Hlavní obsah

Souboj receptů: Těstoviny, které zasytí

Foto: Petr Makovička

Těstoviny byly skvělé, bohužel Jana N. byla v době focení zaseklá ve výtahuFoto: Petr Makovička

Reklama

Těstoviny patří k oblíbeným rychlovkám k večeři, řada receptů má ale jeden problém: prostě pořádně nezasytí. V dnešním souboji proto najdete tři recepty na omáčky na těstoviny, kterých se opravdu najíte!

Článek

Že je omáček na těstoviny nepřeberné množství, je jasné, ostatně inspirovat se můžete i podle článků Souboj receptů: Špagety 4x jinak nebo Souboj receptů: Omáčky na těstoviny.

Smetanová omáčka s tuňákem od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 200 g tuňáka v rostlinném nebo olivovém oleji, 2 šalotky, 200 g zakysané smetany, 1 lžíci medu, šťávu z 1/2 citronu, 3 snítky rozmarýnu, sůl a čerstvě mletý pepř.

Foto: Petr Makovička

Janiny tuňákové těstoviny překvapily netradiční chutíFoto: Petr Makovička

Postup: „Tahle omáčka se skvěle hodí k těstovinám s krásným názvem tagliatelle. Díky smetaně opravdu zasytí a citron ji zase dělá úžasně svěží. Z plechovky tuňáka slijte olej na pánev a orestujte na ní jemně nakrájenou šalotku. Když začíná zlátnout, přidejte tuňáka a nasekaný rozmarýn a restujte ještě asi 3–4 minuty. Mezitím v misce smíchejte zakysanou smetanu, med, citronovou šťávu, sůl a pepř, jejich množství můžete podle chuti lehce upravit. Když je tuňák dostatečně orestovaný, stáhněte plamen na minimum a přimíchejte k němu smetanový základ. Ten s tuňákem prohřejte a můžete podávat!“

Hořčičná omáčka se špenátem a pórkem od Michala

Na 4 porce potřebujete: 200 g hrubé špaldové celozrnné krupice, 1 celé vejce a 1 žloutek, 1 pórek, 200 g baby špenátu, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 150 g zakysané smetany, 1 lžičku hořčice.

Foto: Petr Makovička

Michal neponechal nic náhodě a připravil si i svoje těstovinyFoto: Petr Makovička

Postup: „Chtěl jsem udělat dojem, a tak jsem se vrhnul na čerstvé domácí těstoviny z celozrnné krupice. Do misky dejte krupici, přidejte vejce a žloutek a těsto důkladně propracujte. Je tužší, ale to těsto na těstoviny bývá :-). Vyválejte ho na tenkou placku (tak půl milimetru, když pod něj položíte ruku, měla by prosvítat), a tu nakrájejte na centimetrové proužky. Čerstvé těstoviny už máte prakticky hotové. Pak už je stačí vařit jen asi 3 minuty v osolené vodě! Česnek nakrájejte na plátky a osmahněte ho na oleji. Přidejte pokrájený pórek, listy baby špenátu a míchejte asi 5 minut. Poté už zbývá přidat jen smetanu a hořčici a dochutit solí a pepřem. “

Sýrová omáčka s klobásou a rajčaty od Jany N.

Na 4 porce potřebujete: 1 polévkovou lžíci másla, 1 větší cibuli, 2 nožičky dobré pikantní klobásy, 4 menší rajčata, balení (kolečko) trojúhelníčkových tavených sýrů (nejlépe bez příchuti), 1/2 litru smetany na vaření, 50 g strouhaného eidamu.

Foto: Petr Makovička

Jana se na kolbiště vydala s pořádnou kalorickou bombouFoto: Petr Makovička

Postup: „Je to šílená kalorická bomba, ale na druhé straně tak sytá, že jí mnoho nesníte. Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte klobásu nakrájenou na kolečka, a ta když se začne opékat, vhoďte do toho ještě na čtvrtky nakrájená rajčata a přikryjte pokličkou. Když to začne hezky vonět, zalijte základ smetanou, vhoďte do ní tavené sýry a vše míchejte, dokud se sýry se zahřátím nerozpustí a smetana nezačne houstnout. Přisolte, dobrá je do toho lžička koření na grilovaný sýr. Doma do této omáčky krájím ještě chilli nebo jalapeňos, ale tady jsem si netroufla, nemám odhad, jak má kdo rád pálivé. Ale i bez papriček to máme moc rádi. Strouhaný sýr přidávám na závěr ještě do omáčky, nebo jím pak zalité těstoviny posypu. “

Jak děláte těstoviny doma vy? Máte radši lehké letní omáčky, nebo spíš tyhle těžkopádnější, a o to sytější? Napište nám do diskuse pod článkem, svoje recepty můžete posílat na e-mail janina.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám