Hlavní obsah

Splachujte s rozvahou! Voda je drahá

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Koupel ve vaně je pohodlnější, ale dražšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zdrojem úspor při provozu domácnosti může být i voda, která se kvůli rostoucím cenám stává důležitou položkou ve výdajích na bydlení. Necháme-li se inspirovat následujícími radami, ušetříme několik tisíc korun ročně!

Článek

Průměrná roční spotřeba vody v běžné domácnosti je asi 200 000 litrů, tedy 200 metrů krychlových. Na osobu je to kolem 140 litrů na den. Při ceně vodného a stočného, která se začíná šplhat až k padesáti korunám za metr krychlový, vynaloží čtyřčlenná rodina za vodu přibližně 10 000 korun ročně. Budeme-li šikovní, ušetříme až polovinu této částky.

Zrádné WC

Je zřejmé (viz tabulka), že spousta vody zbytečně odteče na WC. Při každém spláchnutí se totiž spotřebuje až 10 litrů. Když k tomu víme, podle statistických údajů, že jedna osoba použije toaletu asi 7x denně, dojdeme k číslu - 70 litrů vody. A to není málo! Ale máme řešení - zařízení, které se jmenuje Skrblík, reguluje průtok vody a zlepšuje těsnění uzávěru, takže ušetří asi 60 procentvody na splachování.

Investice se vrátí už za měsíc.

Existují samozřejmě i sofistikovanější regulátory vody, např. automatický WC stop, jehož instalace je velmi jednoduchá a lze ji provést u všech typů splachovadel. S WC stopem můžeme ušetřit až 70 % vody, neboť umožňuje malé spláchnutí na 2-3 litry. Investice se tak vrátí během tří až šesti měsíců. A pozor! Protékající splachování představuje odplavenou tisícovku za měsíc.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Myčka také sníží vaši spotřebu vodyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Koupel je nákladnější

Proti koupeli, která obnáší spotřebu kolem 100 litrů vody, je úspornější sprchování. Při něm spotřebujeme asi 30 litrů vody. Základní úsporu při sprchování přináší instalace tlačítka „stop" a úsporné hlavice, které jsou k dostání za několik set korun. Ideální je však tzv. průtokový regulátor, který snižuje průtok vody až na polovinu. Samozřejmostí jsou už dnes pákové baterie, které předcházejí dlouhému mixování vody. Díky všem těmto „fintám" může úspora vody při sprchování dosáhnout 30-50 procent.

Pračka

Kupujeme-li pračku, nezapomeňme se podívat na spotřebu vody. Ta se pohybuje od 37 do 85 litrů na jedno praní. I zde platí, že čím je spotřebič levnější, tím vyšší má spotřebu. Pračku plníme co nejvíce, protože i při poloviční dávce a úsporném programu je spotřeba vody jen o málo nižší než při praní naplno.

Pozor na kapající kohoutky!

Kapající kohoutek s frekvencí jedné kapky za vteřinu znamená ztrátu 1 m3 za měsíc, tj. více než 500 korun za rok.

Požíračem vody je i mytí nádobí pod tekoucí vodou. Nemáme-li myčku, která je co do spotřeby vody úspornější, dbejme alespoň na pramínek vody, aby byl co nejtenčí. V tom nám pomůže našroubování antivápeného úsporného perlátoru do otvoru kohoutku u dřezu i u umyvadla. Stojí jen asi 250 korun, ale snižuje průtok vody z deseti litrů za minutu na šest litrů. A to už je citelné, nemyslíte?

A na závěr...

Nenechávejme puštěný kohoutek při čištění zubů a při holení. Za minutu odteče do odpadu nejméně pět litrů vody, což ve čtyřčlenné rodině znamená denně 80 zbytečných litrů a ročně 1000 zbytečných korun. Máme-li zahradu, spotřeba vody se v létě zvýší. I při zalévání však lze ušetřit používáním nenákladných rozprašovacích hlavic na hadice. Sečteno a podtrženo. Budeme-li dodržovat alespoň některé z výše uvedených zásad, zdražování vody se bát nemusíme.

Reklama

Související témata:

Načítám