Hlavní obsah

Slavnostní chvíle u stolu

Foto: Möbelix

Když k nápaditě ozdobené tabuli přidáte ještě sezení s pohodlnými kožešinami, úspěch se zaručeně dostaví!Foto: Möbelix

Asi se shodneme, že nejkrásnějším momentem vánočních svátků je okamžik, kdy se u stolu sejde celá rodina a nejbližší přátelé. Vcelku lhostejno, zda při štědrovečerní večeři nebo až k obědu na Boží hod. Dodejte těmto chvílím punc výjimečnosti díky svátečně nazdobené tabuli.

Článek

A jak začít? Samozřejmě výběrem základního tématu výzdoby. Můžete ho například sladit s běžným zařízením svého domova nebo si vybrat speciální barevné schéma, v jehož duchu se ponesou vánoční dekorace v celém interiéru. Tomu pak přizpůsobte výběr textilií (ubrusu, běhounu či ubrousků), prostírání, nádobí, příborů i dekorací.

Poslední jmenované hrají na slavnostní tabuli zásadní roli. Využijte vlastní kreativitu a vytvořte si originální kousky. Pohrajte si se jmenovkami, kapsami na příbory a dalšími vtipnými detaily. Na pomoc si přizvěte i nejmladší členy rodiny, udělá jim radost vidět u večeře svůj výrobek. Nebo zkrátka jen naaranžujte adventní svícen ozdobenými větvičkami jehličnanů a po stole nepravidelně rozložte barevně ladící vánoční ozdoby, které už se nevešly na stromeček. Je to jednoduché, ale mimořádně efektní. Pokud si nevíte rady, můžete se nechat inspirovat některým ze tří následujících stylů pro vaši vánoční tabuli.

Moderní romantika

V posledních letech si své výrazné místo v rodině vánočních odstínů vydobývá trochu netradičně růžová. Čím si získává svou oblibu? Je to barva příjemná a útulná (zejména v kombinaci s přírodním masivem), zároveň velmi moderní a svěží. Samozřejmě se vyplatí s ní šetřit a použít ji spíše na detailech – pro základ kromě přírodního dřeva volte šedou a bílou. V kombinaci se zlatými nebo stříbrnými akcenty na sklenicích, příborech a dalších drobnostech dodáte tabuli slavnostní charakter.

Náš tip: S jemnými odstíny růžové nádherně ladí šedozelená barva listů eukalyptu. Pokud tedy stůl vyzdobíte dekorací s větvičkou této dřeviny, získáte si obdiv svých hostů.

Foto: Möbelix

K netradičnímu růžovému ladění se hodí i tak neobvyklá vánoční dekorace, jakou je kytice růžíFoto: Möbelix

Nadčasová tradice

Červená a zelená je tradiční barevné duo, které se neodmyslitelně pojí s Vánoci. Pokud vám přijde, že se tato dvojice do moderního domova nehodí, přesvědčíme vás o opaku. Místo obligátní zlaté je na stole doplňte bílou nebo černou a uvidíte, jak toto spojení rázem získá šmrnc.

Foto: Möbelix

Přírodní prostírání a černé talíře jsou zajímavý způsob, jak dodat tradiční červeno-zelené kombinaci moderní nádechFoto: Möbelix

Tlumená elegance

Milovníkům nadčasového interiéru a nenápadné elegance zalahodí neobvyklé pojetí tabule, jehož základním stavebním kamenem jsou matné odstíny tmavě modré, hnědé nebo antracitové. O sváteční atmosféru se pak postarají zlaté prvky v podobě svícnů, příborů či vánočních dekorací.

Foto: Möbelix

Matné tmavé odstíny působivě kontrastují se zlatým leskem na svícnech, příborech a ozdobáchFoto: Möbelix

Reklama

Načítám