Hlavní obsah

Sebevražda syna a hádka se snachou o jeho pozůstatky

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marek (39) neunesl, že od něj chce jeho žena Kamila (35) i s malou dcerou odejít k jinému muži. Nevěděl, jak dál, a oběsil se. A tím odstartoval spor mezi Kamilou a jeho rodiči. Vyřešit hádku o jeho pozůstatky pomohla až mediátorka.

Článek

Mezi Markem a Kamilou to dlouho skřípalo. Sice spolu vychovávali pětiletou Sofii, ale o idylce nemohla být řeč. Často se divoce hádali, nebo u nich naopak vládla tichá domácnost. Marek na Kamilu hodně žárlil a jí samozřejmě vadilo být pořád v podezření.

Jenže to se nakonec potvrdilo. Neustálé dusno vehnalo Kamilu do náruče Markova kamaráda Tomáše, do něhož se beznadějně zamilovala.

Když to prasklo 

Jak už to bývá, nevěra se dlouho tajit nedá. Marek v telefonu své ženy objevil milostnou esemesku a uhodil na ni. Kamila, která už dlouho přemýšlela o rozvodu, se rozhodla říct konečně pravdu. Necítila se s Markem šťastná, naopak lásku a pohodu našla u Tomáše. „Řekla Markovi, že od něj chce odejít i s malou Sofií, že chtějí s Tomášem žít spolu,“ popisuje vztahová mediátorka Kateřina Bělková, jak začal jeden z příběhů z její praxe.

Tohle Marka zlomilo, v jednu chvíli přišel o ženu, o rodinu i o kamaráda. Věděl, že jim to moc neklape, ale přesto svou ženu miloval a nechtěl o ni přijít. Nakonec přišla velká hádka, po níž Marek odešel z domu.

Velká tragédie

Několik dní o něm Kamila nevěděla, až jeho tělo našli rybáři u hráze rybníka za vesnicí, kde měli chalupu. Začal samozřejmě kolotoč vyšetřování, ale cizí zavinění bylo vyloučeno. Marek se oběsil, spáchal sebevraždu.

Kamila byla nešťastná, takhle si konec vztahu samozřejmě neplánovala, ale nezbývalo jí nic jiného než začít řešit pohřeb. To samé ale začali dělat i Markovi rodiče.

Kamila měla v plánu pohřbít Marka do hrobu v Praze, kde bydleli, a kam by mohla chodit s dcerkou Sofií vzpomínat na tatínka. Markovi rodiče zase trvali na tom, aby byl jejich syn zpopelněn a uložen do rodinné hrobky na Moravě.

První velká hádka se strhla už před pohřebním ústavem. Rodiče sice o Kamilině nevěře ještě nevěděli, i tak jí ale dávali smrt svého syna za vinu. Měli jí za zlé, že mu věnovala málo pozornosti, řešila si jen své věci a podobně. Marek totiž často po hádce se ženou jel k rodičům, kde si stěžoval.

Pohřeb a pak soud

Ještě před pohřbem kontaktovala Markova matka právníka, aby zajistil vydání těla jejího syna. To se ale už nepovedlo a pohřeb proběhl podle představ Kamily, jeho rodiče se ho ani nezúčastnili. V týdnu po pohřbu povolali rodiče další právníky a ti hned podali žalobu.

Situace se zkomplikovala i tím, že Kamila zjistila, že je těhotná. A co hůř, nebyla si jistá, kdo je otcem jejího nenarozeného dítěte, zda mrtvý Marek, nebo její milenec Tomáš. Soud ale nařídil, aby se obě strany pokusily dohodnout s pomocí mediace. Mediátorka se nejdřív sešla s Markovými rodiči, poté s Kamilou. „Ta mi sdělila, že je těhotná, a nepřeje si, aby se to Markovi rodiče dozvěděli,“ vzpomíná Kateřina Bělková.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Úmrtí v rodině je vždy bolestivé a může být zdrojem hádek a neshodFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dohodě bránily emoce

První setkání obou stran bylo plné emocí a nedopadlo vůbec dobře. „Vzduchem létala vzájemná obvinění. Rodiče vinili Kamilu ze smrti svého syna, ona zas tvrdila, že s ním manipulovali, nikdy ho nenechali skutečně dospět a podobně. V tu chvíli jsem musela zasáhnout, byla překročena únosná míra,“ vzpomíná Kateřina Bělková.

Proto obě strany zase na nějaký čas oddělila a jednala s každou zvlášť. Zlom nastal ve chvíli, kdy rodiče i Kamila dostali ty nejhorší emoce ze sebe a připustili, že za smrt Marka nikdo vinu nenese, protože to byl dospělý muž a byl to on, kdo učinil tohle konečné rozhodnutí. Uvědomili si, že mu v tu chvíli nikdo nemohl pomoci. A že minulost nevrátí, že je potřeba mluvit o budoucnosti.

Konečně smír

Poté se strany opět mohly sejít na jednom jednání a hledat kompromis. Kamila ustoupila a dovolila, aby bylo tělo jejího muže exhumováno a vydáno rodičům. Pro ně jako pro věřící bylo důležité mít syna nablízku, navíc pro Kamilu je snazší jezdit na Moravu než pro Markovy rodiče cesty do Prahy.

A vznikla i dohoda o podobě styku s malou Sofií. „Prarodiče se svou vnučkou stráví každý první víkend v měsíci,“ říká Kateřina Bělková. Dnes už je na světě i druhé Kamilino dítě. Holčička se jmenuje Sára a testy otcovství potvrdily, že jejím biologickým otcem je Tomáš, s nímž Kamila nyní spokojeně žije.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje.

Mediátor umí pomoci i s problémy, které se zdají neřešitelné. Třeba jako v případě, kdy náhradní matka nechce dát rodičům dítě.

Reklama

Související témata:

Načítám