Hlavní obsah
3,0
(1)
Foto: Kuchařka první republiky

Foto: Kuchařka první republiky

Co sladkého do žaludku, když venku není zrovna teplo? Přece horký dezert! Vychutnejte si třeba solnohradské noky!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Noky
  • 3 ks vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
Krém
  • 1/2 l mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 ks žloutků
  • 10 g bramborového škrobu
Článek

Postup

01.

Prvně připravte noky. Rozdělte vejce na bílky a žloutky. Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj žloutky a mouku. V široké pánvi, která může do trouby, přiveďte k varu mléko, směs do něj vlijte, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 10 minut dozlatova.

02.

Mezitím si připravte krém: mléko nebo smetanu povařte s cukrem a vanilkou. V misce dobře prošlehejte žloutky se škrobem a opatrně k nim, za stálého šlehání, přilévejte vroucí mléko. Vraťte do kastrolu a vařte, až směs zhoustne. Omáčku můžete ještě propasírovat přes sítko, aby v ní nezůstaly žádné žmolky. Noky podávejte přelité vanilkovým krémem.

Zahřát se můžete i vanilkovým dezertem.

Reklama

Související témata:

Načítám