Hlavní obsah

Spor biologické matky s pěstouny. Kdo získal syna?

Foto: Ruslan Huzau, Shutterstock.com

Foto: Ruslan Huzau, Shutterstock.com

Reklama

Příběh začal před 13 lety. Simona (32) se jako teenagerka chytla špatné party, propadla alkoholu i drogám a zamilovala se do nesprávného muže. Otěhotněla, ale o syna se nedokázala postarat a chlapeček skončil u pěstounů. Až o mnoho let později o něj začala Simona bojovat.

Článek

Život není vždy snadný. Přináší spoustu problémů a někdy i zdánlivě neřešitelných situací a sporů. A právě pro takové případy jsou tady mediátoři, kteří mohou pomoci. Tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Chyby mládí

Simonino dospívání nebylo snadné. Od rodičů sice měla veškeré materiální zázemí, ovšem péče a pozornosti se jí moc nedostávalo. Studovala gymnázium a věnovala se sportovní gymnastice, ale to vše šlo stranou, když se chytla problematické party.

Začala zanedbávat školu i sport, doma byla méně a méně, jen se s kamarády poflakovala po městě. Denně pila a netrvalo dlouho a do jejího života vstoupily i drogy. Když si toho všimli rodiče, bylo už pozdě. Simona byla plnoletá, nechtěla s nimi nic mít. Navíc se bláznivě zamilovala a od rodičů odešla nadobro.

Přišla o syna

Po pár měsících zjistila, že je těhotná. Dítě nechtěla, ale vzhledem ke svému životnímu stylu promeškala možnost jít na interrupci. Narodil se tedy chlapeček Patrik, o kterého se Simona sice snažila starat, ale sama byla vlastně ještě dítě a v prostředí plném večírků, alkoholu a drog to nebylo možné.

Přišlo tedy nevyhnutelné a Simoně dítě odebrala sociálka. Mladá žena to těžce nesla a o to víc své trápení utápěla v alkoholu a drogách.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Alkoholem a drogami umrtvovala bolavou dušiFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Náhlá změna

Zvrat nastal ve chvíli, kdy se Simona dozvěděla, že jí zemřela matka. Tahle smutná zpráva ji paradoxně donutila změnit život od základu. Odešla od partnera, chvíli žila na ubytovně, našla si práci, našetřila nějaké peníze a nakonec si pronajala byt. Po večerech se věnovala tomu, co ji předtím tak bavilo: navrhovala sportovní oblečení pro gymnastky.

Kolekce zaujala sponzory a Simona brzy dostala první větší zakázku. Jejím hnacím motorem byl Patrik, kterého sice deset let neviděla, ale rozhodla se ho získat zpátky. Chtěla to udělat ve chvíli, kdy bude plně zajištěná, což přišlo, když bylo chlapci třináct.

Zbrklý pokus

Z nadšení, že už je připravená, ovšem Simona udělala chybu. Zjistila si, kam chodí syn do školy, a šla rovnou za ním. Chlapec ji samozřejmě nepoznal, a když mu řekla, že je jeho matka, utekl. A pěstouni, kteří nevěděli, zda není Simona stále na drogách, ihned kontaktovali sociálku.

Vznikl tak spor mezi biologickou matkou, pěstouny a chlapcem, pro kterého to bylo velice traumatizující. Proto byla všem doporučena mediace a skončili u Kateřiny Bělkové.

Klidné jednání

První setkání se uskutečnilo bez chlapce a obě strany se na něm domluvily, že budou společně hledat řešení, které bude nejvíce vyhovovat právě jemu. „Pěstouni si sice byli vědomi toho, že se Patrikova matka může ozvat, ale po tolika letech, kdy byl chlapec v jejich péči, si už neuměli představit, že by to mohlo být jinak. Zároveň neměli v Simonu důvěru. Báli se, zda péči o chlapce zvládne, přece jen ho vůbec neznala. Nevěděla, co má rád, čeho se bojí, jaké má kamarády a denní režim,“ popisuje Kateřina Bělková.

Dobrý konec

Zásadní byla další jednání, jichž se zúčastnil už i Patrik. Zpočátku byl zmatený, ale s pomocí mediátorky se podařilo všechno mu vysvětlit. A co je nejdůležitější, všichni mu dopřáli prostor a svobodu, aby si on sám řekl, jak by se měla situace vyvíjet. „Nejdříve chtěl, aby k nim chodila Simona jen na návštěvu a mohli se tak lépe poznat. Postupem času se domluvili, že s ní bude trávit víkendy, a když po třech měsících zjistí, že to se Simonou zvládají, přestěhuje se k ní,“ popisuje Kateřina Bělková.

Navíc se podařilo zajistit, aby pěstouni z Patrikova života nezmizeli, všichni udržují přátelské vztahy. „Nedávno jsem od klientů dostala pohled z dovolené, kterou trávili všichni společně,“ uzavírá příběh s dobrým koncem Kateřina Bělková.

Podobnou situací si prošla i Vlaďka. Kvůli drogám přišla o všechno, i o děti.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje. 

Reklama

Načítám