Hlavní obsah
3,2
(65)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Aktualizováno

Jednoduchý, efektní a nesmírně chutný, takový je vepřový bůček na způsob italské porchetty. V Itálii se tímhle způsobem připravuje celé selátko, v domácích podmínkách si vystačíte s vepřovým bůčkem. Fenykl zde funguje podobně jako kmín v našich receptech – podpoří trávení tučnějšího masa. Kupte si vyšší vykostěný kus bůčku s krásnou a neporušenou kůží a můžete se pustit do receptu.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Budete potřebovat:
  • 2 kg vepřového boku
  • 6 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Ze dvou menších větviček rozmarýnu otrhejte lístky, vložte je do hmoždíře a společně se lžičkou fenyklových semínek a lžičkou a půl soli je utřete. Vznikne částečně sypká, krásně zelená a voňavá směs. Přidejte prolisovaný česnek a promíchejte.

02.

Maso omyjte, osušte, z kůže odstraňte všechny případné štětiny a výčnělky. Dlouhým ostrým nožem ho naplocho rozkrojte, ale nedokrojte, tak aby se dalo otevřít jako kniha. Plát masa po celé ploše potřete připravenou česnekovou pastou a přidejte špetku černého pepře.

03.

Předehřejte troubu na 220 °C (dospod vložte pekáček s vodou, díky vyšší vlhkosti v troubě bude maso krásně šťavnaté) a připravte si kuchyňský provázek. Maso pevně srolujte tak, aby kůže zůstala na vrchu, a na několika místech svažte provázkem. Povrch potřete zbylou solí a konce obalte kouskem alobalu, aby se maso zbytečně nevysušovalo.

04.

Rolovaný bůček vložte do pekáčku. Máte-li kosti, položte ho na ně. Dejte bez podlévání do trouby a pečte 20 minut. Po této době snižte teplotu na 180 °C a zjistěte, jestli maso pustilo dost tuku a šťávy. Když ne, podlijte ho vodou, ale jenom nepatrně. Pečte asi hodinu a půl, poté opět zvyšte teplotu na 220 °C a ještě asi 10–15 minut pečte, až bude kůže zbarvená do zlatavé barvy a křupavá už od pohledu (průběžně kontrolujte vodu v pekáčku).

05.

Maso nechte chvíli dojít, odstraňte provázky a ostrým nožem krájejte na plátky. Nejlíp ale chutná druhý den, rozležené a zastudena jako součást obložených mís a do sendvičů. Hodí se k němu veškerá nakládaná zelenina a hořčice, i ta ovocná, kterou jste si přivezli z Itálie, a už půl roku přemýšlíte, co s ní.

Můj tip: Kůži můžete ještě před rolováním ozdobně naříznout, je to efektnější. Já to ale nedělám, celistvá lépe ochrání maso přes vysušením.

A jak děláte vepřovou roládu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám