Hlavní obsah

Sladká vepřová klobása, kterou zvládne každý

Hodnocení:
(37)
Foto: Stream.cz
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

V zemi, kde je vepřové na talíři snad každý den, je těžké vymyslet z něho originální recept. Kuchař Hugo Hromas, a také průvodce nového pořadu Ze dvora na Stream.cz, to zvládl. Tento recept pochází ze španělského Katalánska a miloval ho světoznámý malíř Salvador Dalí. Až klobásu Butifarra dulce del Ampurdán zkusíte, zamilujete se do ní i vy.

Ingredience pro:
4 porce
Na klobásu
  • 1 kg vepřového ořezu
  • 200 g krupicového cukru
  • 30 g soli
  • 2 lžičky drceného pepře
  • 1.5 m vepřových střev
Na přílohu
  • 500 g bílých sterilovaných fazolí
  • 3 jablka
  • 300 ml vody
Článek

Postup

Krok 1: Maso (plecko, ořez z bůčku, řetízky z pečeně a podobně, v poměru 2 : 1 libové maso a sádlo) umelte na mlýnku na hrubo.

Krok 2: Masovou směs ochuťte solí, cukrem a pepřem. Průběžně ochutnávejte a sladkou chuť vyvažujte pepřem. Zamíchanou směs nechte chvíli odpočívat.

Krok 3: Mezitím namočte střívka a propláchněte je zevnitř.

Krok 4: Masovou směs dejte do plničky (bývá součástí mlýnků na maso) a na nástavec na klobásy navlékněte střívko a naplňte ho. Naplněná střívka po částech jednoduše zamotejte, aby vznikly jednotlivé klobásy.

Krok 5: Klobásy na pánvi podlijte trochu vodou a pomalu ovařte z obou stran. Jakmile zesvětlají, propíchněte je, aby do šťávy v pánvi uniklo sádlo s cukrem.

Krok 6: Šťávu zredukujte a do pánve přidejte oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřince. Klobásy s jablky dozlatova opečte.

Krok 7: K opečeným klobáskám přidejte do pánve fazole, podlijte je vodou a krátce povařte.

Krok 8: Klobásy nakrájejte a podávejte je s fazolemi a jablky. 

Tip: Jak klobásu chystá kuchař Hugo Hromas v novém pořadu Ze dvora na Stream.cz najdete ve videu zde.

A když jsme u toho vepřového, co zkusit kubánské kotlety Mojo

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama