Článek
Hlávka zelí bývá pořádně velká, takže pokud by vám nějaké přece jen zůstalo, můžete vyzkoušet také boršč podle receptu mé prababičky. Takže honem do kuchyně a večeře se může začít chystat!
Zelné placky à la bramborák od Michala
Na 4 porce potřebujete: 1,5 litru kysaného zelí, 8 stroužků česneku, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, majoránku, sůl a pepř, 3 vejce.
Postup: „Postup je velmi jednoduchý, prakticky stejný jako u bramboráků, jen odpadá zdlouhavé strouhání brambor. Kysané zelí přeceďte a ostrým nožem ho pokrájejte. Přendejte do mísy, kde po přidání ostatních surovin – tedy prolisovaného česneku, vajec, mléka a mouky, vypracujte těsto, které bude držet pohromadě. Dochuťte solí, pepřem či majoránkou a na rozpáleném oleji smažte tenké placičky. Do směsi doporučuji přidat také kousky slaniny nebo hub!“
Zelný salát s mrkví od Jany Ch.
Na 4 porce potřebujete: 1 malou hlávku zelí, 1 sladkou mrkev, 3 lžíce majonézy, malý kelímek (100 g) jogurtu, 3 lžíce citronové šťávy.
Postup: „Vzhledem k tomu, že jsem tenhle souboj původně zamýšlela jako dietní, rozhodla jsem se tohle předsevzetí dodržet aspoň já:-). Ze zelné hlávky oloupejte vrchní listy, nakrájejte je na menší kusy, které se vám budou dobře držet v ruce, a nastrouhejte je nahrubo. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte ji k zelí najemno. Přidejte majonézu rozmíchanou v jogurtu (použít můžete samozřejmě i jen jedno z toho nebo zakysanou smetanu, podle toho, co preferujete) a citronovou šťávu a vše promíchejte. Salát se hodí jako dietní večeře nebo jako příloha k masu.“
Závitky ze zelného listu od Jany N.
Na 4 porce potřebujete: 1 menší hlávku zelí, 400 g mletého vepřového masa, cibuli, pepř, olej, mletou sladkou papriku, střední plechovku rajského protlaku, malou plechovku rajského pyré, 2 lžíce sekaného kopru, ¾ hrnku rýže a 2 větší brambory. Může se hodit i troška chilli, ale není nutná.
Postup: „Nejlepší zelné závitky na světě jsou podle receptu mé ‚skorotchyně‘ Jiřinky, tak doufám, že vám budou chutnat taky:-)! Recept je třífázový. Připravujete závitky, které pak musíte uvařit, a jogurtovou omáčku, do které se závitky namáčejí. Nelekejte se, není to vůbec těžké!
Fáze 1 – náplň: Na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, střední rajský protlak a 2 minuty restujte. Pak přidejte papriku, sůl (té je třeba dost, aby prosolila i rýži), pepř, trochu chilli a zase chvilinku orestujte. Nakonec přimíchejte nasekaný kopr a asi 5 minut předvařenou rýži. Nechte směs vychladnout a zatím se vrhněte do přípravy zelných listů. Hlávku rozeberte na jednotlivé listy. Ve větším hrnci listy asi 5 minut povařte ve vroucí vodě, slijte je a nechte vychladnout. Z vlažných listů vykrájejte tuhé košťály. Velké listy si rozřízněte na 3 části, menší na dvě.
Fáze 2 – vaření: Oškrábejte brambory, nakrájejte je jako hranolky a naklaďte je na dno většího hrnce jako rošt. Do listů balte náplň a každý zámotek položte těsně vedle sebe na rošt z brambor. Další klidně pokládejte na první vrstvu a postupujte, dokud nejste hotovi. Na nejvrchnější vrstvu položte všechny odřezky ze zelí, které vám zbyly.
K 1 hrnku vody přidejte 0,5 hrnku rajčatového pyré, osolte a závitky zalijte. Pak je zatěžkejte poklicí menší, než na hrnec patří. Hrncem trošku zatřepejte, aby se zálivka dostala i k bramborám vespod. Po zatížení poklicí by měla být vidět trocha zálivky. Hrnec přiklopte normální poklicí a celé to vařte na středním plameni 30 minut. Po 30 minutách hrnec odstavte a ještě ho nechte 20 minut dojít mimo plamen.
Fáze 3 – dresink: Velký kelímek selského tuhého jogurtu smíchejte s trochou soli, pepře a s prolisovaným česnekem v množství podle chuti. Nám ho tam chutná hodně. Závitky se do toho pak horké namáčejí a je to lahůdka, žádná další příloha není třeba;-)!“
A jak máte zelí nejraději vy? O recepty se můžete podělit v sekci Vaše recepty!