Hlavní obsah

Speciál pro kutily: Náš velký přehled vrtáků do dřeva vás dostane

Foto: donatas1205, Shutterstock.com

Foto: donatas1205, Shutterstock.com

Reklama

Pokud rádi pracujete se dřevem nebo patříte mezi příležitostné kutily, bez kvalitního vrtáku se prostě neobejdete. Levné sady často klamou tělem a bývají tak spíše k vzteku než k užitku. Za kvalitní vrták si sice připlatíte, ale investice se vám brzy vrátí.

Článek

Vrtáků je nespočet druhů a možností je vskutku tolik, že je občas nesnadné se na trhu s nimi vyznat. Přinášíme vám proto jednoduchý přehled vrtáků do dřeva, které vám mohou ušetřit čas i práci.

Základním rozdělením vrtáků může být například použitý materiál. Od něho se odvíjí i jejich cena, jak již bylo zmíněno v úvodu. Rozhodně je lepší zvolit kvalitnější, a tedy dražší vrták, který vám bude sloužit řadu let, než levné alternativy. Pokud nechcete vyhazovat peníze kvůli jedinému použití vrtáku, můžete využít i půjčovny nářadí, kde vám za poplatek půjčí kvalitní nástroj, s nímž vám půjde práce snadno od ruky.

S jakými typy vrtáků do dřeva se můžete na trhu setkat?

Spirálové vrtáky 

Patří mezi nejběžnější používané vrtáky do dřeva. Mají středový hrot, který umožňuje vrtat v přesném bodě, nemusíte se tedy bát, že vrták na daném místě neudržíte. Spirálovitý vrták má dva boční břity, hodí se tak na přesné vrtání otvorů s hladkými a čistými okraji bez otřepů. Je vhodný do měkkého i tvrdého dřeva, doporučuje se na vrtání otvorů do průměru 30 mm a na týblování (předvrtání otvorů při spojích na kolíky). Některé vrtáky jsou rovnou opatřeny i záhlubníkem.

Hadovité vrtáky

Pokud potřebujete vrtat otvory o větších průměrech, budete potřebovat vrták hadovitý. Ten už patří mezi poněkud dražší vrtáky. Na rozdíl od prvního typu má namísto obyčejného hrotu samovtahovací hrot, který napomáhá přesnému a snadnému zavedení celého vrtáku bez použití větší námahy. Masivní vrták snadno odvádí třísky z vrtaného otvoru, je vysoce odolný proti zlomení, je vhodný do měkkého, tvrdého, a dokonce i mokrého dřeva.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Bosch, vrták spirálový do dřeva se záhlubníkem, 399 Kč -
  2. Narex, vrták do dřeva, 15 mm spirálový, 117 Kč -
  3. Yato, sada hadovitých vrtáků do dřeva, 551 Kč -
  4. Bosch, 7dílná sada spirálových vrtáků do dřeva, 753 Kč -
  5. Makita, hadovitý vrták, 370/450 mm, hadovitý, 344 Kč -

Kotoučový vykrajovač neboli Forstnerův vrták

Tyto vrtáky jistě ocení každý kutil, usnadní totiž spoustu práce a vykroužení otvorů s nimi bude hračka. Vrták má krátký středový hrot a dvě hlavní boční ostří. Je vhodný na měkké, tvrdé i dýhované dřevo. S tímto vrtákem se velmi dobře pracuje a díky středovému hrotu i velmi přesně. Boční ostří zanechá otvor perfektně hladký bez otřepů. Oceníte ho při výrobě domácího nábytku, na vykroužení pantů nebo jednoduchých madel.

Ploché frézovací vrtáky

Ploché frézovací vrtáky jsou k dispozici s obyčejným i samovtahovacím hrotem, se kterým se snadněji pracuje. Ploché frézovací vrtáky se dají použít i na velké průměry, podobně jako hadovité vrtáky, dokonce jsou i o dost levnější. Jsou vhodné na vrtání měkkého i tvrdého dřeva, s minimálním přítlakem, proto je můžete použít i do sádrokartonových desek či dalších měkkých stavebních materiálů. Velkou výhodou je, že nemusíte kupovat obsáhlé sady, jsou také varianty s nastavitelným průměrem, které šetří místo i peníze.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Wolfcraft, Forstnerův vrták Innovation, 90 mm, 340 Kč -
  2. Vrbovský, sada Forstnerových vrtáků, 5dílná, 587 Kč -
  3. Bosch, 4dílná sada vrtáků do dřeva, 499 Kč -
  4. Bosch, 7dílná sada plochých frézovacích vrtáků, 939 Kč -
  5. Alpen, nastavitelný plochý frézovací vrták do dřeva, Ø 15–45 mm, 405 Kč -

Ostatní vrtáky

Druhů vrtáků je opravdu hodně, mezi další oblíbené patří takzvané sukovníky, které jsou opatřeny tvrdokovem, takže jsou vhodné například i na laminovaná dřeva. Vrták má diamantem broušené boční a hlavní břity a krátký středicí hrot. Celkově přináší vysoký výkon a přesnost.

Pokud se chcete pouštět do výroby domácího nábytku, nepřehlédněte také takzvané dekorační vrtáky s ostřím z tvrdého kovu, které se používají při montáži oken, dveří či kuchyňských linek.

Rada na závěr

Patříte-li mezi začínající kutily, rozdělení vrtáků podle vrtaného materiálu opravdu dodržujte. Vrtákem do dřeva se do zdi prostě nevrtá a stejně to platí i naopak. Pokud se budete řídit označením od výrobce, prodloužíte tím životnost svých vrtáků a hlavně vám práce půjde rychle od ruky.

A jaké vrtáky používáte vy?

Reklama

Načítám