Článek
Jablka a skořice jsou perfektní dvojka, tak proč si je nedopřát tentokrát trochu jinak. A jestli se vám nechce dělat žloutkový krém s vanilkou, stačí si uvařit řidší pudink. Pak to bude opravdu jednoduché! Místo jablek můžete použít i hrušky, v sezoně jsou skvělé i lesní plody nebo švestky.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky či na větší kostky. Urovnejte je do pekáčku nebo do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, posypejte skořicovým cukrem, poklaďte šupinkami másla (ty se nejlépe tvoří škrabkou na sýry) a vložte do vyhřáté trouby. Při 200 °C pečte asi 20 minut.
Tip na domácí skořicový cukr: Smíchejte lžičku mleté skořice se 150 g cukru a uchovávejte v uzavřené dóze.
02.
Zatímco se jablka pečou, připravte omáčku. Smetanu nalijte do hrnce (asi 1 dl si nechte bokem), přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože z něj vyškrábněte semínka. Semínka i lusk přidejte ke smetaně. V odloženém zbytku smetany metličkou rozšlehejte žloutky a tuto směs opatrně zašlehejte do horké, ale ne vroucí smetany.
Krém pak zahřívejte a šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Před podáváním z něj odstraňte vanilkový lusk.
03.
Upečená jablka přelijte na talíři vanilkovým krémem a můžete polít i sirupem, který vznikl na dně pekáčku. Podávejte teplé, ale chutná i studené.