Hlavní obsah

Sluneční brýle: Chraňte dětské oči

Foto: Thinkstock

Šetřit u dětských brýlí se nevyplácíFoto: Thinkstock

Reklama

Sluneční paprsky útočí! A hlavně na děti! Proto se nenechte odradit, když je váš prcek odmítá. Právě děti tráví venku mnohem více času, a tak je jejich zrak vystaven ještě většímu nebezpečí než zrak dospělých. Nevyplácí se šetřit a vybírat je třeba velmi obezřetně. Tady jsou tipy, na co při nákupu myslet.

Článek

Nepodceňujte výběr slunečních brýlí pro vaše děti, neboť mezi odborníky převažuje názor, že nejvíce je třeba chránit zrak do osmnáctého roku života, kdy jsme nejvíce vystavováni škodlivému slunečnímu UV záření.

A tak jsme zjišťovali, jaká kritéria jsou při výběru dětských brýlí nejdůležitější a jaké jsou současné možnosti pro naše nejmenší, aby jejich zrak byl správně chráněn. Vše se dozvíte ve videoreportáži, ve které jsme navštívili specialistku Dášu Polákovou. Podívejte se zde:

Faktory, které výběr ovlivňují:

Místo nákupu – Nerozhodujte se pro pouliční prodej. Zvolte optiku, kde vám poradí, pomohou vybrat správný typ, správný tvar a kdykoli se na ně zpět můžete obrátit kvůli výměně jakékoli součástky nebo ohledně pravidelného servisu. Dnes už dokonce existují specializované optiky výhradně na dětské brýle.

Foto: Thinkstock

Pouličním prodejům se raději vyhněteFoto: Thinkstock

- Činnost, pro kterou jsou určené– Určitě předem zvažte, při jaké příležitosti je bude dítě nosit. Je-li spíše sportovně založené nebo jsou na běžné nošení či by měly splňovat několik funkcí současně. Dnes jsou k dostání i multifunkční brýle, které lze využít jak v létě, tak pomocí jednoduché přestavby k zimním sportům apod.

Dioptrie nebo ne–Dalším měřítkem pro výběr správných slunečních brýlí je kvalita zraku vašeho dítěte. Potřebuje-li dioptrické, lze to řešit několika způsoby. Buď mu pořídíte zabarvovací skla, nebo dioptrická skla vložíte díky speciálnímu úchytu pod sluneční designové brýle. Záleží pouze na vás. Všechny kvalitní dioptrické brýle navíc mají UV filtr, takže i když dětem nepořídíte speciální sluneční brýle, budou jejich oči dokonale chráněny.

Kluk nebo holka– Pochopitelně je důležité, zda vybíráte klučičí nebo dívčí. I když se návrháři opravdu snaží, pro holčičky je na výběr stále více typů než pro kluky. Přesto lze vybrat nejen celou škálu sportovních, ale i dětsky elegantních, značkových apod.

Tvar a velikost obličeje–Nesmírně důležité je, aby si dítě brýle vyzkoušelo, jak mu sedí. U optika se dá leccos upravit. Zkrátka brýle musí sedět jako poklička na hrnci, aby skutečně plnily funkci, kterou mají.

Foto: Thinkstock

Dítěti musí brýle dobře sedětFoto: Thinkstock

Schopnost absorpce UV záření – Kvalitní čočky musí být schopné absorbovat 100 % UV záření. To si můžete nechat pro jistotu otestovat. V každé solidní optice speciální přístroj mají a mohou vám znovu tento test udělat. Další optické vlastnosti skel jako laik neověříte, a proto budete muset plně důvěřovat profesionálovi v oboru. Pokud chcete nějakou jistotu, můžete dát na renomované značky. Za ty ovšem ještě více připlatíte.

Materiál na obroučky – Výběr je opět velký – od plastových, přes kovové až po antialergenní. Před koupí se informujte, zda existují náhradní díly, protože zejména u malých dětí bude pravděpodobně potřeba optika ze začátku navštívit vícekrát. Děti jsou neposedné, špatně si zvykají a určitě si je hlídat kdovíjak nebudou.

Za co připlácíme?

Za kvalitní brýle je potřeba připlatit (ceny začínají již na příznivé pětistovce), ale peníze nevyhazujete „z okna". Levné typy se opravdu nevyplatí. Nekvalitní skla zpravidla neobsahují potřebný UV filtr. Kromě toho deformují obraz, a tak i ohrožují zrak, který je tak mnohem více namáhán, a může to vést až k nutnosti nošení dioptrických brýlí.

Přestaňte proto hazardovat se zrakem svých dětí a pořiďte jim brýle, které si zaslouží!

Reklama

Související témata:

Načítám