Hlavní obsah

Starý byt můžete změnit k nepoznání. A jde to i s citem!

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Obytná kuchyně je nejvíc využívanou místností v bytěFoto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělat ze starého nové není vždy snadné. A většinou je skvělé, když do nákladnější akce vstoupí architekt. Podívejte se, jak se povedla proměna bytu v pražském činžovním domě ze 30. let.

Článek

Kdo z vás by nechtěl mít byt podle svých představ? Ne vždy jde ale koupit přesně to správné, na míru. Často nezbývá než rekonstruovat to, co máte. Než se změnami začnete, rozmyslete si, co od nového prostoru chcete. „Vždy je důležité najít pro interiér charakteristickou myšlenku,“ říká jeden z autorů přestavby, ing. arch. Ondřej Dvořák z ateliéru Skutek architecture.

Rekonstrukce bytu, který jsme navštívili, byla důkladná. Výměnou prošla okna, veškeré podlahy, elektroinstalace a rozvody vody, plynu a odpadů. Stěny a stropy v celém bytě byly vyspraveny a některé nenosné příčky byly vybourány. „Interiér jsme vybavili nově řešeným nábytkem, v případě kuchyně barevným a v ostatních místnostech monochromaticky laděným. Právě barevnost předmětů a využití polic umožňuje stále proměňovat charakter bytu a vytváří podmínky pro nadčasový vzhled,“ prozradil architekt Jiří Matys. A výsledek? K nepoznání. Račte vstoupit.

Předsíň – efekt prvního dojmu

Tato místnost se oproti všem ostatním liší nejen svou podélnou proporcí; je to místnost, ve které získá vstupující první dojem z bytu. Proto je důležité dbát na vnímání chodby hned od vstupu. Všechny stěny a strop jsou bílé, bílé jsou také všechny dveře a nový nábytek. Stěnu mezi ložnicí a obývacím pokojem zdobí sestava mělkých poliček. Mají zajímavé tvarování a jsou pro úzkou a dlouhou chodbu ideálním řešením. Při správné volbě osvětlení vytvářejí zajímavé efekty a také optický klam, který chodbu zkracuje. V nice u vstupu je předsíňová skříň s botníkem a s místem pro odložení svršků, deštníků, klíčů a drobností.

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Předsíň by měla působit příjemným dojmemFoto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Na míru šitý policový systém je krásný a praktickýFoto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Voňavé království

Obytná kuchyň bude pravděpodobně nejvíc využívanou místností. Ovšem je docela malá a nesmí působit přeplácaně a chaoticky. Rozvržení kuchyňské linky a vysokého úložného prostoru s kotlem je dáno nejen představou architektů, ale i technickými možnostmi. Prostor oživují barevné skříňky na nádobí, potraviny ale i na knihy a časopisy. Netypicky architekti vyřešili pracovní desku kuchyňské linky: nejsou ve vzájemné opozici, jak tomu často bývá u standardního nábytku. Celou místnost neosvětluje jen zavěšené stropní svítidlo nad jídelním stolem, ale i lokální svítidla.

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Kuchyň oživují víceúčelové barevné skříňkyFoto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Pokoj s arkýřem

Pro obývací pokoj s arkýřem je charakteristická jeho středová orientace. Na všech stěnách jsou připevněné policové sestavy, doplněné uzavíratelnými díly. Sestavy jsou čistě bílé a spolu se stěnami vytvářejí skulptury, které ožijí až po vložení knih a předmětů. Na stěnách zůstalo volné místo pro plakáty a obrazy, což dává možnost vytvářet a měnit vizuální a barevnou podobu pokoje. Konferenční stolek a uzavíratelné skříňky na stěnách jsou tmavě dýhované s úložným prostorem pro časopisy či DVD. Místnost osvětluje několik stojanových lamp s možností stmívání.

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Dobře zvolená podlaha dá vyniknout interiéru. Buď ho zvedne, nebo zničí.Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Řekni mi, kde spíš

Ložnici dominuje opět bílá. Absence výrazných nebo tmavých barev napomáhá klidnému pocitu z místnosti, jejímu prosvětlení a dá prostor barevnému vyznění přehozu a povlečení. Vestavěná šatní skříň přes celou šířku a výšku stěny poskytne dostatek úložného prostoru a akusticky utlumí zvuky mezi byty. Skříň má vnitřní osvětlení, tlumeně prosvítající do místnosti skrz průsvitný pásek z plexiskla. Majitelé bytu se vyhnuli všem zásadním chybám, kterých se dopouštíte v českých ložnicích! A mimochodem – víte, kam je nejvhodnější umístit v ložnici postel? O tom se více dočtete zde.

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Bílá je barva klidu. Do ložnice se hodí!Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Chrámy těla a čistoty

Původně oddělené miniaturní místnosti WC a koupelny byly sloučeny. Vznikla větší koupelna se sprchou, umyvadlem a toaletou. Velké umyvadlo s navazující deskou poskytuje dostatek prostoru pro odložení hygienických potřeb. Pokud se nevejdou, další prostory jsou ve skříňce pod umyvadlem a na stěně vedle zrcadla. Na desku umyvadla navazuje okno s pískovaným zasklením mezi koupelnou a kuchyní. Architekti ponechali okna do světlíku.

Zajímavá je dvouúrovňová podlaha: Nižší část navazuje na podlahu bytu, vyšší má keramickou dlažbu. Všechny stěny mají barevnou povrchovou úpravu – benátský štuk.

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Dvouúrovňová podlaha koupelny – dřevo a keramika – je elegantníFoto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Umyvadlo. Také se vám líbí?Foto: Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Podlahou to končí, nebo začíná?

Nové podlahy jsou z vlysů exotických dřevin, dovezených z míst, kde majitel nyní pobývá. Po jeho návratu mu budou připomínat tato místa i část života, kterou v nich prožil.

Inspirovala vás dnešní návštěva k tomu, abyste své bydlení trochu vylepšili? A co takhle zkusit originální 3D samolepky na zeď, které dokážou vytvořit dokonalou iluzi? Samolepicí 3D obrázky Nisha najdete dnes v našem Tipu se slevou!

A co vy? Líbilo by se vám takovéto bydlení?

Načítám