Hlavní obsah
3,3
(6)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Šarlota s lehkou tvarohovo-ovocnou náplní. Tento moučník vypadá na talíři tak skvěle, že vám návštěva nebude věřit, že jste ho nekoupili v cukrárně!

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 5 ks vejce
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic cukru krystal
  • 180 g marmelády
  • 1 balení želatiny
  • 50 g borůvek
  • 100 g čerstvých jahod
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Bílky začněte šlehat a ve chvíli, kdy začnou bělat, přidávejte po lžicích cukr krystal. Šlehejte, dokud nebude sníh tuhý. Pak snižte otáčky na mixéru, všlehejte žloutky a po lžicích polohrubou mouku. Těsto natřete na plech pokrytý pečicím papírem (snažte se, aby hmota byla rozprostřena rovnoměrně) a pečte zhruba 12 minut na 175 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Když se těsto dopeče, položte na něj navlhčenou utěrku a celý plech otočte dnem vzhůru. Pečicí papír pokapejte trochou vody a sundejte. Těsto zarolujte a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Marmeládu rozehřejte v mikrovlnné troubě, vychladlé těsto (roládu) rozviňte, potřete marmeládou, opět srolujte a nechte ztuhnout.

04.

Misku vyložte potravinovou fólií (aby se šarlota nepřilepila). Ztuhlou roládu nakrájejte na plátky a těmi vyložte dno i strany misky. Pár kousků si nechte na později.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Ovoce omyjte a osušte, jahody nakrájejte na menší kousky. Šlehačku vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do tuha a v další míse smíchejte tvaroh s citronovou šťávou.

06.

Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu, přidejte k němu lžíci tvarohu a důkladně promíchejte tak, aby se nevytvořily hrudky. Zlehka vmíchejte zbytek tvarohu, vyšlehanou šlehačku a na závěr přidejte kousky ovoce.

07.

Krém vlijte do mísy vyložené plátky rolády a na vrch poklaďte zbylé kousky. Přikryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici.

08.

Nakonec sundejte fólii, šarlotu otočte na talíř a sundejte misku i zbytky fólie. Nakrájejte a servírujte.

Související témata:

Načítám