Hlavní obsah

Soukromí i stín aneb Nejlepší popínavé rostliny pro vaše terasy a pergoly

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Jen máloco se vyrovná teplému večeru, který můžete strávit s přáteli, partnerem či partnerkou na terase, ve stínu pergoly či zahradního altánku. Tedy pokud v tu chvíli nejste atrakcí pro všechny sousedy a kolemjdoucí. Jak si zajistit soukromí? Pomůže vám příroda!

Článek

Konkrétně máme na mysli popínavé neboli pnoucí rostliny, jež nejenže dodají vaší pergole či terase tolik ceněné soukromí, ale navíc ji – především v době květu – promění v umělecké dílo. Které „popínavky“ jsou nejvhodnější?

Rozkvetlý altán

Pokud toužíte nejen po soukromí a stínu, ale také po dokonalé dekoraci v podobě pergoly /altánu/ terasy plné zářivých květů, vybírejte především popínavé rostliny, jež vám zajistí právě tuto estetickou funkci.

Snad nejtradičnější a také nejromantičtější jsou pro tyto účely vhodné pnoucí růže. Vybírat můžete v zahradnictvích či hobbymarketech ze spousty odrůd a barev. Kromě krásných květů vás růže potěší jistě i úžasnou vůní. Dávat pozor budete muset jen na trny.

A když už jsme zmínili vůni – z tohoto hlediska se na vaši pergolu jistě hodí i zimolezy. Na trhu je spousta odrůd a barevných provedení, nicméně úchvatně voní všechny. Jen pozor – máte-li doma malé děti, které mají tendenci svět ochutnávat, hlídejte, aby si nepochutnaly na plodech zimolezu, ty jsou totiž jedovaté.

Nádherně se bude na pergole vyjímat také elegantní vistárie, která vás za nikterak náročnou péči odmění bohatými hrozny květů. A co víc, kvete prakticky celou sezónu, od jara až do konce prázdnin.

Lehce exotický vzhled pak vašemu altánu či vaší pergole dodá trubač. Díky svým výrazným květům (většinou v červené či žluté barvě) bude tou pravou ozdobou, která rozhodně přiláká zvědavé pohledy kolemjdoucích.

Podobně zafunguje jistě i podražec. Kromě velmi zajímavých květů se pyšní i velkými listy, takže vám opravdu zajistí maximální soukromí.

Tradičně se na pergolách vyjímají také plaménky. I ty jsou k dostání v mnoha barvách a je jen na vás, jakou zvolíte (či jak je nakombinujete).

Zvolit můžete rovněž popínavou hortenzii řapíkatou s bělostnými květy. Ani ona není výrazně náročná na péči a dařit se jí bude dokonce i na stinném stanovišti.

Originální ozdobou pergoly bude jistě i jasmín nahokvětý, který je zajímavý především tím, že kvete již během zimy. Uprostřed ledna se tak vaše ještě spící zahrada může proměnit v připomínku jara – díky jasně žlutým květům, jimiž tento jasmín kvete.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Krása i něco k zakousnutí

Pergola může být nejen ozdobou vaší zahrady, ale navíc z ní mohou mít užitek i vaše chuťové buňky. Tedy pokud si ji necháte ovinout rostlinami, jež vás odmění sladkými plody.

Tradičně se k pergolám a spol. vysazuje vinná réva. I když ne ve všech částech České republiky je podnebí vhodné k pěstování vína, pokud patříte k těm šťastnějším regionům, byla by škoda toho nevyužít.

Zasadit a nechat vinout po dřevěné konstrukci můžete i aktinidii čínskou, známější spíše jako kiwi. I u ní platí, že nejspíš nebudete sklízet takové plody, jaké kupujete v obchodech, ale i tak vlastnoručně vypěstované kiwi jistě potěší.

Jaká pochoutka se ale bude dařit prakticky v každém koutu naší republiky (bez ohledu na podnebí), je pnoucí ostružiník. Ten má navíc opravdu velké plody, jež jistě udělají radost nejen dětem. Zkusit můžete po pergole vinout i pnoucí jahodník nebo maliník.

Zelený stín

Jestliže však toužíte především po stínu a nijak zvlášť vám nezáleží na tom, zda „popínavka“ výrazně kvete nebo vás obdaří jedlými plody, sáhnout můžete po tradičním břečťanu.

Stejně vám poslouží i přísavník (pravděpodobně jej znáte spíše pod lidovým názvem „psí víno“) nebo brslen Fortuneův.

Reklama

Načítám