Hlavní obsah

Snadné hubnutí: Aquaaerobik!

Foto: shutterstock.com

Aquaaerobik vás uvolní i psychickyFoto: shutterstock.com

Reklama

Příjemná atmosféra, motivující hudba – to vše ve vodě zahřáté na optimální teplotu a ještě při tom zhubnete! Zázrak? Ne, realita s názvem aquaaerobik. A protože každá změna pohybu je při hubnutí dobrá, šla to se svými přáteli za přítomnosti vodní kamery vyzkoušet! Co vy na to: Není na čase pokořit poslední proklatá kila? Dost řečí a vyražte i s partnerem, tohle vás chytne oba!

Článek

„To bude hračka!“ uklidňovala jsem své přátele, když jsme přicházeli k bazénu. A myslela jsem to naprosto vážně. Po sedmi týdnech dřiny, při které jsem ztratila krásných 7 kilogramů, už jsem si na nějaký ten pohyb přece zvykla. Opět jsem se, jako již mnohokrát, šeredně přepočítala, což mě paradoxně velmi potěšilo! Než se ale vydáte vyzkoušet tohle úžasně postavu tvarující cvičení, měly byste vědět, do čeho jdete a dobře se na to připravit.

Exkluzivní video z hodiny aquaaerobiku natočené podvodní kamerou můžete vidět zde:

{stream-video}

O co kráčí

Aquaaerobik je aerobní cvičení ve vodě, kterým lze účinně redukovat i udržovat váhu, získáte při něm super kondičku, vytvarujete si tělo a dokonce se při něm i zadýcháte. To vše takřka bez omezení, pokud ovšem nejste alergické na chlór apod. Při cvičení za doprovodu hudby se využívá přirozeného odporu vody, který závisí na tom, jak rychle pohyb vykonáváte. Při velmi rychlém pohybu může být až dvaačtyřicetkrát vyšší než odpor vzduchu, což pro tělo představuje větší účinek než při běžném cvičení.

Voda navíc současně s pohybem masíruje celé tělo. Mezi další přednosti tohohle prostředí patří příznivé účinky na páteř a pohybovou soustavu. Je ideální i pro ty, jež trápí obezita. Je to cvičení velmi šetrné ke kloubům i srdíčku, kterému prospívá i fakt, že maximální tepová frekvence je ve vodě o deset až patnáct procent nižší než na suchu.

„Je to úžasné i pro nastávající maminky, které byly zvyklé hodně a pravidelně cvičit!" radí paní cvičitelka Hana Krčová. Zkuste s sebou vzít i partnera, budete spolu, a při tom uděláte každý i něco pro sebe. Výjimkou prý nejsou na jejích hodinách i starší páry.

Foto: archiv redakce

Při cvičení se využívá přirozeného odporu vodyFoto: archiv redakce

Pozor na výšku vody

Aby ale všechno fungovalo tak, jak má, měla by vám voda sahat ideálně do poloviny hrudníku, což trochu oplakal jeden z mých zúčastněných kamarádů. Měří totiž necelé dva metry, a tak mu byl bazén „malý". Někdy je zkrátka potřeba vyměnit pole působnosti. Najděte si proto pro sebe vhodný bazén s vodou, jejíž teplota vám bude příjemná. Nebojte se zkoušet, dokud to nebude ono. To samé platí i pro výběr trenéra – předcvičujícího. Naše paní cvičitelka byla úžasná!

Dodržujte pitný a stravovací režim

I když si budete myslet, že se nepotíte, není to pravda. Pot jde do vody stejně jako u klasického plavání. U každého pohybu je dobré dodržovat správný pitný režim. Proto si klidně na hodinu přibalte lahev s pitím. Ideálně voda bez bublinek. Povolené jsou ale i neslazené bylinkové čaje, voda s citronem nebo případně iontové nápoje, u kterých se poraďte s odborným personálem, který vám je bude prodávat. Jíst byste měly nejpozději hodinu před cvičením, a to něco lehčího, aby se vám neudělalo nevolno.

Co je málo a co dost?

Jestli se chcete poprat s nadbytečnými kilogramy, je ideální chodit 3x týdně. Méně znamená spíše udržovací režim. Pokud ovšem cvičíte i jiným způsobem, postačí dvakrát týdně. První viditelné výsledky můžete očekávat asi po dvou měsících pravidelného tréninku, každá jsme ovšem originál, takže na těch šťastnějších z nás to bude vidět dříve, na ostatních naopak později. Nezapomínejte na zdravý jídelníček, o kterém píši neustále i ve svých deníčcích.

Jak jste mohly na videu vidět, my jsme si to s vodou rozdali se ctí. Po hodině a půl tvrdého tréninku jsme byli všichni (včetně mužského osazenstva) hodně unavení, ale dobrá nálada nás neopustila! Tak co, kdy to půjdete zkusit vy?

Máte-li jakékoli zkušenosti s aquaaerobikem nebo až si ho vyzkoušíte, nezapomeňte mi napsat své zážitky. K dispozici je vám info@prozeny.cz, diskuse pod článkem, případně osobní e-mail michaela.capkova@prozeny.cz. S pohybem vám ochotně poradí trenér Michal Šubr ve své poradně.

Reklama

Související témata:

Načítám