Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Také někdy přemýšlíte, jaký dort upéct svým blízkým, aby vypadal opravdu luxusně a přitom nebyl extra náročný? Máme pro vás tip, kterým potěšíte nejednoho mlsouna!

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Profiterolky
  • 130 ml vody
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 40 g cukru moučka
Krém
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 450 g hořké čokolády
  • 50 g másla
Těsto
  • 180 g hladké mouky
  • 160 g cukru moučka
  • 3 lžíce prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 1 dl brandy
Na zdobení
  • 30 g mléčné čokolády
  • 30 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Vyplatí se vše odstartovat přípravou profiterolek – kuliček z odpalovaného těsta, které se plní šlehačkou. Troubu zapněte na 190 stupňů Celsia. V hrnci přiveďte k varu vodu s tukem a špetkou soli. Přisypte mouku a vařečkou míchejte tak dlouho, až se těsto bude samo odlupovat („odpalovat“) od stěn hrnce a na jeho dně nevytvoří povlak. Pak sporák vypněte a těsto nechte úplně vychladnout (v tomto mezičase se můžete pustit do přípravy krému, viz níže).

02.

Nakonec vmíchejte jedno po druhém vajíčka a špetku prášku do pečiva. Hotové těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vystlaný pečicím papírem nastříkejte malé hromádky – profiterolky :-). Plech vložte do trouby a pečte podle velikosti 15–20 minut dozlatova, troubu ale minimálně během první poloviny pečení neotvírejte, nebo kuličky splasknou! Hotové je propíchejte špejlí a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Jako druhý přijde na řadu krém. Tomuhle se říká ganache, a pokud nejste úplně zdatní v používání polev na dorty, přijdete mu na chuť – skvěle se s ním totiž pracuje i při potahování. Smetanu a máslo přiveďte v hrnci k mírnému varu a zalijte směsí čokoládu nalámanou na kousky. Vše míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí, a následně nechte úplně vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Teď přijde na řadu samotný korpus dortu – na tom není nic těžkého. Troubu zapněte na 175 stupňů. Oddělte od sebe žloutky a bílky a ty vyšlehejte do tuhého sněhu. Pak výkon mixéru stáhněte na minimum a pomalu do nich po lžících všlehejte cukr, následně jeden žloutek za druhým a nakonec po lžících i mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm vyložené pruhem pečicího papíru a dejte na 20–25 minut péct dozlatova. Upečený korpus nechte vychladnout.

05.

Zchladlý korpus prořízněte a obě poloviny po řezové straně důkladně prokropte brandy – její množství v tomto případě chuť dortu zásadně ovlivňuje :-). Spodní část korpusu namažte asi třetinou krému, přiklopte a pomocí cukrářské stěrky nebo dlouhého nože dort potřete zbytkem krému. Pokud budete dort dozdobovat už na talíři či podnosu, na kterém budete dort servírovat, nezapomeňte okraje podložit kousky pečicího papíru, abyste krémem podnos neumazali.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Připravte si náplň profiterolek – vyšlehejte šlehačku s cukrem. Profiterolky vždy trochu nařízněte, a pak naplňte. Dort můžete dozdobit jen pár kuličkami, které pocákáte rozpuštěnou čokoládou a karamelem (cukr jednoduše rozpustíte na pánvi), nebo můžete stejně jako my vytvořit z profiterolek celou věž – jednotlivé vrstvy kuliček je ale potřeba vždy pocákat rozpuštěnou čokoládou a karamelem, aby věž držela pohromadě.

Reklama

Související témata:

Načítám