Hlavní obsah

Stále krásná zahrada: Díky trvalkám ušetříte!

Foto: Fiskars

Levandule patří mezi nejčastěji pěstované bylinky, ať už na zahrádce nebo třeba v nádobáchFoto: Fiskars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce se vám každoročně vysazovat okrasné rostliny? Vsaďte na trvalky. Na rozdíl od letniček nebo dvouletek vám budou dělat parádu několik let.

Článek

Trvalek je nepřeberná škála, rozlišujeme rostliny okrasné květem nebo listem, traviny, kapradiny, vodní a bahenní zástupce, skalničky…

Které vás potěší květy

Chcete, aby trvalky kvetly ještě na podzim? Pak si vyberte astry, chryzantémy či třapatky. Ovšem i další rostliny mají své zástupce, kteří se můžou pochlubit květy právě nyní. Sem patří i některé slunečnice, plamenky, janeby, rozchodníky rodu telephium či třeba sasanky. Možná právě sasanky máte spojené s jarem, ovšem jejich větší „kolegyně“, japonské sasanky, kvetou od srpna do října.

Foto: OBI

Chryzantémy jsou velice vděčné a na pěstování nenáročné. Nejtěžší patrně bude vybrat si tu nejkrásnější barvuFoto: OBI

Foto: Pereny

Některé slunečnice kvetou i na podzimFoto: Pereny

Druhy ozdobné listem

Působivou podívanou nabízejí i trvalky, jež mají zajímavé listy; některé z nich rovněž paří mezi kvetoucí. Například bergénie kvete na jaře, ale po celou sezonu ji zdobí kulaté listy, můžou být zelené, u některých kultivarů i jemně purpurové. Dlužichu dekorují květy v červnu a červenci, celoročně pak listy v odstínech zelené, žlutavé, hnědé, zářivě červené, dvoubarevné… Z dalších jmenujme například bohyšku, levanduli, mateřídoušku či různé traviny.

Foto: Pereny

Dekorativní listy bergénie nemusí zdobit jenom parkyFoto: Pereny

Foto: Thinkstock

Okrasné traviny dekorativní květenstvími i svými listy najdou místo v každé zahraděFoto: Thinkstock

Jak na výsadbu

Jednotlivým rostlinám dopřejte podmínky, které konkrétně vyžadují. Obecně platí: před výsadbou zbavte záhon plevelů a provzdušněte ho. Potom vyhlubte jamku dvakrát větší, než je kořenový bal rostliny. Na dno nasypte trochu zahradního substrátu či uleželého kompostu, vložte rostlinu a přitlačte k ní půdu. Nakonec ji zalejte.

„Než přijde zima, můžete u trvalek lehce prokypřit povrch zeminy a přidat malou vrstvu odleženého kompostu. Tím se omezí odpařování vláhy z půdy a kompost poslouží na další sezonu jako zdroj živin,“ upřesňuje Alena Pobudová z OBI.

Foto: OBI

Kvetoucí záhon kombinují trvalky i letničky, například vzadu vykukují trvalky fialové dračíky a žluté zápleveláky, v popředí rozjasňují záhon stříbrné listy smilku. Z letniček je zde zastoupená šalvěj přeslenitá a dva druhy cínie, kombinaci doplňují červené listy africké kopřivy rodu ColeusFoto: OBI

Péče před příchodem zimy

Do první poloviny září můžete rostlinám přilepšit draselnými nebo organickými hnojivy, jako jsou odležený kompost nebo přírodní NPK (obsahuje dusík, fosfor, draslík); zvyšují odolnost vůči mrazu. U choulostivých druhů (například třapatky, japonské sasanky) přikryjte jejich kořeny chvojím, listím, mulčovací kůrou nebo přihrňte zeminu. Některé rostliny potřebují obal v podobě netkané textilie nebo juty (hortenzie).

Foto: Thinkstock

V jednoduchosti je krása aneb detail japonské sasankyFoto: Thinkstock

Foto: Pereny

Třapatky nemusí mít jen dobře známé růžovofialové květyFoto: Pereny

Trvalky v nádobách

Kdo nemá zahrádku, může si trvalkami ozdobit balkon či terasu. „Pro sezonní rostliny v nádobách, tedy i ty podzimní, je nejvhodnější hotový substrát, určený pro balkonovky. Obsahuje správný poměr rašeliny a vápníku, zabezpečí dostatečný přísun vzduchu a obvykle už bývá obohacený o základní stopové prvky a živiny na několik týdnů až měsíců dopředu,“ říká Alena Pobudová. Ale pokud chcete mít trvalky na balkoně řadu let, vysaďte je do zahradního substrátu a od jara pravidelně přihnojujte.

Foto: OBI

Levandule bude půvabná i po odkvětu. Na podzim ji budou zdobit stříbřitě šedavé lístkyFoto: OBI

Choroby a škůdci

„Trvalky v nádobách trpí hlavně běžnými škůdci, jako jsou mšice nebo molice, proti nim lze zakoupit postřiky. Trvalky vysazené venku v posledních letech nejvíce ohrožují slimáci, ti dokážou zkonzumovat během krátké doby celou jejich nadzemní část a po rostlině zbude pahýl neschopný života,“ podotýká zahradní architektka Julie Reicheltová z Flory Bohemica. A dodává, že na slimáky lze použít jedovaté granule, které je po konzumaci zahubí, ale záhy se objeví noví škůdci.

Foto: OBI

Aster je nepřeberné množství, najdete mezi nimi odrůdy vhodné do vlhčích i slunných stanovišť. Ani skalničkáři však nepřijdou zkrátka. Pestré jsou i co do barvy květů či jejich tvarůFoto: OBI

Foto: Thinkstock

Některé rozchodníky se drží při zemi, ale zástupci rodu telephium jsou vyšší a zdobí je krásná květenství, která budou vypadat pěkně, i když uschnouFoto: Thinkstock

Ovšem aromatičtější trvalky nebo trvalky s chloupky na stoncích a listech chutnají slimákům o něco méně (levandule, šalvěj, mateřídouška, třapatka), naopak šťavnaté hladké listy slimáci doslova vyhledávají (bohyšky). Možná i to bude hrát při vašem výběru trvalek určitou roli.

Foto: Pereny

Tymián je užitečný hned třikrát – v létě potěší drobnými kvítky, po celou sezonu lístky, a samozřejmě nabízí využití i v kuchyni nebo jako léčivkaFoto: Pereny

Foto: Thinkstock

Bohyška, hosta nebo funkie – jedna rostlina má mnoho jmen. Pokud hledáte trvalku, která je ozdobná nepřehlédnutelnými listy, tady ji máteFoto: Thinkstock

A jaké máte zkušenosti s pěstováním trvalek vy?

Načítám