Hlavní obsah
3,2
(38)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Vepřové maso nemusí být připravováno vždy naslano. Tento recept pochází ze španělského Katalánska a miloval ho světoznámý malíř Salvador Dalí. Až klobásu Butifarra dulce del Ampurdán zkusíte, zamilujete se do ní i vy.

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Klobása
  • 1 kg vepřového ořezu
  • 200 g cukru krupice
  • 30 g soli
  • 2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1,5 m vepřových střívek
Příloha
  • 500 g bílé fazole sterilované
  • 3 ks jablek
  • 300 ml vody
Článek

Postup

01.

Maso (plecko, ořez z bůčku, řetízky z pečeně a podobně, v poměru 2 : 1 libové maso a sádlo) umelte na mlýnku na hrubo.

02.

Masovou směs ochuťte solí, cukrem a pepřem. Průběžně ochutnávejte a sladkou chuť vyvažujte pepřem. Zamíchanou směs nechte chvíli odpočívat.

03.

Mezitím namočte střívka a propláchněte je zevnitř.

04.

Masovou směs dejte do plničky (bývá součástí mlýnků na maso) a na nástavec na klobásy navlékněte střívko a naplňte ho. Naplněná střívka po částech jednoduše zamotejte, aby vznikly jednotlivé klobásy.

05.

Klobásy na pánvi podlijte trochu vodou a pomalu ovařte z obou stran. Jakmile zesvětlají, propíchněte je, aby do šťávy v pánvi uniklo sádlo s cukrem.

06.

Šťávu zredukujte a do pánve přidejte oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřince. Klobásy s jablky dozlatova opečte.

07.

K opečeným klobáskám přidejte do pánve fazole, podlijte je vodou a krátce povařte.

08.

Klobásy nakrájejte a podávejte je s fazolemi a jablky. 

Tip

Jak klobásu chystá kuchař Hugo Hromas v novém pořadu Ze dvora na Stream.cz najdete ve videu zde.

A když jsme u toho vepřového, co zkusit kubánské kotlety Mojo

Načítám