Hlavní obsah

3 horké dezerty do chladných zimních dní

Foto: Profimedia

Odstartujte týden jedním ze tří originálních dezertů

Honí vás chuť na sladké, ale s přicházející zimou hledáte i něco na zahřátí? Zkuste tři originální horké dezerty, které vás zachrání před zimou i neodbytnou chutí na něco dobrého.

Článek

Dýňové lívanečky, jahodová rýže se smetanou a nadýchané solnohradské noky s vanilkovou omáčkou mají jedno společné: podávají se horké a v zimě přece něco teplého do žaludku potřebujeme, že ano? Tak nečekejme, až se oteplí, a pusťme se do jednoho z těchto originálních podzimních dezertů.

Dýňové lívanečky

Na 4 porce potřebujete: 300 g dýně, 250 ml jablečného džusu nebo vody, 125 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžičku skořice, 2 vejce, 1 lžíci agávového sirupu, 250 ml kokosové smetany. K podávání: agávový sirup, jablko

Foto: Alpro

Dýně a kokosová smetana spolu perfektně ladí a lívanečkům dodají nezvyklou chuť

Postup: Dýni pokrájejte na malé kousky a ve vodě nebo jablečném džusu ji povařte doměkka. Slejte a rozmixujte na hladký krém. Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, žloutky a agávový sirup. Přimíchejte kokosovou smetanu, 200 ml vody a 6 lžic dýňového pyré. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do lívanečkového těsta. Lívanečky pečte na pánvi dozlatova a podávejte pokapané agávovým sirupem, s kousky jablek a zbylým dýňovým pyré.

Těstovinová rýže s jahodami

Na 4 porce si připravte: 1 balení těstovinové rýže (500g), 1 kelímek smetany ke šlehání, 125 g žervé, 125 g smetanového sýru typu mascarpone, 1 polévkovou lžíci cukru krupice. K podávání: 500 g plátků jahod (použít můžete i mrazené), plátky mandlí, hořkou čokoládu

Foto: Dione

Těstovinovou rýži s jahodami a smetanovou omáčkou ocení hlavně děti i jako hlavní chod

Postup: Nejprve si podle návodu dejte vařit těstovinovou rýži. Mezitím v rendlíku smíchejte smetanu, žervé, sýr a cukr a nechte asi pět minut prohřát. Plátky mandlí nasucho na pánvi opražte. Uvařenou těstovinovou rýži rozdělte do talířů, zalejte smetanovou omáčkou, poklaďte plátky jahod, posypte opraženými mandlemi a navrch nastrouhejte hořkou čokoládu.

Solnohradské noky

Na 4 porce potřebujete: 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 80 g cukru krupice, 50 g polohrubé mouky, 125 ml mléka. Na vanilkový krém: 1/2 l mléka nebo smetany ke šlehání, 100 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu, 4 žloutky, 10 g škrobové moučky

Foto: Kuchařka první republiky

Salcburská specialita vás okouzlí nadýchaným sněhovým těstem v kombinaci se smetanovou vanilkovou omáčkou

Postup: Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj žloutky a mouku. V široké pánvi, která může do trouby, přiveďte k varu mléko, směs do něj vlejte, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte asi 10 minut dozlatova.

Mezitím si připravte krém: mléko nebo smetanu povařte s cukrem a vanilkou. V misce dobře prošlehejte žloutky se škrobem a opatrně k nim za stálého šlehání přilévejte vroucí mléko. Vraťte do kastrolu a vařte, až směs zhoustne. Omáčku můžete ještě propasírovat přes sítko, aby v ní nezůstaly žádné žmolky. Noky podávejte přelité vanilkovým krémem.

Také máte v chladné dny nejraději sladké, co i zahřeje?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama