Hlavní obsah

Školáček-leváček to nemá lehké

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Leváci se učí psát déle než praváci.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba deset procent populace na celém světě preferuje levou ruku. Dnes už každý ví, že leváctví není žádná nectnost, kterou je třeba odstranit. To však nic nemění na skutečnosti, že žijeme v převážně pravoruce orientované společnosti.

Článek

Jsou to zdánlivé maličkosti. Většina zařízení, nástrojů a technologií je přizpůsobena užívání pravé ruky. Nůžky, škrabka na brambory, kytara, klavír. Problém vyvstává při podání ruky, pokračuje prací na počítači, kde myš bývá na pravé straně. Při sezení v klasicky umístěné školní lavici dopadá při psaní levačkou na papír stín. S tím vším se leváci dokáží vyrovnat. Právě tak jako s vžitou terminologií. Zatímco pojmu „pravý" se užívá ve všech světových jazycích v přeneseném významu jako správný, dobrý, příznivý či vhodný, pojem „levý" vyvolává spíše asociace opačné, nešikovností počínaje a podvodným jednáním konče.

Psaní je zprvu obtížné

Vůbec to nemají lehké prvňáčci, kteří se učí psát. Je to problém, který musí zdolat. Psaní je pro ně obtížnější než pro pravoruké spolužáky, proto je třeba jim vysvětlit, proč si tuto dovednost osvojují pomaleji. I později, chtějí-li psát úhledně, trvá jim psaní déle než pravákům, a může se stát, že příklady či diktáty zpracovávají kvůli tomu déle. Je třeba školáčky-leváčky hned na počátku první třídy uklidnit a připravit na to, že jejich spolužáci budou s úkoly dříve hotoví. A buďme trpěliví. Psát se naučí. Útěchou nám budiž, že leváci sice hůře píší, ale o to lépe zvládají prostorové, zrakové a matematické úkoly. A co hlavní - jsou prý tvořivější.

Foto: obchodprolevaky.cz

Držadla perfektně tvarovaná pro levákyFoto: obchodprolevaky.cz

Několik užitečných rad

1. Levoruké děti by měly být vedeny k tomu, aby držely tužku přinejmenším dva centimetry nebo více od konce a lépe tak viděly, co píší. Použijme násadky, které jsou vytvarovány pro držení palcem a ukazovákem. Tyto násadky se hodí na všechna pera a mohou dětem pomoci vytvořit patřičný úchop. Povzbuzujme děti, aby psaly lehce a nesvíraly svůj psací nástroj příliš křečovitě.

2. Protože leváci musejí pero nebo tužku po papíru spíše strkat než táhnout, mohou jim pomoci jemnější tužky. Také není špatné vyzkoušet několik typů per, dokud nenajdeme takové, které klouže opravdu lehce. Nyní jsou k dispozici i plnicí pera pro leváky se zakřivenými hroty, které se nezachytávají na papíře.

3. Ve škole i doma by leváčci měli sedět na levém kraji stolu, aby do sebe s pravákem lokty nenaráželi.

4. Leváci potřebují jiný úhel osvětlení pracovní desky.

Bývaly časy, a není to tak dávno, kdy lidé neměli jinou možnost než přijmout pomůcky pro praváky. Dnes je tomu jinak a věřme, že pomůcek pro levoruké bude stále více. Nakupovat je můžeme v papírnictvích i na internetu.

Foto: obchodprolevaky.cz

STABILO´s move easyergoFoto: obchodprolevaky.cz

Co přináší trh levorukým školákům:

  • specializované násady na pera pro leváky
  • inkoust, který rychle schne, takže se snižuje pravděpodobnost rozmazání písmenek rukou, která se přes ně při psaní posunuje
  • tužky se speciálními tuhami odolnými proti rozmazání
  • pravítka, která se čtou zprava doleva
  • nůžky
  • ořezávátka na tužky
  • pastelky
  • otvírák na konzervy
  • nůž na chleba
  • škrabky na brambory

Zajímavosti

  • u dítěte do tří let věku nikdo nepozná, jestli je pravák, nebo levák
  • mezi muži je leváků více
  • v České republice je přeučování leváků oficiálně zavrženo od roku 1967
  • mezi leváky patří mnozí členové anglické královské rodiny včetně královny Alžběty, prince Charlese a prince Williama
  • 13. srpen je Mezinárodní den levorukých

Reklama

Načítám