Hlavní obsah

Nevěra: Podle reakce záletníka poznáte, zda má váš vztah ještě šanci

Foto: Profimedia

Když přijdete partnerovi na nevěru, vaše budoucnost je závislá i na tom, jak bude záletník reagovatFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvedl vás! Cloumají vámi emoce, rozum moc nefunguje, jste nešťastná. Ale všímejte si všech okolností. To, zda máte šanci nevěru překonat, závisí na mnoha věcech. Třeba i na reakci záletníka.

Článek

Nevěra nebývá černá, nebo bílá. Vždy je tam mnoho proměnných, na nichž závisí, zda váš vztah skončí, nebo má ještě šanci.

Jednou z věcí, na které hodně záleží, je i to, jak se k věci postaví záletný muž. Tohle je pět nejčastějších reakcí nevěrných mužů, případně je možný mix několika z nich.

1. Zatlouká

Máte v ruce neprůstřelné důkazy, přesto se odmítá přiznat. Motivy k takovému chování mohou být různé (nechce vám přiznáním ještě víc ublížit nebo jen sobecky odmítá, aby se váš vztah změnil), ovšem výsledek bývá velmi podobný. Žena se obvykle cítí ještě víc ponížená a zrazená.

V tomto případě si musíte ujasnit, zda svému partnerovi i přes tyhle lži v obecném měřítku věříte. Zda už vám někdy lhal, nebo je to výjimečný stav. Odpovědi na tyhle otázky napoví, jak dál.

2. Mlčí

Vy mluvíte, emoce z vás tryskají, chcete a potřebujete vše probrat. Ale on jen mlčí. Může jít o šok, ten by měl ale v krátké době pominout a muž by měl být schopen komunikovat.

Pokud ne, bývá to často jen výsledek toho, že ve vztahu vázla komunikace už dřív a možná právě neschopnost vyjádřit své pocity dovedla muže až k nevěře. Ta pro něj byla jakýmsi únikem ze vztahu, kde potlačoval své názory a dusil je v sobě. Pravděpodobně tam hraje svou roli i nízké sebevědomí.

„Zřejmě se jedná o muže, který neumí komunikovat ve vypjatých situacích, neumí se postavit sám za sebe, nedokáže říct, jak to vidí on,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Pokud mlčí a k celé věci neřekne kloudné slovo, není to dobré znameníFoto: Profimedia

Žena by si pak férově měla odpovědět, zda ho třeba svou razancí a energičností k takovému postoji vlastně tak trochu nedohnala, a pokud ano, chce to trochu přibrzdit a dopřát mu prostor. Ale pokud jde o jeho povahový rys, jsou tu otázky, které si musí každá žena individuálně zodpovědět. Chci mít vedle sebe muže, který v důležitých situacích mlčí a nechává vše jen na mně? Dokážu žít s otázkami, na které mi on nikdy nedá odpovědi?

3. Omlouvá se

Přiznává svou chybu, omlouvá se a slibuje, že už to nikdy neudělá. „Pokud upřímně vyjadřuje svou lítost, je to jistě bod, na kterém se dá stavět,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Spokojit se ale pouze s omluvou nestačí. Potřebujete se dobrat toho, proč k nevěře došlo, a podle toho pak svůj vztah změnit, aby se situace neopakovala. A samozřejmě pracovat na obnově a posílení vzájemné důvěry.

4. Útočí

Hází svou vinu na vás! Prý jste ho k tomu dohnala, neposkytla mu to, co potřebuje ke spokojenosti, a tak ji hledal jinde. „Takový muž potřebuje rozhodně tvrdou lekci, aby pochopil, že jeho chování je nepřijatelné. Je dobré, aby si žena věřila a nenechala se vtáhnout do manipulativní hry,“ Kateřina Matláková.

Ať už se rozhodnete pro rozchod nebo dáte partnerovi šanci, nenechte si namluvit, že viníkem jste vy! Nesnímejte z něj pocit viny, tvrdě si stůjte za svým a v žádném případě partnerovi neustupujte. Dejte mu jasně najevo, že jste silná a nedovolíte mu, aby vám ubližoval.

Foto: Profimedia

Někteří muži se snaží ženu přesvědčit, že je k nevěře dohnala, a vina je tedy na její straněFoto: Profimedia

5. Přistupuje k tomu logicky

Je si vědom toho, co se stalo, snaží se vás uklidnit a krotit vaše emoce, navrhuje řešení, přistupuje k celé věci vyloženě racionálně.

Tohle je samozřejmě jedna z těch lepších reakcí, přesto buďte ve střehu. „Muži jsou od přírody všeobecně víc logičtí než ženy. Pokud ale v takové situaci nemají žádné emoce ani pochopení pro emoce ženy, může se jejich přístup jevit jako chladný až nelidský,“ upřesňuje Kateřina Matláková.

Zkuste se trochu zklidnit, přesto ale neduste své city v sobě, i když vás k tomu partner tlačí. Potřebují ven. Ideální pak je, když to spolu tak nějak skloubíte. Jemu se podaří vás mírně uklidnit, vy v něm rozproudíte určité emoce. A pak společně budete hledat řešení.

Podvedl vás partner? Jak na odhalení nevěry reagoval?

Reklama

Načítám