Hlavní obsah

Válka s plevelem! Poradíme, jak se zbavíte i pampelišek a kopřiv

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s plevelem je na dlouhé lokte a často vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Přesto se vyplatí jej v první řadě neoddalovat a pustit se do něj co nejdříve. Poradíme vám, jak na nežádoucí květenu, ať už vás trápí plevel v okrasné či užitkové zahradě nebo decimuje váš vysněný anglický trávník.

Článek

Proč se plevele zbavovat? Plevel nazýváme de facto všechny rostliny, jež na vaší zahrádce nemají co dělat. A to dokonce i v případech, že vám některé plevele mohou být užitečné, například takové kopřivy nebo pampeliškový kořen.

I přes některé kladné vlastnosti plevele byste se jej měli raději zbavovat. Proč? Plevel obecně zamezuje růstu rostlin v záhonu, ubírá jim světlo, vláhu a živiny. Proto pokud toužíte po krásné zahrádce a trávníku, je nutné vyhlásit nezvaným rostlinám „válku“.

Poctivá ruční práce 

Nejúčinnějším a zároveň nejšetrnějším bojem s plevelem je klasické ruční plení, tedy zakleknout s motyčkou a pustit se do toho. Plevel se snažte vytáhnout i s co největším balem kořínků, jinak vám za pár dní vyleze znovu.

Mezi takové nesnadno vyhubitelné plevele patří například pampeliška, kopřiva, bršlice kozí (známá jako husí packa) či druhy nejrůznější šťavele. Po poctivé práci bude další plení zábava. Čím více si totiž dáte práce na začátku, tím méně času na záhonku budete trávit v dalších dnech a týdnech.

Herbicidy: Hlavně s rozumem

Pokud si myslíte, že plevel nezvládnete sami, můžete se poohlédnout po nějakém chemickém prostředku. Výběr je samozřejmě na vás, zahradníci nicméně doporučují vybírat ty šetrnější k životnímu prostředí. S herbicidy pracujte vždy podle návodu na obale.

Všeobecně byste měli dávat pozor na dávkování a aplikaci, jinak můžete dát sbohem nejen plevelnatým rostlinám, ale i své okrasné či užitkové zahrádce. Silná dávka herbicidu dokáže zahubit i vzrostlejší strom, takže je třeba s ním zacházet opatrně.

Pozor si také dávejte v místech, kde jsou zdroje pitné vody, na zahradách, kde se pohybují malé děti a také naši čtyřnozí kamarádi. Pokud si nejste s výběrem jistí, poraďte se s odborným personálem.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Agro, AGIL 100 EC, 45 ml, 135 Kč -
  2. Agro, Trávy v záhonu, Stop (Targa Super), 50 ml, 120 Kč -
  3. Bayer, Sencor Liquid, 10 ml, 65 Kč -
  4. Agro, Bofix, 50 ml, 134 Kč -
  5. Substral Weedex, koncentrát na plevel v trávníku, 500 ml, 299 Kč -
  6. Agro, Likvidátor zeleně, Stop, 100 ml, 65 Kč -

Preventivní opatření

Pokud už je vaše okrasná či užitková zahrádka odplevelená, můžete se zaměřit na prevenci. Jestliže to vaše záhony umožňují, můžete využít netkanou černou textilii nebo černou fólii. Tak velmi účinně zabráníte vzniku nového plevele a náletů z okolních zahrad.

Další možností je hustěji osazený záhon – vyhněte se prázdným místům, pod vzrostlé okrasné keře či stromy vysazujte ještě drobné keře a plazivé rostliny. V okrasných zahradách je vhodný plazivý brslen, plazivý skalník a kakost.

Stejným způsobem můžete postupovat i v užitkové zahradě, snažte se záhon využít na maximum a zabrat každé místečko. Skvělými plazivkami jsou například okurky, cukety, dýně či patisony.

Jak odplevelit trávník?

Pokud toužíte po krásném zeleném trávníku bez jakékoli stopy plevelnatých rostlin, nejlépe svého cíle dosáhnete hned při zakládání trávníku. Již v tu chvíli by totiž měla být daná plocha zcela zbavena plevele. Travní semeno by se mělo tak vysévat do nezamořené, čisté půdy.

Pokud již trávník máte a rozmohl se v něm plevel, můžete opět zvolit chemické přípravky, které hubí například pouze dvouděložný plevel. Tyto přípravky jsou nejúčinnější od května do června a od srpna do září. V této době jsou plevele v oslabení a snadno nad nimi vyhrajete.

Nezapomínejte také na preventivní opatření. Rozmáhání plevele snížíte také pravidelným sekáním, díky němuž plevel nestihne vykvést a rozmnožit se. Další účinnou zbraní je pravidelná vertikutace, která se provádí na jaře a na podzim. Pokud toužíte po dokonalém trávníku, opravdu se vyplatí pořídit k sekačce ještě vertikutátor.

Načítám