Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte banány z odpalovaného těsta plněné šlehačkou. Uvidíte, že si na nich pochutnáte.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 260 ml vody
  • 100 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 4 ks vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
Náplň
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžičky instantní kávy
Na ozdobu
  • 100 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Vodu dejte do hrnce, přidejte máslo a špetku soli a nechte vše zahřívat. Když se máslo rozpustí, přidejte mouku a vzniklé těsto míchejte, dokud se samo nezačne odlepovat (respektive odpalovat – podle toho má svůj název) od hrnce i vařečky. V tu chvíli hrnec sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Do studeného těsta pomocí šlehače zapracujte jedno vejce po druhém a úplně nakonec do něj důkladně zašlehejte i kypřicí prášek – pokud byste ho přidali už s moukou do vody, o svoje kypřicí vlastnosti by přišel během vaření.

03.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Hustějším těstem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou, ale rozevřenou špičkou. Na plech dejte pečicí papír a sáčkem na něj tvořte jednotlivé banánky. Připravený plech vložte do trouby a pečte dozlatova asi 20–25 minut. Během pečení troubu neotvírejte, jinak vám těsto spadne!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Do dobře vychlazené smetany přidejte rozpustnou kávu a moučkový cukr a vyšlehejte ji dotuha.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Zchladlé banány rozřízněte podélně napůl, lépe vám to půjde zoubkovým nožem na pečivo. Pomocí cukrářského sáčku spodní polovinu banánku nastříkejte šlehačkou a přiklopte horní částí.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Hotové banánky skládejte vedle sebe na tác nebo velký talíř. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce (v té zahřívejte maximálně po minutě a vždy čokoládu promíchejte, ať ji nespálíte!) rozpusťte čokoládu a pomocí lžíce banánky pak jednoduše pocákejte. Kdo chce, může je i klasicky polomáčet, v tom případě si ale připravte víc čokolády a rozmíchejte ji s trochou rostlinného tuku, aby netvrdla úplně.

Načítám