Hlavní obsah

Souboj receptů: Koláče s kompotovaným ovocem

Foto: Petr Makovička

Uprostřed zimy na vás z kompotu dýchne vůně létaFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se dnes dá i přes zimu sehnat spousta čerstvého ovoce, takové třešně nebo švestky jsou stále sezonní záležitostí. V tomto ohledu tak trochu naštěstí jsou tu ale kompoty! Ať už jste si v létě zavařili domácí, nebo budete muset do obchodu, chutnat vám tyhle koláče budou určitě!

Článek

Čerstvé je samozřejmě čerstvé – recepty na skvělé koláče třeba z jablek najdete v článku Recepty od čtenářů: Koláče plné šťavnatých jablek. Jestli už se ale nemůžete dočkat letního ovoce stejně jako my, můžete vyzkoušet naše dnešní tipy z kompotů!

Švestkový koláč podle Michala

Potřebujete: 1 plát vyváleného listového těsta, 4 lžíce strouhanky, 4 lžíce nahrubo posekaných ořechů (lískových nebo vlašských), 500 ml švestkového kompotu, 500 ml mléka, 1 pudinkový vanilkový prášek, 2 lžíce cukru krupice a 1 vejce.

Foto: Petr Makovička

Michalův pudinkový koláč krásně voněl švestkamiFoto: Petr Makovička

Postup: „Rád používám už rozválené listové těsto – je sice dražší, ale ušetří vám zdlouhavé válení. Těsto položte na pečicí papír a narovnejte ho do kulaté dortové formy (tak, aby vám vznikla jakási mistička z těsta). Na její dno nasypte dvě lžíce strouhanky, na ni naklaďte scezené a pecek zbavené švestky. Vše zalijte horkým pudinkem, který jste připravili z prášku, mléka a cukru. Pak už zbývá jen koláč posypat směsí dvou lžic strouhanky a ořechů. Kraje těsta, které vyčnívají nad okraj povrchu, přehněte elegantně směrem dovnitř, abyste koláč ,uzavřeli', a potřete rozšlehaným vejcem. Koláč pečte 35 minut v troubě při 180 stupních Celsia a podávejte. Je dobrý jak teplý, tak vychlazený.“

Další tři recepty na švestkové koláče najdete v tomto článku.

Koláč se zakysanou smetanou a želatinou podle Magdy

Potřebujete: vše na piškotové těsto (recept najdete třeba v tomto článku) nebo kupte už hotový korpus, 400 ml zakysané smetany, 100 g kompotovaného ananasu a 100 g mandarinek, 2 sáčky čiré želatiny a 2 polévkové lžíce cukru.

Foto: Petr Makovička

Magdin koláč zvládne úplně každý!Foto: Petr Makovička

Postup: „Nejprve si uvařte podle návodu na sáčku želatinu, obvykle smícháte obsah obou sáčků s dvěma lžícemi cukru a půllitrem vody a za stálého míchání necháte minutu přejít varem. Pak ji odstavíte a opět za stálého míchání necháte želatinu vychladnout. Pozor ale, ať úplně neztuhne! Mezitím piškotový korpus potřete zakysanou smetanou a rozložte na něj ovoce – vyzkoušené mám i čerstvé jahody, kiwi či banán a je to také skvělé! Celý povrch přelijte vychladlou, ale stále ještě tekutou želatinou a nechte v lednici ztuhnout. Hotovo!“

Třešňový koláč od Jany Ch.

Potřebujete: 4 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 4 lžíce rozehřátého másla, citronovou kůru, 300 g (jednu litrovou sklenici) třešní a moučkový cukr na závěrečné pocukrování.

Foto: Petr Makovička

Janin třešňový koláč nápadně připomínal bublaninuFoto: Petr Makovička

Postup: „Tenhle koláč je úžasně jednoduchý a jen pro přesnost: hrnek v mém případě znamená červený hrníček od jedné nejmenované značky kávy. Mají ho doma skoro všichni, takže se podle něj opravdu dobře odměřuje! Celá vejce rozklepněte do mísy, přisypte k nim cukr a šlehejte je tak dlouho, až z nich bude jen hladká, lehce nažloutlá pěna. Pak přidejte 4 lžíce rozpuštěného másla a opatrně vmíchejte 1 plný hrnek polohrubé mouky. Těsto nalijte do formy (pokud nemáte s nepřilnavým povrchem, nezapomeňte ji vymazat a vysypat hrubou moukou) a poklaďte třešněmi, které můžete podle chuti vypeckovat, mně to ale přijde zbytečné. Pečte při 200 stupních Celsia asi 20 minut dorůžova a před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Příští týden najdete v rubrice Souboje receptů slané téma – co všechno lze vykouzlit s mraženou zeleninou?

Načítám