nových automatických souborů a více než padesát nových dekorací. Protože patří mezi světové špičky v malovaném sklu, nechybělo mezi nimi.

Foto: NB Art

Ručně vyráběné české sklo zdobí nejen různé metody dekorování, ale i zlaté ornamentyFoto: NB Art

Foto: Moser

Kolekci Splendid navrhl sám zakladatel firmy Moser. Ačkoli vznikla před sto lety, odpovídá současným trendůmFoto: Moser

Foto: Skloservis

Jemné zdobení skla s prvky romantismuFoto: Skloservis

Foto: Crystalex

U českých sklářů najdete krásné a jednoduché sklo, příkladem je kolekce Viola od Vandy MocovéFoto: Crystalex

Foto: Verrerum

Jednoduchý nemusí ještě znamenat nudný - kolekce NormaFoto: Verrerum

Foto: Moravké sklárny Květná

Další z kolekcí prezentovaných na Ambiente - Perfection od Patrika NorguetaFoto: Moravké sklárny Květná

Foto: Moravské sklárny Květná

Patrik Illo je autorem mnoha kolekcí skla, na Ambiente mohli návštěvníci obdivovat jeho F.O.G.Foto: Moravské sklárny Květná

Historie se vrací se svou krásou

Jeho slova potvrzuje i Antonín Zderčík z Moravských skláren Květná. Ty zde představily jak kolekce hladkého skla od Patrica Illa, tak zde zároveň sklidily úspěch s kolekcí, která se začala vyrábět v šedesátých letech minulého století a byla velmi oblíbená více než dvacet let. Nyní opět patří k žádaným. „Jde o jemně zdobené sklo, kterým mohou české sklárny konkurovat hladkému strojově vyráběnému v zahraničí," říká Antonín Zderčík.

Ještě více do minulosti zavítaly sklárny Moser, které nejen na veletrhu Ambiente slavily úspěch s rozšířeným souborem nápojového a interiérového skla Splendid, které navrhl zakladatel společnosti Leo Moser před sto lety. Nadčasový design, provázání jemných broušených ornamentů a zlatých okrajů však zcela odpovídá i současným světovým trendům.

Je to dobrá zpráva, že se české sklo vrací na své výsluní. Podpořili jste ho také? Kde jsou vyrobené skleničky, které máte doma?

Reklama

Načítám