Hlavní obsah

Šokující trend nového tisíciletí: Starší lidé zahýbají více než mladí!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo je podle vás víc nevěrný – mladí se všemi možnostmi, sociálními sítěmi, časem a energií, nebo ti starší, kteří už vychovali děti a spíš se pomalu připravují na důchod? Vsázíte na ty mladé a rozverné? Omyl.

Článek

Člověk by si řekl, že v mladém věku je vlastně celkem těžké zůstat svému protějšku věrný. V rámci práce i ve volném čase potkávají mladí lidé tolik potenciálních milenců a milenek, že odolat není snadné. Přidejte k tomu všechny komunikační možnosti, které dnešní moderní doba nabízí (sociální sítě, seznamovací aplikace, internet…), dostatek energie a sil a věrnost se v tu chvíli zdá spíš jako zázrak.

Jenže americká studie, kterou vedl profesor Utažské univerzity Nicholas H. Wolfinger a o které informoval britský magazín Independent, zjistila něco zcela odlišného. Nejčastěji zahýbají lidé starší 55 let!

Když mluví čísla

Výzkum se zaměřil na klasickou nevěru a potenciální nevěrníky rozdělil bez ohledu na pohlaví do dvou věkových kategorií – od 18 do 55 a nad 55 let.

Ze skupiny mladších účastníků výzkumu se k nevěře přiznalo čtrnáct procent, zatímco ti starší zahýbají ve dvaceti procentech případů – přestože je jejich postoj k mimomanželskému styku mnohem staromódnější (tedy negativní) než u těch mladších.

Zajímavé ovšem je, že tohle je celkem nový trend, který se objevil zhruba kolem roku 2000. Tehdy mladí přestali tolik podvádět své protějšky a do cizích postelí se naopak začali častěji vrhat ti dříve narození.

Revolucionáři v důchodu 

Samozřejmě důvodů, proč jsou starší lidé promiskuitnější, je hned několik:

  • Krize středního věku - Právě věk kolem zmiňovaných 55 let je poněkud kritický, je to období krize středního věku, kdy muži i ženy (muži ovšem mnohem častěji) bilancují a často mívají pocit, že teď si už opravdu musejí užít vše, co doposud nestihli, protože jejich čas se krátí.
  • Dlouhé vyčerpávající manželství - Nevěra může být samozřejmě i důsledkem opravdu dlouhého a již nefunkčního manželství, kdy už je vztahových problémů vážně moc. Koneckonců může jít o lidi, kteří jsou spolu třeba i víc než 25 let.
  • Prázdno - V tomto věku začínají mít lidé mnohem víc času pro sebe a mnohdy s ním neumějí správně naložit. Děti už jsou odrostlé a nepotřebují tolik péče, hypotéky jsou minimálně z velké části zaplacené, starostí s rodinou a domácností ubývá. A když se člověk nudí, dělá hlouposti.
  • Aktivita a zkušenost - Zároveň je to i tím, že dnešní starší generace nejsou žádné babičky a dědečkové. Jsou to aktivní lidé plní života. „Chodí do práce, vzdělávají se, žijí svými koníčky a velký význam pro ně má i osobní život. Jsou více uvolnění, méně pod tlakem pravidel společnosti. Poznali část života a vědí, jak to tady na zemi chodí. Zpravidla už život neberou tak vážně. Chtějí si užívat života! Chtějí jej žít! A to se vším všudy. Tedy i s láskou, vášní a rozkoší. A pokud jim tyto pocity v manželství chybějí, jdou hledat jinde,“ vysvětluje koučka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

Jenže podle Nicholase H. Wolfingera jsou tohle všechno jakési obecné důvody (a navíc to není nic nového), které aktuální trend nevysvětlují: proč právě v poslední době počet nevěr u lidí nad 55 let stoupá a u mladších naopak klesá? „Samozřejmě že mnoha lidem prostě po letech selhává manželství, ale myslím, že jde i o odraz sexuální revoluce ze šedesátých let. Protože ti, kteří ji rozpoutali a prožívali, právě nyní patří do kategorie 55 let a více. Semena zasetá touto sexuální revolucí prostě stále plodí své ovoce,“ tvrdí sociolog.

Co bude dál?

Odhady, jak to bude se vztahy v budoucnu, jsou tedy poměrně optimistické. U starších lidí to sice teď příliš ideální není, počet nevěr stoupá, a navíc roste i takzvaná šedá rozvodovost (stav, kdy se sice manželé oficiálně nerozvedou, ale jinak spolu vlastně nežijí), ale u mladší generace je to naopak.

Proto se dá prý odhadnout, že v budoucnu budou vztahy mnohem víc monogamní a trvalé. No není to paráda?!

Co si o tom myslíte? 

Reklama

Související témata:

Načítám