Hlavní obsah
Foto: Nadia Celeste, Shutterstock.com

Foto: Nadia Celeste, Shutterstock.com

Máte chuť na sladký dezert? Vyzkoušejte výborná pečená jablka s vanilkovým krémem. Dají se jíst teplá i studená a ocení ho každý, kdo nemá zrovna chuť na syté moučníky.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Jablka
  • 4 ks jablek
  • 4 lžíce skořicového cukru
  • 50 g másla
Vanilkový krém
  • 500 ml smetany na vaření 33%
  • 6 ks žloutků
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 4 lžíce cukru
Článek

Jablka a skořice jsou perfektní dvojka, tak proč si je nedopřát tentokrát trochu jinak. A jestli se vám nechce dělat žloutkový krém s vanilkou, stačí si uvařit řidší pudink. Pak to bude opravdu jednoduché! Místo jablek můžete použít i hrušky, v sezoně jsou skvělé i lesní plody nebo švestky.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky či na větší kostky. Urovnejte je do pekáčku nebo do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, posypejte skořicovým cukrem, poklaďte šupinkami másla (ty se nejlépe tvoří škrabkou na sýry) a vložte do vyhřáté trouby. Při 200 °C pečte asi 20 minut.

Tip na domácí skořicový cukr: Smíchejte lžičku mleté skořice se 150 g cukru a uchovávejte v uzavřené dóze.

02.

Zatímco se jablka pečou, připravte omáčku. Smetanu nalijte do hrnce (asi 1 dl si nechte bokem), přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože z něj vyškrábněte semínka. Semínka i lusk přidejte ke smetaně. V odloženém zbytku smetany metličkou rozšlehejte žloutky a tuto směs opatrně zašlehejte do horké, ale ne vroucí smetany.

Krém pak zahřívejte a šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Před podáváním z něj odstraňte vanilkový lusk.

03.

Upečená jablka přelijte na talíři vanilkovým krémem a můžete polít i sirupem, který vznikl na dně pekáčku. Podávejte teplé, ale chutná i studené.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 083,66 kJ
Bílkoviny4,72 g
Tuky39 g
Sacharidy30,43 g
Sůl0,12 g
SAFA23,19 g
Vláknina2,3 g
Cukry28,71 g

Načítám