Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva luxusní moučníky s čokoládou

Foto: Greta Blumajerová

Třená buchta čokoládovému dortu směle konkurovalaFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Čokoládu milují děti i dospělí. Jestli patří i mezi vaše oblíbené pochutiny, nenechte si ujít příležitost něco dobrého s ní upéct. Ať už to bude dort, nebo obyčejná třená buchta!

Článek

Čokoláda je známá zejména tím, že není zrovna nejdietnější, zato ale perfektně uklidňuje nervy a těší srdce každého, kdo má rád sladké. O tom ví dost naše produkční Katka a já to také znám, a tak jsme se vrhly na dnešní sladký souboj s neobvyklým zapálením!

Čokoládový dort od Katky

Na formu o průměru 26 cm potřebujete:7 vajec, 7 vrchovatých lžic krupicového cukru, 7 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa a 1 lžíci oleje na vymazání formy

Na krém:250 g změklého másla, podle potřeby a chuti asi 3 lžíce krupicového cukru, 1 čokoládový pudink v prášku, 1 vanilkový cukr, 300 ml mléka, 150 g čokolády na vaření

Na zdobení:2 lžíce mletých ořechů a 70 g hořké čokolády na hoblinky.

Foto: Greta Blumajerová

Katčin čokoládový dort se pyšnil lehoučkým těstem a krásným zdobenímFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu zapněte na 150 stupňů Celsia. Z bílků vyšlehejte sníh, do kterého postupně přidejte cukr, žloutky a prosáté kakao a polohrubou mouku. Formu vyložte pečicím papírem, který potřete olejem. Těsto nalijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 25–30 minut.

Mezitím si připravte krém. Polovinu mléka dejte ohřát na plotnu, nalámejte do něj 50 g čokolády na vaření a podle chuti cukr. Druhou polovinu mléka nalijte do hrníčku a rozmíchejte v něm čokoládový pudink. Když mléko vře, přilejte obsah hrníčku a uvařte klasický pudink. Hotový pudink nechte vychladnout. Ve vysoké míse ušlehejte máslo a postupně do něj přidejte vychladlý pudink a vanilkový cukr.

Rozřízněte korpus, spodní část potřete krémem a druhou polovinou korpusu zpět přiklopte. Dort pomažte krémem i ze stran. Celý dort polijte rozehřátou tabulkou čokolády na vaření. Ze stran můžete do poloviny nanést rozemleté ořechy. Vrch dortu ozdobte hoblinkami čokolády a zbytkem krému. Dobrou chuť :-)!

Třená buchta s čokoládou od Jany Ch.

Na formu o průměru 22 cm (nebo malou bábovku) potřebujete:220 g másla, 220 g polohrubé mouky (nebo napůl s hladkou), 220 g cukru krupice, podle velikosti 3–4 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce mléka a asi 50 g hořké čokolády.

Foto: Greta Blumajerová

Třená buchta je klasika všech klasik – kdo by jí odolal?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Začněte tím, že mléko, vejce i máslo vyndáte z lednice a vše necháte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně do něj zašlehejte jedno vejce za druhým. Do tekuté hmoty pak zašlehejte mouku prosátou s kypřicím práškem a mléko.

Polovinu těsta dejte do jiné mísy a vmíchejte do ní kakao (a podle potřeby ještě asi 2 lžíce mléka, aby nebyl příliš velký rozdíl v hustotě těst). Do tmavého těsta pak vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Formu vyložte pečicím papírem, vezměte 2 lžíce a střídavě přes sebe, aby vznikla jakási mozaika, do formy dávejte světlé i tmavé těsto. Připravený koláč dejte péct na asi 45 minut do trouby. Hotovo!

Který z dnešních receptů zkusíte jako první?

Reklama

Související témata:

Načítám