Hlavní obsah
3,0
(10)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Znáte pečivo, kterému se říká brioška? Určitě vám to něco říká, ale spousta lidí vlastně neví, co si pod tímto pojmem představit. Zde je recept a za zkoušku rozhodně stojí!

2 hod.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
  • 300 g chlebové mouky
  • 75 ml mléka
  • 75 g másla
  • 5 lžic cukru krystal
  • 20 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vejce
Na potření
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce cukru
Článek

Postup

01.

V troše vlažného mléka rozmíchejte 2 lžíce cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte mouku se zbylým cukrem a solí, přidejte prošlehaná vajíčka, zbytek mléka, kvásek a změklé máslo.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Pak vypracujte hladké těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.

03.

Vykynuté těsto propracujte na lehce pomoučněné desce nebo válu. Rozdělte ho na 8 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte kuličky. Jednotlivé kuličky těsta vyrovnejte těsně vedle sebe do formy na biskupský chlebíček a nechte ještě 30 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Asi 10 minut před vykynutím těsta předehřejte troubu na 170 °C.

05.

Vajíčko vyšlehejte s 2 lžícemi mléka a touto směsí briošku potřete. Pak ji posypte hrubým cukrem a dejte péct na 30 minut. Když povrch pečiva zezlátne – asi po 10 minutách, přikryjte briošku alobalem. Přikrytou briošku dejte zpět do trouby a zhruba po 20 minutách je zlatá a hotová (alobal slouží jako ochrana, aby brioška nebyla z vrchu úplně tmavá, ale zlatavá a zároveň uvnitř dopečená).

06.

Vychladlou briošku nakrájejte na plátky a podávejte například s marmeládou, medem nebo lísko-oříškovou pomazánkou.

Reklama

Související témata:

Načítám