Hlavní obsah

Sovy versus skřivani aneb Rozdíl není jenom ve vstávání. Víte, kdo je chytřejší?

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Reklama

Jsou dva typy lidí. Jedni, co ráno vstávají plni energie, jdou běhat, cvičit nebo chystají lívance k snídani, se nazývají skřivani. Druzí, ti, co mají ráno problém doplazit se i ke kávovaru, jsou sovy. Do které skupiny patříte vy? A víte, co to o vás vypovídá?

Článek

Skřivani mají po probuzení obvykle dobrou náladu a jsou plni energie. Zato sovy tuhle část dne upřímně nesnášejí a nejradši by ji úplně zrušili. Naopak odpoledne a večer ožívají, začínají být velmi produktivní a vydrží se koncentrovat až dlouho do noci. V tu dobu skřivani uléhají ke spánku nebo už dávno tvrdě spí.

Zda jste skřivani nebo sovy, pravděpodobně víte dávno. Jedná se totiž o vrozené biologické nastavení, které nelze žádným tréninkem měnit. Ranní typy mívají nejvyšší hladiny kortizolu, hormonu, který ovlivňuje výkonnost, hned po probuzení. Jejich tělesná i psychická výkonnost vrcholí kolem poledne. U sov se celý koloběh rozběhne až odpoledne a vrcholí v pozdních večerních hodinách.

Není to ale jen vztah ke spánku a vstávání, co váš biorytmus ovlivňuje. Tohle jsou nejtypičtější rozdíly mezi nočními sovami a ranními skřivany.

Skřivani jsou perfekcionisti, sovy víc v pohodě

Mezi sovami a skřivany se dají často najít různé osobnostní rozdíly. Podle studie vědců z Barcelonské univerzity z roku 2014 mají skřivani sklony k perfekcionismu. Špatně se tak vyrovnávají s tím, když všechno neběží dle jejich představ o správnosti, a tak nezřídka trpí frustracemi a pocity vyčerpanosti. Jejich výhodou ale je, že dovedou úkoly dotahovat do konce a jedná se obvykle o jedince s vysokou úrovní zodpovědnosti.

Sovy naopak jen tak nějaká nedokonalost nerozhodí, tím pádem bývají více takříkajíc „v pohodě“. Nelámou si hlavu s každou prkotinou, díky čemuž se dokážou lépe soustředit na úkoly, které berou jako svoje priority. Na druhé straně jsou o dost impulzivnější a mají potřebu stále hledat novinky, takže je ledacos může přestat rychle bavit.

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Pro někoho je ranní vstávání za trestFoto: 2M media, Shutterstock.com

Sovy jsou chytřejší, skřivani na sobě umí pracovat

Obecně se častěji mezi sovami nacházejí mimořádně inteligentní a talentovaní jedinci. Podrobně se tématu věnovala například studie z roku 2009 od vědců z Londýnské univerzity nazvaná Why owls are more intelligent (Proč jsou sovy inteligentnější).

Studie zapojila více než 420 účastníků s jasným profilem sovy nebo skřivana, které nechala absolvovat komplexní inteligenční testy. Podobně jako jiné výzkumy tohoto typu ukázala, že sovy dosahují lepších výsledků. Nicméně to rozhodně nebylo automaticky spojeno s větší úspěšností v profesním životě. Skřivani totiž bývají mnohem vytrvalejší a své úspěchy si dovedou obstarat usilovnou prací.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Sovy večer ožívají a rády si k tomu dají sklenkuFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Skřivani pijí čaj, sovy víno

Skřivani rádi pijí čaj, čerstvé šťávy nebo obyčejnou vodu, sovy pak inklinují k méně prospěšným nápojům. Například další studie Barcelonské univerzity ukázala, že sovy mají mnohem větší problémy s nadměrnou konzumací kávy, koly, ale i alkoholu.

Obecně je pak skřivanům mnohem bližší zdravý životní styl. Rádi sportují, mají menší sklony k závislostem a přirozeně se dovedou zdravě stravovat. Sovy, jako milovníci nočního života, se rády napijí vína, dají si cigaretu a dopřejí si něco nezdravého. Pokud ale chtějí, dokážou si vybudovat poměrně vyváženou životosprávu s občasnými „povolenými“ úlety.

Jste sova, nebo skřivan?

Reklama

Související témata:

Načítám