Hlavní obsah

Souboj receptů: Vynikající zelí

Foto: Mona Martinů

Užijte si naše dobroty se zelím!Foto: Mona Martinů

Reklama

Pokud v obchodě pokukujete po hlávkách zelí a nevíte, co s ním, tak se určitě nebojte ho koupit. Po dnešním souboji receptů si z něj můžete připravit salát nebo skvělé závitky s mletým masem a jogurtovým dresinkem od našich dvou Jan. A že máte radši zelí kysané? Vyzkoušejte Michalovy zelné placičky!

Článek

Hlávka zelí bývá pořádně velká, takže pokud by vám nějaké přece jen zůstalo, můžete vyzkoušet také boršč podle receptu mé prababičky. Takže honem do kuchyně a večeře se může začít chystat!

Zelné placky à la bramborák od Michala

Na 4 porce potřebujete: 1,5 litru kysaného zelí, 8 stroužků česneku, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, majoránku, sůl a pepř, 3 vejce.

Foto: Mona Martinů

Zelné placky byly krásně křupavéFoto: Mona Martinů

Postup: „Postup je velmi jednoduchý, prakticky stejný jako u bramboráků, jen odpadá zdlouhavé strouhání brambor. Kysané zelí přeceďte a ostrým nožem ho pokrájejte. Přendejte do mísy, kde po přidání ostatních surovin – tedy prolisovaného česneku, vajec, mléka a mouky, vypracujte těsto, které bude držet pohromadě. Dochuťte solí, pepřem či majoránkou a na rozpáleném oleji smažte tenké placičky. Do směsi doporučuji přidat také kousky slaniny nebo hub!“

Zelný salát s mrkví od Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 1 malou hlávku zelí, 1 sladkou mrkev, 3 lžíce majonézy, malý kelímek (100 g) jogurtu, 3 lžíce citronové šťávy.

Foto: Mona Martinů

Nápaditý salát také dobře chutnalFoto: Mona Martinů

Postup: „Vzhledem k tomu, že jsem tenhle souboj původně zamýšlela jako dietní, rozhodla jsem se tohle předsevzetí dodržet aspoň já:-). Ze zelné hlávky oloupejte vrchní listy, nakrájejte je na menší kusy, které se vám budou dobře držet v ruce, a nastrouhejte je nahrubo. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte ji k zelí najemno. Přidejte majonézu rozmíchanou v jogurtu (použít můžete samozřejmě i jen jedno z toho nebo zakysanou smetanu, podle toho, co preferujete) a citronovou šťávu a vše promíchejte. Salát se hodí jako dietní večeře nebo jako příloha k masu.“

Závitky ze zelného listu od Jany N.

Na 4 porce potřebujete: 1 menší hlávku zelí, 400 g mletého vepřového masa, cibuli, pepř, olej, mletou sladkou papriku, střední plechovku rajského protlaku, malou plechovku rajského pyré, 2 lžíce sekaného kopru, ¾ hrnku rýže a 2 větší brambory. Může se hodit i troška chilli, ale není nutná.

Foto: Mona Martinů

Závitkům dal kopr příjemné aromaFoto: Mona Martinů

Postup: „Nejlepší zelné závitky na světě jsou podle receptu mé ‚skorotchyně‘ Jiřinky, tak doufám, že vám budou chutnat taky:-)! Recept je třífázový. Připravujete závitky, které pak musíte uvařit, a jogurtovou omáčku, do které se závitky namáčejí. Nelekejte se, není to vůbec těžké!

Fáze 1 – náplň: Na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, střední rajský protlak a 2 minuty restujte. Pak přidejte papriku, sůl (té je třeba dost, aby prosolila i rýži), pepř, trochu chilli a zase chvilinku orestujte. Nakonec přimíchejte nasekaný kopr a asi 5 minut předvařenou rýži. Nechte směs vychladnout a zatím se vrhněte do přípravy zelných listů. Hlávku rozeberte na jednotlivé listy. Ve větším hrnci listy asi 5 minut povařte ve vroucí vodě, slijte je a nechte vychladnout. Z vlažných listů vykrájejte tuhé košťály. Velké listy si rozřízněte na 3 části, menší na dvě.

Fáze 2 – vaření: Oškrábejte brambory, nakrájejte je jako hranolky a naklaďte je na dno většího hrnce jako rošt. Do listů balte náplň a každý zámotek položte těsně vedle sebe na rošt z brambor. Další klidně pokládejte na první vrstvu a postupujte, dokud nejste hotovi. Na nejvrchnější vrstvu položte všechny odřezky ze zelí, které vám zbyly.

K 1 hrnku vody přidejte 0,5 hrnku rajčatového pyré, osolte a závitky zalijte. Pak je zatěžkejte poklicí menší, než na hrnec patří. Hrncem trošku zatřepejte, aby se zálivka dostala i k bramborám vespod. Po zatížení poklicí by měla být vidět trocha zálivky. Hrnec přiklopte normální poklicí a celé to vařte na středním plameni 30 minut. Po 30 minutách hrnec odstavte a ještě ho nechte 20 minut dojít mimo plamen.

Fáze 3 – dresink: Velký kelímek selského tuhého jogurtu smíchejte s trochou soli, pepře a s prolisovaným česnekem v množství podle chuti. Nám ho tam chutná hodně. Závitky se do toho pak horké namáčejí a je to lahůdka, žádná další příloha není třeba;-)!“

A jak máte zelí nejraději vy? O recepty se můžete podělit v sekci Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám