Hlavní obsah

Souboj receptů: Vánoční menu trochu jinak

Foto: Jakub Jurdič

Štědrovečerní menu trochu jinak? Vyzkoušejte naše tipy na polévku i salát!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Je to tu! Štědrý den je za dveřmi a s ním i spousta radosti, ale i práce a vaření. Plánujete letos originální večerní menu s novými recepty? Zkuste tyhle dva tipy z naší redakce!

Článek

Renata i já jsme milovnicemi Vánoc. Příjemná atmosféra, vonící cukroví i kapr k těmto krásným svátkům bezpodmínečně patří. Co ale trochu osvěžit menu novým salátem nebo originální rybí polévkou? Neváhejte ani chvilku a vyzkoušejte Renatin jednoduchý, ale báječný bramborový salát nebo moji krémovou zeleninovou polévku s lososem!

Renatin vánoční salát

Na 4–6 porcí potřebujete:1 kg uvařených brambor ve slupce, 3 velké cibule, 8 nakládaných okurek, sůl, pepř, lák z nakládaných okurek

Foto: Jakub Jurdič

Renatin salát je chuťově výrazný a příjemně kyselý, určitě ho zkusteFoto: Jakub Jurdič

Postup: Tento salát děláme doma velice rádi, už proto, že je opravdu snadný na přípravu, stačí na něj pár ingrediencí a přitom je skutečně chutný. Postup je velice jednoduchý: Vychladlé brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Okurky a cibule nakrájejte na drobné kostičky, které přimíchejte k bramborám. Celý salát dochuťte solí, pepřem a trochou láku z okurek. Kdo chce, může salát zjemnit zakysanou smetanou, my však máme jeho kyselou a výraznou chuť rádi!

Klářina krémová polévka

Na 4 porce potřebujete: 150 g čerstvého lososa, 800 ml zeleninového vývaru, 1 velkou mrkev, 1 malou petržel, ¼ celeru, 1 cibuli, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 100 g smetany na vaření, pažitka na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Do krémové lososové polévky můžete přidat opečené krutonyFoto: Jakub Jurdič

Postup: Máslo rozpusťte ve středně velkém kastrolu a dejte na něj zvolna opékat cibuli nakrájenou na kostičky. Mrkev, petržel a celer oškrábejte a nakrájejte na drobné kostky. Ty přidejte k opečené cibuli a opékejte asi 5 minut, dokud zelenina nebude poloměkká.

Nakonec přidejte syrového lososa bez kůže, kterého jste pokrájeli na kostky, a opečte ho ze všech stran. Směs zalejte vývarem, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Pak polévku rozmixujte do hladka a podávejte ji posypanou pažitkou a ozdobenou několika kapkami smetany.

Jaké speciality budete na Štědrý den podávat vy? Vyzkoušíte některý z našich receptů?

Reklama

Načítám