Hlavní obsah

Sněhová čepice na střeše může způsobit problémy. Jak se jí zbavit?

Foto: Maryna Pleshkun, Shutterstock.com

Foto: Maryna Pleshkun, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhové čepice na budovách vypadají pohádkově. Jste si však vědomí toho, že za případně spadlý sníh či rampouchy ze střechy vašeho domu nesete zodpovědnost?

Článek

Pro lyžaře a stavitele sněhuláků je sněhová nadílka požehnáním. Majitelům domů však může přidělat spoustu starostí. Silná vrstva sněhu dokáže zničit střechu, při nekontrolovaném sesouvání nebo oblevě může dokonce zranit kolemjdoucí či poničit zaparková auta. Nebezpečí představují rovněž led na střeše a rampouchy.

Za úrazy či škody na majetku, které sníh nebo rampouchy způsobí, je podle zákona zodpovědný majitel nemovitosti. Ani varovné cedule, že může dojít k padání sněhu či ledu, vás této odpovědnosti nezbavují. Nezapomínejte ani na úklid chodníků! Lopatu vyměňte za sněžnou frézu  a uvidíte, že to půjde snadněji.

Prevence v první řadě

S nánosy sněhu je třeba počítat již při projektování domu a jeho stavbě. Účinným opatřením jsou sněhové háky či tašky. Ty brání nejen sesuvu dolů, ale také posouvání sněhu po střeše, čím chrání i samotnou krytinu. Měly by být rovnoměrně rozmístěné po celé ploše střechy a dbejte na to, aby byl daný systém kompatibilní s použitou střešní krytinou.

Použít můžete i sněhové zábrany, tzv. sněholamy, které brání padání sněhu na přilehlé silnice či chodníky, střechy nebo stavební objekty. Aby nedocházelo k efektu odrazového můstku vytvořenému ze sněhu, který se nahromadí u zábrany, měli byste je kombinovat s háky. Sněhové zábrany je důležité umístit především v okapové části, nad balkony a vchodem.

Foto: ilanchikov Sergey, Shutterstock.com

Foto: ilanchikov Sergey, Shutterstock.com

Co s chalupou v horách

Pokud máte na chalupě či chatě v horách šikmou střechu a při volném sesouvání sněhu i ve větším množství nehrozí přímé nebezpečí pro okolí, je zbytečné zábrany instalovat. Pokud umožníte, aby sníh volně sjížděl, ulehčíte krovům, a vyhnete se tak potížím s rychlým táním v jarních měsících.

V případě, že by volné sjíždění sněhu mohlo někoho ohrozit, využijte atypické sněhové zábrany určené pro stavby v přírodní rezervaci, které nenarušují atmosféru přírodní stavby tak jako moderní kovové zábrany. Například dřevěná kulatina vložená do háků dobře splní svůj účel.

Sněhovou čepici je třeba zlikvidovat

Pokud sníh z vaší střechy ohrožuje kolemjdoucí, nebo dokonce střechu samotnou, nezbude vám nic jiného, než jej odstranit. Možnosti máte dvě: sníh a led odstraníte sami, ale bezpečnější i pohodlnější je, když se obrátíte na specializovanou firmu. Je jich dost a mají potřebné vybavení i zkušenosti. A investice 5 až 10 000 Kč se vám určitě vyplatí víc, než případné soudní spory kvůli újmě na zdraví či nákladná oprava střechy.

Nepočítejte s tím, že by sníh z vašeho domu odstraňovali hasiči. Není to jejich práce! Zasáhnou pouze tehdy, když jsou v ohrožení životy, zdraví a majetek jiných osob.

Rozhodnete-li se sníh ze střechy odklidit svépomocí, buďte opravdu opatrní. Než se do toho pustíte, pro jistotu viditelně označte plochu před domem, kam sníh bude dopadat. Ještě lepší bude, když zamezíte vstup chodcům, například páskou a výstražnou cedulí.

Foto: PhotographyByMK, Shutterstock.com

Foto: PhotographyByMK, Shutterstock.com

Rozhodně nepodceňujte vlastní bezpečí a pořádně se zajistěte proti případnému pádu nebo proboření. Dávejte si dobrý pozor, kam šlapete, což platí především v případě garáží, altánů či zahradních domků, kde nemusí být střecha pochozí.

Pokud to jde, sníh a led ze střechy odstraňte ze země pomocí hrabla. Je to mnohem bezpečnější. Vždy pracujte ve dvojici, nánosy shazujte rovnoměrně a sníh nenahrnujte na jedno místo. Ze šikmých střech jej odstraňujte symetricky z obou střešních ploch, ideálně souběžně.

Pokud máte střechu vybavenou sněhovými zábranami a dalšími bezpečnostními prvky, nemusíte během normální zimy dělat vůbec nic. Sníh postupně odtaje a spadne po částech. I tak ale průběžně kontrolujte, jak to se sněhem na střeše vypadá, ať se vyhnete zbytečným malérům.

Reklama

Načítám